Venetsian vesireitit tulevat tutuiksi gondoliajelulla. Kuvat: Shutterstock ja Annakaisa Vääräniemi
Venetsian vesireitit tulevat tutuiksi gondoliajelulla. Kuvat: Shutterstock ja Annakaisa Vääräniemi

Pöytä on katettu ja lasi täytetty! Italian – ja kenties koko maailman – romanttisin kaupunki tarjoilee ihania makuja yötä päivää.

Kuka voisi vastustaa samettista risottoa, aitoa italialaista jäätelöä ja raikasta proseccoa?

Venetsia ja sen pikkupuodit ja -kahvilat sekä romanttiset ravintolat ovat kuin luotuja makumatkailuun. Runsas aamiainen espressoineen herättää kaupungin kuhinaan, joka päättyy vasta pitkään iltaan suloisessa ravintolassa, kun kanaalit aloittavat öisen liplatuksensa.

Venetsiassa herkkuputki kestää aamusta iltaan?

Venetsian herkkuja klo 8–24

Rialton markkinoilta saa monenlaisia herkkuja: paikalliset vihannekset kannattaa ostaa täältä, jos on valinnut kotimajoituksen ja kokkaa itse ruokansa.
Rialton markkinoilta saa monenlaisia herkkuja: paikalliset vihannekset kannattaa ostaa täältä, jos on valinnut kotimajoituksen ja kokkaa itse ruokansa.

Klo 8–11: aamukahvi ytimessä

Aamun ensimmäisinä tunteina kannattaa suunnata Rialton markkinoille, kun kauppiaat järjestelevät kojujaan ja paikalliset tulevat ruokaostoksille. Keskipäivän jälkeen toritunnelma hiljenee ja kuhina siirtyy alueen viinibaareihin sekä ravintoloihin.

Aamiaisvinkki! Caffe Saraceno tarjoaa miellyttävän aitiopaikan Rialton touhuihin. Ruoka-annokset ovat valtavia ja erittäin herkullisia. Venetsialaisten ykköskahvi espresso on tavallista kalliimpi, kolme euroa, mutta toisaalta turistien suosimalla Pyhän Markuksen aukiolla espressosta voi pulittaa kuusikin euroa – sekä toiset kuusi euroa palvelu- ja musiikinkuuntelumaksua.

Caffe Saraceno, Riva del Vin 28, San Polo

Nam, tonnikalatartaria Algiubagión tapaan!
Nam, tonnikalatartaria Algiubagión tapaan!

Klo 11–14: täydellinen lounas kanaalinäkymillä

Venetsian entinen työläisalue Cannaregio jää monelta turistilta kokematta, vaikka sinne kävelee Rialtosta kymmenessä minuutissa. Toisia kiinnostavat alueen kulttuuri ja kirjakaupat, toiset taas suuntaavat sinne makujen perässä.

Ravintola Algiubagió on täydellinen lounaspaikka. Terassilta näkyy vilkasliikenteinen kanaali ja kaunis Muranon saari. Täältä löytää parhaimman paikallisen kalalounaan, tai miltä kuulostasi tryffelikeitto, jossa on aavistus lakritsia? Viiden ruokalajin lounas­menu on täyttävä mutta kevyt – ja yllättäviä makuyhdistelmiä täynnä. Ravintola on mainittu paikallisessa Michelin-oppaassa, ja sen halvimmat annokset alkavat 15 eurosta.

Ravintola Algiubagió, Fondamenta Nuove 5039, Cannareggio

I Tre Mercantin tiramisut sulavat suussa.
I Tre Mercantin tiramisut sulavat suussa.

Klo 14–17: herkkudelien parhaimmistoa

Iltapäivän rauhalliset hetket voi viettää paikallisissa deleissä, herkkukaupoissa. I Tre Mercanti on kuin delien Mercedes tai Gucci.

Ulos tullessasi tiedät kaiken tiramisun historiasta ja valmistuksesta ja olet maistanut muutamaa erilaista makua: myymälässä tehdään itse peräti viittätoista erilaista tiramisua. Kaupassa on myös muun muassa kahtasataa viiniä ja viittäkymmentä pastakastikelajia.

I Tre Mercanti, Campo della Guerra 5364, Castello

Missä kahvila ja kanaalinäkymä, siellä ruuhkaa.
Missä kahvila ja kanaalinäkymä, siellä ruuhkaa.

Klo 17–19: cin cin!

