Vancouverissa voi nauttia täysin siemauksin niin ranta- ja kuin cityfiiliksistä.

Kanadan kolmanneksi suurin kaupunki on monta kertaa valittu maailman miellyttävimpien asuinpaikkojen joukkoon. Oleskeltuani siellä kolme kuukautta ymmärsin syyn. ¡¨Vancity¡¨ näyttäytyi minulle ja ystävälleni Anna Sandbergille paratiisina meren äärellä.

Urheilullista menoa

Vancouverilaisten täytyy olla Kanadan urheilullisinta porukkaa. Heti auringon noustessa English Bayn rantateille ilmestyivät ensimmäiset hölkkääjät ja rullaluistelijat. Samoja rantateitä seuraten löysimme Stanley Parkin. Se on mahtava koko perheen ulkoilualue, johon kannattaa tutustua ajan kanssa. Eräänä päivänä vuokrasimme rullaluistimet ja lähdimme puistoalueen ympäriajoon. Kymmenen kilometrin jälkeen pohkeita pakotti, mutta mieli oli virkistynyt upeista maisemista.

Tuulahdus Aasiasta

Vancouverissa näkyy selvästi Kanadan monikulttuurisuus ja erityisesti aasialaisten vaikutus. Vancouverin Chinatown on vanhempi kuin kaupunki itse. Ihastuneina aistimme alueen aasialaista eksotiikkaa kiertelemällä erikoismyymälöissä ja kiinalaisessa puutarhassa. Leipomoista leijailevat tuoksut houkuttelivat tutustumaan edullisiin idän herkkuihin.

Hienostunut Gastown

Lyhyen kävelymatkan päässä Chinatownista pääsee toisenlaiseen tunnelmaan. Gastown, yksi Vancouverin vanhimmista kaupunginosista, hurmasi hienostuneisuudellaan. Gastownissa ikuistimme itsemme muiden turistien joukossa maailman ainoaksi väitetyn höyrykellon vieressä. Tämä vartin välein melodioita soittava ja höyryä puhaltava kello kuuluu Vancouverin pakollisiin nähtävyyksiin.

Gastownista matka jatkuu luontevasti ylös keskustaan Robson Streetille. Sen putiikeista löytää uusimmat muotivirtaukset. Keskustassa näkyi usein myös filmiryhmiä kuvaamassa, sillä Vancouver on yksi Kanadan suosituimpia elokuvakaupunkeja.

Matkavinkkejä Vancouveriin


Vancouver sijaitsee
Kanadan länsirannikolla Brittiläisen Kolumbian provinssissa. Asukkaita on noin 2 miljoonaa. Koko Kanadassa asuu noin 32,8 miljoonaa ihmistä.

Aikaero Suomeen
on - 10 tuntia.

Paras aika matkustaa:
Kesä-elokuussa on rantakausi, joulu-helmikuussa laskettelukausi.

Matkoja:
Eri matkanjärjestäjillä viikko kolmen tähden hotellissa kahden hengen huoneessa maksaa noin 1 050-1 785 euroa. Pelkät edestakaislennot Helsinki-Vancouver 850-1 170 euroa. Lentoaika yhdellä tai kahdella välilaskulla on 14,5-19 tuntia.

Teksti ja kuva: Kirsi-Marja Kauppala

Lue lisää Matkaopas-lehdestä 4/2006

Lue virolaisen ravintolakriitikon Maris Oravin suositukset Tallinnan baareihin ja ravintoloihin. Niistä löytyy jokaiselle kukkarolle ja moneen makuun.

Tallinna on huipputrendikäs ravintola- ja shoppailukaupunki. Ravintoloiden sisustukset ovat usein kansainvälisen tason helmiä, ja shoppailukierroksen kruunaakin visiitti kauniisti sisutettuun baariin tai päivällinen jossain kaupungin tyylikkäistä ravintoloista.

Tallinnan ravintolat ovat täynnä viikonloppuisin, joten tunnetuimpiin ja kalliimpiin ravintoloihin kannattaa tehdä pöytävaraus.

Kuva Lauri Laan
Kuva Lauri Laan

Parrot minibar

Ravintola-baarin pienet, tapasmaiset annokset tarjoillaan virolaisista käsintehdyistä astioista.

►Vana-Posti 7, facebook.com/parrotminibar

Salt 

Pienessä ja viihtyisässä ravintolassa tarjoillaan välimeren alueen ruokaa. Illallisen kesto viikonloppuisin noin 2,5 tuntia.

►Vase 14, saltrestoran.ee

Umami

Perheystävällinen ravintola tarjoaa hyvää ruokaa vanhassa huvilassa. 

