Myrskytuuli puhalsi ja vettä satoi välillä vaakasuoraan, mutta me nautimme täysin siemauksin toukokuisesta patikkareissusta Irlannissa. Viikon vaellus alkoi länsirannikolta, viehättävästä Dinglen kylästä. Kävelimme jonossa kapeaa tietä ylös Mount Eaglen rinnettä. Alapuolellamme levittäytyivät upeat merinäköalat. Kun polku alkoi laskeutua rantatietä kohti, edessämme avautui komeana Euroopan läntisin niemi Slea Head.

Keskiviikkoaamu valkeni sateisena ja tuulisena. Lähdimme kulkemaan ohi lehmihakojen ja lammaslaitumien ja poikkesimme rannalle ihailemaan tyrskyjä ja fossiileja. Osa ryhmästä päätti tehdä loppumatkan Ballyferriteriin taksilla. Me hurjapäisemmät emme välittäneet yltyvästä vesisateesta ja myrskystä vaan painuimme niska kyyryssä vastatuuleen.

Torstaina osa ryhmästä päätti siirtyä autolla rinkkojen mukana Cloghaneen. Me muut lähdimme valloittamaan Mt. Brandonia, jonka korkein kohta kohoaa 950 metriin. Taivas oli lähes pilvetön. Noustessamme laitumien välistä rinnettä ylös saimme ihailla lammaskoiran työskentelyä laumansa kanssa.

Perjantaina aamiaisen jälkeen siirsimme tavaramme pikkubussiin lähteäksemme Inisheerin saarelle. Rannassa tuuli vietävästi, ja laiva Inisheerille lähti myöhässä. Alus tuli tupaten täyteen, sillä saaressa oli viikonloppuna tanssiaiset. Töyssyinen merimatka kesti puolisen tuntia. Karut Aransaaret, joihin Inisheerkin kuuluu, olivat alun perin pelkkää kiveä, mutta aikojen saatossa niihin on kovalla työllä raivattu viljely- ja laidunmaata.

Matka päättyi Dubliniin. Yhteisen päättäjäispäivällisen söimme The Brazen Head Pubissa Bridge Streetillä. Se on Dublinin ja koko Irlannin vanhin public house, perustettu 1198. Nautimme hyvät ja tuhdit annokset. Sitten jatkoimme vielä Dame Taverniin, jossa soitti pienen kaupunginorkesterin verran muusikoita. Reissun viimeisenä iltana onnistuimme löytämään paikan, jossa kulminoitui kaipaamaamme Irlannin taika. Sen saivat aikaan musiikki, iloiset ihmiset ja kuinka ollakaan, pehmeästi vaahtoava Guinness!

Teksti: Riitta Liljander ja Hannu Kaukoranta

Etappeja matkan varrella:

* An Bothár Pub, Cuas, Dingle. Reissun paras majoitus, kodinomainen, tilava vanha kivirakennus. Upea sijainti Mt. Brandonin juurella.

* Cliffs of Mother, Irlannin länsirannikon kuuluisin nähtävyys Aransaarten kohdalla. Jylhät jyrkänteet tekevät lähtemättömän vaikutuksen.

* Dún Aengus -linnoitus, Inishmore. Pääsymaksu 1, 25 e.

* The Brazen Head Pub, 2 Bridge St. Lower, Dublin. Irlannin vanhin pubi. Viihtyisä ruokapaikka, erinomainen hinta-laatusuhde.

Lue lisää Matkaopas-lehdestä 1/2005

Lue virolaisen ravintolakriitikon Maris Oravin suositukset Tallinnan baareihin ja ravintoloihin. Niistä löytyy jokaiselle kukkarolle ja moneen makuun.

Tallinna on huipputrendikäs ravintola- ja shoppailukaupunki. Ravintoloiden sisustukset ovat usein kansainvälisen tason helmiä, ja shoppailukierroksen kruunaakin visiitti kauniisti sisutettuun baariin tai päivällinen jossain kaupungin tyylikkäistä ravintoloista.

Tallinnan ravintolat ovat täynnä viikonloppuisin, joten tunnetuimpiin ja kalliimpiin ravintoloihin kannattaa tehdä pöytävaraus.

Kuva Lauri Laan
Kuva Lauri Laan

Parrot minibar

Ravintola-baarin pienet, tapasmaiset annokset tarjoillaan virolaisista käsintehdyistä astioista.

►Vana-Posti 7, facebook.com/parrotminibar

Salt 

Pienessä ja viihtyisässä ravintolassa tarjoillaan välimeren alueen ruokaa. Illallisen kesto viikonloppuisin noin 2,5 tuntia.