Venetsialaiset ovat aperitiivien tosiystäviä. Auringon laskiessa laseissa kuplii prosecco tai spritz, tyypillisin paikallinen aperitiivi. Jos aikataulusi sallii vain yhden pysähdyksen ennen illallista, suuntaa aperitiiville Harry’s-baariin ja tilaa Bellini. Paikka väittää olevansa tämän legendaarisen drinkin koti.

Juomasta saa maksaa 16,50 euroa, mutta kerrankos sitä ollaan Venetsiassa! Valkoista persikkapyrettä ja proseccoa kaadetaan niin isoon lasiin, että sitä tyhjentäessä ehtii fiilistellä nostalgisen baarin tunnelmaa. Mahtavimmat kanaalinäkymät avautuvat yläkerrasta. Ruokailijoille suositellaan pöytä­varausta.

Harry’s, Calle Vallaresso 1323, San Marco

Pyhän Markuksen aukio on päivällä todellinen turistimagneetti, illalla rauhallinen olohuone.
Pyhän Markuksen aukio on päivällä todellinen turistimagneetti, illalla rauhallinen olohuone.

Klo 19–22.30: illallisparatiisi aukiolla

Pyhän Markuksen aukio on klassikko, joka on parhaimmillaan aikaisin aamulla tai myöhään illalla. Sen laitamilta löytyy myös Quadri, gastronominen monumentti, kuten paikallinen Michelin-opas kuvailee.

Jos et jaksa fiiniä illallismenuta, voit haukata jotain kevyempää alakerran Abc Quadrissa tai sen vieressä olevassa kahvilassa.

Quadri on tunnettu kalaruuistaan, jotka ovat aamun saaliita Rialton torilta. Abc Quadri tarjoilee perinteisempiä aterioita emoaan huokeampaan hintaan. Listalla on monia pastoja ja risottoja kasvissyöjillekin.

Quadri, San Marco 120, San Marco

Florian-kahvilan laajasta listasta ilahtuu teenjuojakin.
Florian-kahvilan laajasta listasta ilahtuu teenjuojakin.

Klo 22.30–24: viimeiset teet

Kanaalin vesi välkkyy kuun valossa ja jossain kuuluu vaimeasti Andrea Bocellin hitti Time to say goodbye. Venetsian kadut hiljenevät kymmenen jälkeen, ja ilmassa leijuu lähes taianomainen tunnelma.

Sitä voi pitkittää Caffè Flo­rian -kahvilan sympaattisissa salongeissa tai pienessä baarissa. Samalla voi katsastaa Pyhän Markuksen tuomiokirkon ja Dogen palatsin iltavalaistuksessa.

Caffé Florian on avattu jo vuonna 1720. Sieltä löytyy niin sympaattisia salonkeja kuin pieni baari, jossa tilaukset tulevat halvemmiksi kuin pöytiin tuotuina.  Kahvijuomia ja teelajeja on kymmeniä erilaisia, mutta illan makea päätös voi olla myös paikallinen likööri – tai tietysti jäätelö!

Caffè Flo­rian, Piazza San Marco, 57

Jäätelö ei lopu kesken Venetsiasta.
Jäätelö ei lopu kesken Venetsiasta.

Kellon ympäri: jäätelöhuumaa!

Ei Venetsian-lomaa ilman gelatoa. Jätskikioskeja on kaikkialla, ja makurivistöjen edessä tulee vaikea olo. Pistaasia? Pannacottaa? Stracciatellaa? Eksoottisimmissa jäätelöissä maistuu jopa ripaus pippuria, basilikaa ja artisokkaa.

Suositus! Jäätelöpaikka Grom, joka tarjoilee niin gluteenittomia ja säilöntäaineettomia jäätelöitä. Useita paikkoja Venetsiassa.

Paikalliset suosittelevat x 3

1. Rita Murano (vas.): ”Todellinen Venetsia on lähellä rautatieasemaa ja Rialtoa. Ensimmäisenä kannattaa kiivetä Scala Contarini del Bovolo -torniin. Sitä turistit eivät ole löytäneet vielä, ja se on on Pyhän Markuksen kellotornia paljon rauhallisempi ja romanttisempi paikka. Kellotornin lähellä on myös paljon kivoja ravintoloita.”

2. Linda Dei Rossi (kesk.): ”Suosikkipaikkani Venetsiassa on Buranon saari, joka on tunnettu värikkäistä taloistaan ja pitsisestä historiastaan. Se on todellinen helmi, niin aito ja taiteellinen.

