Urheilutoimittaja Anette Latva-Piikkilä, 32, heittäytyy aina tilaisuuden tullen hiihtopummiksi. Kanadan Whistlerissä hän oli päästä hengestään.

Anette Latva-Piikkilän äidillä ei ole helppoa. Kun hän saa maailmalla viilettävältä tyttäreltään tekstiviestin, jossa kaiken vakuutetaan olevan hyvin, on heti syytä epäillä. Viime talvena aihetta huoleen oli, kun Anette lumilautaili Kanadan Whistlerissä.

– Olin laskemassa poikaystäväni Victorin ja kaverini Danielin kanssa vuoripolkua pitkin, kun lumi petti alta ja jäin roikkumaan laudastani rotkon reunalle. Jos olisin tipahtanut alapuolella virtaavaan jokeen, olisin kuollut, Anette sanoo vakavana.

Tällä kertaa mukana oli tuuria, sillä poikaystävä sai kiskottua Anetten turvaan.

– Victor pelasti henkeni. Se hetki oli ratkaiseva myös suhteemme kannalta: rakkautemme on tuosta vain syventynyt.

Lumilautailuharrastukseen karmaiseva tapahtuma ei vaikuttanut. Levin talvikauden päättäjäisissä 2010 tavanneella pariskunnalla on aina seuraava matka suunnitelmissa.

– Haluaisimme mennä Japaniin, jossa puuterilumi on erityisen hienoa, kuin samppanjalunta, Anette innostuu.

Yleensä Anette tekee viikon tai kahden hiihtoreissuja, mutta Kanadan Whistlerissä hän vietti viisi kuukautta.

– Nuorena kaikki aikani meni karting-kilpailuja ajaessa, joten silloin en ehtinyt kokeilla hiihtopummielämää. Ajattelin, että nyt kolmekymppisenä on korkea aika toteuttaa tämäkin unelma.

Ralleja Anette kiertää yhä, mutta nykyään urheilutoimittajana. Kanadastakin hän matkusti raportoimaan Ruotsin, Meksikon ja Portugalin rallit.

– Whistleristä oli vain 2,5 tunnin bussimatka Vancouverin lentokentälle, josta pääsin hoitamaan kätevästi työmatkat. Muuten elin reissussa säästöilläni.

Hiihtolomilla Anette ei halua hukata hetkeäkään. Hän menee nukkumaan aikaisin ja ampaisee rinteeseen aamuvarhain.

– Whistlerissä tunsin itseni välillä todella vanhaksi, kun ympärillä oli pelkkiä 18-vuotiaita, jotka juoksivat bileistä toiseen.

Onneksi 23-vuotiasta Victoria ei juhliminen kiinnosta. Ja äidille tiedoksi: rinteessä Anette sanoo olevansa nykyään varovaisempi.

– Whistlerin tapaturman jälkeen tajusin, että luonto on arvaamaton ja vuorta on kunnioitettava. Tosin jos tässä rupeaa liikaa pelkäämään, voi siirtyä suoraan after skin puolelle.

Aneten top 3 hiihtokohteet

1. Whistler, Kanada
Laskijan paratiisi, jossa puuterilunta riittää. Whistlerissä on yli kaksisataa rinnettä, joista pisimmän laskeminen kestää melkein tunnin. Monipuolinen kohde, josta löytyy sopivassa suhteessa rauhaa ja yöelämää.

2. Andermatt, Sveitsi
Kolmeen kilometriin kohoavat Alpit ja suloinen kylätunnelma on lyömätön yhdistelmä. Andermatt ei ole mikään bilemesta, eli paikka sopii myös lapsiperheille. Täältä löytyy myös mahtavia offroad-reittejä himolaskijoille, jos lunta vain on riittävästi.

3. Isola 2000, Ranska
Leppoisa ja perheystävällinen kohde, jonka suurin plussa on sijainti. Isolaan ajaa Nizzasta tunnissa, ja bussimatka maksaa vain euron. Jos laskeminen alkaa kyllästyttää, voi palata takaisin nauttimaan kaupunkielämästä. Isolasta saa myös taivaallista juustofondueta.

Lue virolaisen ravintolakriitikon Maris Oravin suositukset Tallinnan baareihin ja ravintoloihin. Niistä löytyy jokaiselle kukkarolle ja moneen makuun.

Tallinna on huipputrendikäs ravintola- ja shoppailukaupunki. Ravintoloiden sisustukset ovat usein kansainvälisen tason helmiä, ja shoppailukierroksen kruunaakin visiitti kauniisti sisutettuun baariin tai päivällinen jossain kaupungin tyylikkäistä ravintoloista.

Tallinnan ravintolat ovat täynnä viikonloppuisin, joten tunnetuimpiin ja kalliimpiin ravintoloihin kannattaa tehdä pöytävaraus.

Kuva Lauri Laan
Kuva Lauri Laan

Parrot minibar

Ravintola-baarin pienet, tapasmaiset annokset tarjoillaan virolaisista käsintehdyistä astioista.