Tunnistaisitko vihannesten maut niitä näkemättä? Neljän ruokalajin illallinen on mahdollista nauttia myös erikseen varattavassa tilassa silmät maskilla peitettyinä. Syömisestä tulee hauskaa ja hiukan jännittävääkin, kun ei näe eikä tiedä, mitä suuhunsa pistää. 

Vai kokeilisitko perinteisempää brunssia? 

Kuva Toñu Tunnel
Kuva Toñu Tunnel

►Kadaka tee 141, umamiresto.ee/en

Klaus

Illallinen upeiden merimaisemien äärellä. Kokeilemisen arvoinen brunssi, hyviä päivän tarjouksia!

►Kalasadama 8, klauskohvik.ee

Pikaruokaa viidellä eurolla

Burger Box

Kaupungin parhaimmat hampurilaiset!

►Kopli 4a, facebook.com/burgerboxbox

Noodle box

Aasialaista vegaaniruokaa.

►Telliskivi 24, facebook.com/Noodle-Box
 

Kokeile myös näitä!

 

Ravintolat

La Bottega

►labottega.ee

Restaurant Juur 

►restoranjuur.ee

Tuljak 

►tuljak.ee

Mon repos

►monrepos.ee

Leipomot

RostPagar

►facebook.com/RostPagar

Bekker

►facebook.com/bekkerpagariari

Baarit

Whisper Sister

Tyylikäs salakapakka, ►facebook.com/whispersisterbar

Frank

Pariisilaistyylinen baari, erinomaisia cocktaileja ja ruokaa, ►frankbistro.ee 

Pudel 

Baari käsityönä valmistettujen oluiden ystäville, ►pudel.ee

Peatus

Piipahda drinkillä Telliskiven alueelle pysäköidyssä junanvaunussa, ►peatus.eu

Kuva PIa Hollo
Kuva PIa Hollo

Nizza, Pariisi ja Amsterdam ovat Jenny Alexandrovan suosikkikaupunkeja.

Matkustipa Jenni Alexandrova sitten Pariisissa tai Turun saaristossa, onnistuneen reissun ainekset ovat samat.

– Loma on lomaa, kun nukutaan niin pitkään kuin nukuttaa, syödään rauhassa aamiaista eikä suunnitella liikoja.

”Yksi nähtävyys per päivä riittää.”

Raukeaan lomarytmiin ei kuulu loputon museoihin jonottelu tai ympäri kaupunkia säntäily.

– Yksi nähtävyys per päivä riittää. Mieluummin fiilistelen jossain sattumalta löytämässäni kahvilassa ja jätän jotain nähtävää seuraavaan kertaan.

Viime vuosina Jenni on päässyt lomamoodiin helpoiten avopuolisonsa Jussi Heikelän ohjaaman veneen kyydissä Suomen saaristossa. Merellä aika menettää merkityksensä.

– Silloin vain lillutaan ja mennään tuulten mukana, ja välillä rantaudutaan johonkin kivaan paikkaan. Se on tosi ihanaa, Jenni kertoo.

”Unohtumattomimpia ovat hetket, kun makaa veneen keulassa kädessä lasi punaviiniä.”

Saaristoluonto on niin kaunis, että se vetää hiljaiseksi puhealan ammattilaisenkin.

– Unohtumattomimpia ovat hetket, kun makaa veneen keulassa kädessä lasi punaviiniä, auringonlasku värjää koko taivaan purppuraksi, ja on niin tyyntä, että kuulee kalan hyppäävän. 

EUROOPAN TOP 3

  1. Nizzassa parasta on valo, meren väri ja se, että kaupungissa on helppo liikkua. Ranta on aika hulinaranta, ja sieltä kannattaakin lähteä vaikka 40 minuutin ajomatkan päähän Cannesiin, missä on rauhallisempaa. Siellä tosin meikäläisillä on varaa juoda vain yksi mojito puoliksi, sillä siitä saa pulittaa 20 euroa.
  2. Pariisissa minun ei tulisi mieleenkään mennä verkkareissa kauppaan, siellä kopistellaan korkkareilla! Minua viehättää ranskalaisten pieni ylimielisyys ja ylpeys siitä, mitä heillä on: vaikkapa juuri ranskalainen keittiö, johon kaikki muut keittiöt perustuvat.
  3. Amsterdam vain 1,5 tunnin lennon päässä on kuin pikku Venetsia. Kaikki on pientä, suloista ja nättiä. Kaupungissa on paljon taidegallerioita ja hyviä ravintoloita.