Ravintoloista paras on trattoria Misericordia. Se on kauniissa paikassa, kaukana turistimassoista, mutta kävelymatkan päässä perusnähtävyyksistä.”

3. Gabriele Bettiol (oik.): ”Rialtossa on Venetsian mukavin meno. Siellä on paljon kivoja kahviloita, baareja sekä ravintoloita. Kannattaa käydä myös Santa Crocen alueella ja kokeilla siellä Ai Garzoti -ravintolaa. Se on minun suosikkini.”

”Todellinen Venetsia on lähellä rautatieasemaa ja Rialtoa.”

Unohda appsit

Jos haluaa ottaa ilon irti Venetsiasta, pitää hankkia kunnon paperikartta.

– Gps ja kännykän karttaohjelmat kannattaa sulkea. Ne eivät toimi täällä, kävelykierroksen opas neuvoo turisteille.

Harva älypuhelin osaa reitittää jokaista pientä kujaa, siltaa ja kanaalia. Ja niitä Venetsiassa riittää. Siltoja on lähemmäs 400, ja samannimisiä katuja voi olla kymmeniä, kuten vaikkapa Uunikatuja (Calle del Forno).

Koska eksymistä ja harhailua ei voi välttää, kaupunki on kuin tehty kiireettömään seikkailuun – joka kujalla odottaa yllätys!

Rialtossa on Venetsian mukavin meno, sanoo venetsialainen Gabriele Bettiol.
Rialtossa on Venetsian mukavin meno, sanoo venetsialainen Gabriele Bettiol.

Mutta koska välillä pitää nukkuakin...

Hotelli Cavalletto Doge Orseolo ****
Haluatko herätä kanaalin ääniin, ehkäpä myös gondolieerin serenadiin? Minuutissa olet myös kaiken ytimessä, Pyhän Markuksen aukiolla – jos maltat poistua hotellin herkkupöytien ja kanaalinäkymien ääreltä.

Hotelli Canal ***
Suurkanaalin eli Canal Granden maisemia voisi tuijotella ikuisuuden. Hotelli Canalin terassilta se on mahdollista. Plussaa loistava sijainti rautatieaseman ja monien nähtävyyksien kupeessa.

Pihistä!
Airbnb-kämppiä on tarjolla yksiöstä majataloon, kunhan tekee varauksen ajoissa. Yön hinta 15 eurosta ylöspäin.

Miten pääsee?

 • Norwegian ja Finnair lentävät kesäkuukausien ajan suoraan Venetsiaan. Yhdellä vaihdolla Venetsiaan lentää useampi yhtiö, ja meno–paluu-lipun voi saada alle 150 eurolla.
 • Marco Polon lentokentältä pääsee Venetsiaan vesibusseilla tai busseilla.

  Lue virolaisen ravintolakriitikon Maris Oravin suositukset Tallinnan baareihin ja ravintoloihin. Niistä löytyy jokaiselle kukkarolle ja moneen makuun.

  Tallinna on huipputrendikäs ravintola- ja shoppailukaupunki. Ravintoloiden sisustukset ovat usein kansainvälisen tason helmiä, ja shoppailukierroksen kruunaakin visiitti kauniisti sisutettuun baariin tai päivällinen jossain kaupungin tyylikkäistä ravintoloista.

  Tallinnan ravintolat ovat täynnä viikonloppuisin, joten tunnetuimpiin ja kalliimpiin ravintoloihin kannattaa tehdä pöytävaraus.

  Kuva Lauri Laan
  Kuva Lauri Laan

  Parrot minibar

  Ravintola-baarin pienet, tapasmaiset annokset tarjoillaan virolaisista käsintehdyistä astioista.

  ►Vana-Posti 7, facebook.com/parrotminibar

  Salt 

  Pienessä ja viihtyisässä ravintolassa tarjoillaan välimeren alueen ruokaa. Illallisen kesto viikonloppuisin noin 2,5 tuntia.

  ►Vase 14, saltrestoran.ee

  Umami

  Perheystävällinen ravintola tarjoaa hyvää ruokaa vanhassa huvilassa. 

  Tunnistaisitko vihannesten maut niitä näkemättä? Neljän ruokalajin illallinen on mahdollista nauttia myös erikseen varattavassa tilassa silmät maskilla peitettyinä. Syömisestä tulee hauskaa ja hiukan jännittävääkin, kun ei näe eikä tiedä, mitä suuhunsa pistää. 

