Baijerin elämäniloinen pääkaupunki kutsuu parhaillaan menossa olevaa juhlakauttaan viidenneksi vuodenajaksi.

Baijerin elämäniloinen pääkaupunki kutsuu parhaillaan menossa olevaa juhlakauttaan, vahvan oluen juhlaa, viidenneksi vuodenajaksi.

Karnevaalikausi päättyi vasta hiljattain laskiastiistaihin ja alkoi paastonaika. Baijerissa ei paastonaikanakaan tarvitse jäädä ilman ruumiinkulttuuria. Vahva olut antaa kalorit, joita kevyemmästä paastoanajan ruokalistasta puuttuvat. 

Tämä 17 päivää kestävä juhlakausi sai alkunsa jo 1629, kun aikoinaan Italiasta Müncheniin muuttaneet Paulaner-munkit alkoivat panna vahvaa olutta nimipatroonansa Franz von Paulan kunniaksi. Alkuaan olut oli tarkoitettu ainoastaan luostarin väelle, mutta 1700-luvun puolivälissä siitä tuli koko kansan huvia. Müncheniläiset  pyhiinvaelsivat kaupungin muurien ulkopuolella sijaitsevan luostarin puutarhaan nauttimaan "nestemäistä leipää" – kuten olutta Baijerissa kutsutaan.

Juhlaolut, Salvator Bier,sai nimensä kansan suussa munkkien panemasta Sankt-Vater-Bier-oluesta.  Ja edelleen lähes samalla reseptillä pantu olut kantaa tätä 1800-luvulla suojattua nimeä. Muut panimot, jotka haluavat osansa vahvan oluen nauttijoista, ovat joutuneet nimeämään oluensa muuten. Kaikissa on kuitenkin yhteinen pääte ator.

Tänä vuonna juhlakausi käynnistyi 23.3. kello 19, jolloin Münchenin Nockherbergillä avattiin ensimmäinen Salvator-oluttynnyri. Tavallista tallaajaa ei näihin juhliin kuitenkaan päästetä, vaan tänne tulevat maan mahtavat ja muuten tärkeät.  Jos kutsua ei kuulu, täytyy kyseisen henkilön jo miettiä, mikä matkan varrella on mennyt pieleen. 

Paikallaolijat joutuvat kuitenkin varautumaan siihen, että heidän edesottamuksensa mainitaan – eikä aina ainoastaan myönteisessä valossa tai hienostunein sanakääntein. Tämä Derpleck’non odotettu alkulaukaus juhlille, ja se myös televisioidaan. Puheen pitäjä on tavallisesti joku kuuluisa kabareetaiteilija tai muu esittävän taiteen edustaja, ja puheen aikana niin poliitikot kuin muutkin juorulehtien palstoilta tutut kasvot saavat kuulla kunniansa.

Suuri yleisö pääsi nauttimaan Salvator-oluensa 25.3. lähtien ja kolpakot kilisevät 10.4. asti. Päivittäin Paulaner-panimon juhlahalliin Nockherbergillä pääsee ma--pe kello 14--23 ja viikonloppuisin kello 11--23.

Olut on 7,5 prosentin vahvuista Bock-olutta, ja litran tuopin hinta liikkuu kahdeksan euron paremmalla puolella, vähän panimosta riippuen. Pöytävaraus suositeltava, muuten tuopin joutuu tyhjentämään seisaaltaan.

• Starkbierfest am Nockherberg, Hochstr. 75, München, info@nockherberg.com

Muita vahvan oluen juhlapaikkoja:

• Augustiner Keller, Arnulfstr. 52 (päärautatieaseman kupeessa) 17.3.--9.4. Vahva olut on nimeltään Maximator.

• Löwenbräukeller, Stiglmaierplatz, 18.3.--16.4. Juhlaoluena Triumphator.  

Teksti ja kuva Pauli Lindström

Lue virolaisen ravintolakriitikon Maris Oravin suositukset Tallinnan baareihin ja ravintoloihin. Niistä löytyy jokaiselle kukkarolle ja moneen makuun.

Tallinna on huipputrendikäs ravintola- ja shoppailukaupunki. Ravintoloiden sisustukset ovat usein kansainvälisen tason helmiä, ja shoppailukierroksen kruunaakin visiitti kauniisti sisutettuun baariin tai päivällinen jossain kaupungin tyylikkäistä ravintoloista.

Tallinnan ravintolat ovat täynnä viikonloppuisin, joten tunnetuimpiin ja kalliimpiin ravintoloihin kannattaa tehdä pöytävaraus.

Kuva Lauri Laan
Kuva Lauri Laan

Parrot minibar

Ravintola-baarin pienet, tapasmaiset annokset tarjoillaan virolaisista käsintehdyistä astioista.