►Vana-Posti 7, facebook.com/parrotminibar

Salt 

Pienessä ja viihtyisässä ravintolassa tarjoillaan välimeren alueen ruokaa. Illallisen kesto viikonloppuisin noin 2,5 tuntia.

►Vase 14, saltrestoran.ee

Umami

Perheystävällinen ravintola tarjoaa hyvää ruokaa vanhassa huvilassa. 

Tunnistaisitko vihannesten maut niitä näkemättä? Neljän ruokalajin illallinen on mahdollista nauttia myös erikseen varattavassa tilassa silmät maskilla peitettyinä. Syömisestä tulee hauskaa ja hiukan jännittävääkin, kun ei näe eikä tiedä, mitä suuhunsa pistää. 

Vai kokeilisitko perinteisempää brunssia? 

Kuva Toñu Tunnel
Kuva Toñu Tunnel

►Kadaka tee 141, umamiresto.ee/en

Klaus

Illallinen upeiden merimaisemien äärellä. Kokeilemisen arvoinen brunssi, hyviä päivän tarjouksia!

►Kalasadama 8, klauskohvik.ee

Pikaruokaa viidellä eurolla

Burger Box

Kaupungin parhaimmat hampurilaiset!

►Kopli 4a, facebook.com/burgerboxbox

Noodle box

Aasialaista vegaaniruokaa.

►Telliskivi 24, facebook.com/Noodle-Box
 

Kokeile myös näitä!

 

Ravintolat

La Bottega

►labottega.ee

Restaurant Juur 

►restoranjuur.ee

Tuljak 

►tuljak.ee

Mon repos

►monrepos.ee

Leipomot

RostPagar

►facebook.com/RostPagar

Bekker

►facebook.com/bekkerpagariari

Baarit

Whisper Sister

Tyylikäs salakapakka, ►facebook.com/whispersisterbar

Frank

Pariisilaistyylinen baari, erinomaisia cocktaileja ja ruokaa, ►frankbistro.ee 

Pudel 

Baari käsityönä valmistettujen oluiden ystäville, ►pudel.ee

Peatus

Piipahda drinkillä Telliskiven alueelle pysäköidyssä junanvaunussa, ►peatus.eu

Kuva PIa Hollo
Kuva PIa Hollo

Nizza, Pariisi ja Amsterdam ovat Jenny Alexandrovan suosikkikaupunkeja.

Matkustipa Jenni Alexandrova sitten Pariisissa tai Turun saaristossa, onnistuneen reissun ainekset ovat samat.

– Loma on lomaa, kun nukutaan niin pitkään kuin nukuttaa, syödään rauhassa aamiaista eikä suunnitella liikoja.

”Yksi nähtävyys per päivä riittää.”

Raukeaan lomarytmiin ei kuulu loputon museoihin jonottelu tai ympäri kaupunkia säntäily.

– Yksi nähtävyys per päivä riittää. Mieluummin fiilistelen jossain sattumalta löytämässäni kahvilassa ja jätän jotain nähtävää seuraavaan kertaan.

Viime vuosina Jenni on päässyt lomamoodiin helpoiten avopuolisonsa Jussi Heikelän ohjaaman veneen kyydissä Suomen saaristossa. Merellä aika menettää merkityksensä.

– Silloin vain lillutaan ja mennään tuulten mukana, ja välillä rantaudutaan johonkin kivaan paikkaan. Se on tosi ihanaa, Jenni kertoo.

”Unohtumattomimpia ovat hetket, kun makaa veneen keulassa kädessä lasi punaviiniä.”

Saaristoluonto on niin kaunis, että se vetää hiljaiseksi puhealan ammattilaisenkin.

– Unohtumattomimpia ovat hetket, kun makaa veneen keulassa kädessä lasi punaviiniä, auringonlasku värjää koko taivaan purppuraksi, ja on niin tyyntä, että kuulee kalan hyppäävän. 

EUROOPAN TOP 3

  1. Nizzassa parasta on valo, meren väri ja se, että kaupungissa on helppo liikkua. Ranta on aika hulinaranta, ja sieltä kannattaakin lähteä vaikka 40 minuutin ajomatkan päähän Cannesiin, missä on rauhallisempaa. Siellä tosin meikäläisillä on varaa juoda vain yksi mojito puoliksi, sillä siitä saa pulittaa 20 euroa.
  2. Pariisissa minun ei tulisi mieleenkään mennä verkkareissa kauppaan, siellä kopistellaan korkkareilla! Minua viehättää ranskalaisten pieni ylimielisyys ja ylpeys siitä, mitä heillä on: vaikkapa juuri ranskalainen keittiö, johon kaikki muut keittiöt perustuvat.
  3. Amsterdam vain 1,5 tunnin lennon päässä on kuin pikku Venetsia. Kaikki on pientä, suloista ja nättiä. Kaupungissa on paljon taidegallerioita ja hyviä ravintoloita.