►Vase 14, saltrestoran.ee

Umami

Perheystävällinen ravintola tarjoaa hyvää ruokaa vanhassa huvilassa. 

Tunnistaisitko vihannesten maut niitä näkemättä? Neljän ruokalajin illallinen on mahdollista nauttia myös erikseen varattavassa tilassa silmät maskilla peitettyinä. Syömisestä tulee hauskaa ja hiukan jännittävääkin, kun ei näe eikä tiedä, mitä suuhunsa pistää. 

Vai kokeilisitko perinteisempää brunssia? 

Kuva Toñu Tunnel
Kuva Toñu Tunnel

►Kadaka tee 141, umamiresto.ee/en

Klaus

Illallinen upeiden merimaisemien äärellä. Kokeilemisen arvoinen brunssi, hyviä päivän tarjouksia!

►Kalasadama 8, klauskohvik.ee

Pikaruokaa viidellä eurolla

Burger Box

Kaupungin parhaimmat hampurilaiset!

►Kopli 4a, facebook.com/burgerboxbox

Noodle box

Aasialaista vegaaniruokaa.

►Telliskivi 24, facebook.com/Noodle-Box
 

Kokeile myös näitä!

 

Ravintolat

La Bottega

►labottega.ee

Restaurant Juur 

►restoranjuur.ee

Tuljak 

►tuljak.ee

Mon repos

►monrepos.ee

Leipomot

RostPagar

►facebook.com/RostPagar

Bekker

►facebook.com/bekkerpagariari

Baarit

Whisper Sister

Tyylikäs salakapakka, ►facebook.com/whispersisterbar

Frank

Pariisilaistyylinen baari, erinomaisia cocktaileja ja ruokaa, ►frankbistro.ee 

Pudel 

Baari käsityönä valmistettujen oluiden ystäville, ►pudel.ee

Peatus

Piipahda drinkillä Telliskiven alueelle pysäköidyssä junanvaunussa, ►peatus.eu

Kuva PIa Hollo
Kuva PIa Hollo

Nizza, Pariisi ja Amsterdam ovat Jenny Alexandrovan suosikkikaupunkeja.

Matkustipa Jenni Alexandrova sitten Pariisissa tai Turun saaristossa, onnistuneen reissun ainekset ovat samat.

– Loma on lomaa, kun nukutaan niin pitkään kuin nukuttaa, syödään rauhassa aamiaista eikä suunnitella liikoja.

”Yksi nähtävyys per päivä riittää.”

Raukeaan lomarytmiin ei kuulu loputon museoihin jonottelu tai ympäri kaupunkia säntäily.

– Yksi nähtävyys per päivä riittää. Mieluummin fiilistelen jossain sattumalta löytämässäni kahvilassa ja jätän jotain nähtävää seuraavaan kertaan.

Viime vuosina Jenni on päässyt lomamoodiin helpoiten avopuolisonsa Jussi Heikelän ohjaaman veneen kyydissä Suomen saaristossa. Merellä aika menettää merkityksensä.

– Silloin vain lillutaan ja mennään tuulten mukana, ja välillä rantaudutaan johonkin kivaan paikkaan. Se on tosi ihanaa, Jenni kertoo.

”Unohtumattomimpia ovat hetket, kun makaa veneen keulassa kädessä lasi punaviiniä.”

Saaristoluonto on niin kaunis, että se vetää hiljaiseksi puhealan ammattilaisenkin.

– Unohtumattomimpia ovat hetket, kun makaa veneen keulassa kädessä lasi punaviiniä, auringonlasku värjää koko taivaan purppuraksi, ja on niin tyyntä, että kuulee kalan hyppäävän. 

EUROOPAN TOP 3

  1. Nizzassa parasta on valo, meren väri ja se, että kaupungissa on helppo liikkua. Ranta on aika hulinaranta, ja sieltä kannattaakin lähteä vaikka 40 minuutin ajomatkan päähän Cannesiin, missä on rauhallisempaa. Siellä tosin meikäläisillä on varaa juoda vain yksi mojito puoliksi, sillä siitä saa pulittaa 20 euroa.
  2. Pariisissa minun ei tulisi mieleenkään mennä verkkareissa kauppaan, siellä kopistellaan korkkareilla! Minua viehättää ranskalaisten pieni ylimielisyys ja ylpeys siitä, mitä heillä on: vaikkapa juuri ranskalainen keittiö, johon kaikki muut keittiöt perustuvat.
  3. Amsterdam vain 1,5 tunnin lennon päässä on kuin pikku Venetsia. Kaikki on pientä, suloista ja nättiä. Kaupungissa on paljon taidegallerioita ja hyviä ravintoloita.