►Vana-Posti 7, facebook.com/parrotminibar

Salt 

Pienessä ja viihtyisässä ravintolassa tarjoillaan välimeren alueen ruokaa. Illallisen kesto viikonloppuisin noin 2,5 tuntia.

►Vase 14, saltrestoran.ee

Umami

Perheystävällinen ravintola tarjoaa hyvää ruokaa vanhassa huvilassa. 

Tunnistaisitko vihannesten maut niitä näkemättä? Neljän ruokalajin illallinen on mahdollista nauttia myös erikseen varattavassa tilassa silmät maskilla peitettyinä. Syömisestä tulee hauskaa ja hiukan jännittävääkin, kun ei näe eikä tiedä, mitä suuhunsa pistää. 

Vai kokeilisitko perinteisempää brunssia? 

Kuva Toñu Tunnel
Kuva Toñu Tunnel

►Kadaka tee 141, umamiresto.ee/en

Klaus

Illallinen upeiden merimaisemien äärellä. Kokeilemisen arvoinen brunssi, hyviä päivän tarjouksia!

►Kalasadama 8, klauskohvik.ee

Pikaruokaa viidellä eurolla

Burger Box

Kaupungin parhaimmat hampurilaiset!

►Kopli 4a, facebook.com/burgerboxbox

Noodle box

Aasialaista vegaaniruokaa.

►Telliskivi 24, facebook.com/Noodle-Box
 

Kokeile myös näitä!

 

Ravintolat

La Bottega

►labottega.ee

Restaurant Juur 

►restoranjuur.ee

Tuljak 

►tuljak.ee

Mon repos

►monrepos.ee

Leipomot

RostPagar

►facebook.com/RostPagar

Bekker

►facebook.com/bekkerpagariari

Baarit

Whisper Sister

Tyylikäs salakapakka, ►facebook.com/whispersisterbar

Frank

Pariisilaistyylinen baari, erinomaisia cocktaileja ja ruokaa, ►frankbistro.ee 

Pudel 

Baari käsityönä valmistettujen oluiden ystäville, ►pudel.ee

Peatus

Piipahda drinkillä Telliskiven alueelle pysäköidyssä junanvaunussa, ►peatus.eu

Kuva PIa Hollo
Kuva PIa Hollo

Nizza, Pariisi ja Amsterdam ovat Jenny Alexandrovan suosikkikaupunkeja.

Matkustipa Jenni Alexandrova sitten Pariisissa tai Turun saaristossa, onnistuneen reissun ainekset ovat samat.

– Loma on lomaa, kun nukutaan niin pitkään kuin nukuttaa, syödään rauhassa aamiaista eikä suunnitella liikoja.

”Yksi nähtävyys per päivä riittää.”

Raukeaan lomarytmiin ei kuulu loputon museoihin jonottelu tai ympäri kaupunkia säntäily.

– Yksi nähtävyys per päivä riittää. Mieluummin fiilistelen jossain sattumalta löytämässäni kahvilassa ja jätän jotain nähtävää seuraavaan kertaan.

Viime vuosina Jenni on päässyt lomamoodiin helpoiten avopuolisonsa Jussi Heikelän ohjaaman veneen kyydissä Suomen saaristossa. Merellä aika menettää merkityksensä.

– Silloin vain lillutaan ja mennään tuulten mukana, ja välillä rantaudutaan johonkin kivaan paikkaan. Se on tosi ihanaa, Jenni kertoo.

”Unohtumattomimpia ovat hetket, kun makaa veneen keulassa kädessä lasi punaviiniä.”

Saaristoluonto on niin kaunis, että se vetää hiljaiseksi puhealan ammattilaisenkin.

– Unohtumattomimpia ovat hetket, kun makaa veneen keulassa kädessä lasi punaviiniä, auringonlasku värjää koko taivaan purppuraksi, ja on niin tyyntä, että kuulee kalan hyppäävän. 

EUROOPAN TOP 3

  1. Nizzassa parasta on valo, meren väri ja se, että kaupungissa on helppo liikkua. Ranta on aika hulinaranta, ja sieltä kannattaakin lähteä vaikka 40 minuutin ajomatkan päähän Cannesiin, missä on rauhallisempaa. Siellä tosin meikäläisillä on varaa juoda vain yksi mojito puoliksi, sillä siitä saa pulittaa 20 euroa.
  2. Pariisissa minun ei tulisi mieleenkään mennä verkkareissa kauppaan, siellä kopistellaan korkkareilla! Minua viehättää ranskalaisten pieni ylimielisyys ja ylpeys siitä, mitä heillä on: vaikkapa juuri ranskalainen keittiö, johon kaikki muut keittiöt perustuvat.
  3. Amsterdam vain 1,5 tunnin lennon päässä on kuin pikku Venetsia. Kaikki on pientä, suloista ja nättiä. Kaupungissa on paljon taidegallerioita ja hyviä ravintoloita.