  Vai kokeilisitko perinteisempää brunssia? 

  Kuva Toñu Tunnel
  Kuva Toñu Tunnel

  ►Kadaka tee 141, umamiresto.ee/en

  Klaus

  Illallinen upeiden merimaisemien äärellä. Kokeilemisen arvoinen brunssi, hyviä päivän tarjouksia!

  ►Kalasadama 8, klauskohvik.ee

  Pikaruokaa viidellä eurolla

  Burger Box

  Kaupungin parhaimmat hampurilaiset!

  ►Kopli 4a, facebook.com/burgerboxbox

  Noodle box

  Aasialaista vegaaniruokaa.

  ►Telliskivi 24, facebook.com/Noodle-Box
   

  Kokeile myös näitä!

   

  Ravintolat

  La Bottega

  ►labottega.ee

  Restaurant Juur 

  ►restoranjuur.ee

  Tuljak 

  ►tuljak.ee

  Mon repos

  ►monrepos.ee

  Leipomot

  RostPagar

  ►facebook.com/RostPagar

  Bekker

  ►facebook.com/bekkerpagariari

  Baarit

  Whisper Sister

  Tyylikäs salakapakka, ►facebook.com/whispersisterbar

  Frank

  Pariisilaistyylinen baari, erinomaisia cocktaileja ja ruokaa, ►frankbistro.ee 

  Pudel 

  Baari käsityönä valmistettujen oluiden ystäville, ►pudel.ee

  Peatus

  Piipahda drinkillä Telliskiven alueelle pysäköidyssä junanvaunussa, ►peatus.eu

  Kuva PIa Hollo
  Kuva PIa Hollo

  Nizza, Pariisi ja Amsterdam ovat Jenny Alexandrovan suosikkikaupunkeja.

  Matkustipa Jenni Alexandrova sitten Pariisissa tai Turun saaristossa, onnistuneen reissun ainekset ovat samat.

  – Loma on lomaa, kun nukutaan niin pitkään kuin nukuttaa, syödään rauhassa aamiaista eikä suunnitella liikoja.

  ”Yksi nähtävyys per päivä riittää.”

  Raukeaan lomarytmiin ei kuulu loputon museoihin jonottelu tai ympäri kaupunkia säntäily.

  – Yksi nähtävyys per päivä riittää. Mieluummin fiilistelen jossain sattumalta löytämässäni kahvilassa ja jätän jotain nähtävää seuraavaan kertaan.

  Viime vuosina Jenni on päässyt lomamoodiin helpoiten avopuolisonsa Jussi Heikelän ohjaaman veneen kyydissä Suomen saaristossa. Merellä aika menettää merkityksensä.

  – Silloin vain lillutaan ja mennään tuulten mukana, ja välillä rantaudutaan johonkin kivaan paikkaan. Se on tosi ihanaa, Jenni kertoo.

  ”Unohtumattomimpia ovat hetket, kun makaa veneen keulassa kädessä lasi punaviiniä.”

  Saaristoluonto on niin kaunis, että se vetää hiljaiseksi puhealan ammattilaisenkin.

  – Unohtumattomimpia ovat hetket, kun makaa veneen keulassa kädessä lasi punaviiniä, auringonlasku värjää koko taivaan purppuraksi, ja on niin tyyntä, että kuulee kalan hyppäävän. 

  EUROOPAN TOP 3

  1. Nizzassa parasta on valo, meren väri ja se, että kaupungissa on helppo liikkua. Ranta on aika hulinaranta, ja sieltä kannattaakin lähteä vaikka 40 minuutin ajomatkan päähän Cannesiin, missä on rauhallisempaa. Siellä tosin meikäläisillä on varaa juoda vain yksi mojito puoliksi, sillä siitä saa pulittaa 20 euroa.
  2. Pariisissa minun ei tulisi mieleenkään mennä verkkareissa kauppaan, siellä kopistellaan korkkareilla! Minua viehättää ranskalaisten pieni ylimielisyys ja ylpeys siitä, mitä heillä on: vaikkapa juuri ranskalainen keittiö, johon kaikki muut keittiöt perustuvat.
  3. Amsterdam vain 1,5 tunnin lennon päässä on kuin pikku Venetsia. Kaikki on pientä, suloista ja nättiä. Kaupungissa on paljon taidegallerioita ja hyviä ravintoloita.