Metsästymatkailu, kuten muutkin harrastusmatkat, ovat nousussa. Metsästysliiton nettisivulla voi opetella laukaisemaan. Lisäksi saat palautetta osumistasi.

Näen kauriin niityllä. Lataan aseen, tähtään ja klikkaan hiirellä. "Hyvä osuma!" kiittelee simulaattori. Kuvan alle ilmestyvä teksti kertoo, että jos luoti olisi osunut oikeasti siihen, mihin simulaattorin kuvassa, kauris joko nytkähtäisi hieman alaspäin tai ei reagoisi millään tavoin. Eläin voisi juosta pakoon, mutta kuolisi kuitenkin 20 sekunnin kuluessa. En ole koskaan ampunut eläintä. Tähtäsin simulaattorissa vaiston varassa, ja tunnen onnistumisen iloa. Seuraava tunne on silti huojennus: onneksi eläin ei oikeasti kuollut eikä haavoittunut. Onneksi kuvassakaan eläin ei lyyhisty, vaan näkyviin ilmestyvät kauriin tärkeimmät sisäelimet.

Oma horoskooppimerkkinikin on kauris, enhän sellaista voisi ampua. Tai kai voisin, jos lapsillani ei olisi ruokaa. Riistalaukaisukoulutusta saa seuraavien eläinten ampumiseen: hirvi, teeri, karhu, villisika, harmaahylje, majava ja valkohäntäpeura. Lisäksi näyttöön saa halutessaan karhutaulun ja hirvitaulun, joilla voi kokeilla ampumakokeen hyväksyttävää suorittamista. Kun yritän osua villisikaan, ohjelma tuottaa ruudulle punaisen varoituksen: "Ei näin, haavoittava osuma." Tähtäsin aivoihin, mutta osuin lihakseen. Haavoitettu villisika voi syöksyä jäljittäjän kimppuun. Eläinten kannalta olisi ehkä reilua, että sellainenkin tapahtuma näytettäisiin simulaattorissa.

Opin, että paras on yrittää osua hirven, kauriin, karhun ja villisian keuhkoihin, jolloin laukaus on nopeasti tappava. Hyljettä tähdätään kuitenkin mieluummin aivoihin, jolloin se kuolee välittömästi eikä ehdi uida veden alle kuolemaan. Samoin majavaa ammutaan aivoihin. Karhusta sanotaan, että jos se katoaa näkyvistä laukauksen jälkeen, jäljitykseen ei saa lähteä kuin "toimivaksi todetun" koiran kanssa. Metsoa pitää näemmä tähdätä sydämeen.

Metsästäjäliiton laukaussimulaattori tarjoaa mielenkiintoista tietoa ja tekemistä, kun haluaa löytää netistä jotain uutta.

http://www.metsastajaliitto.fi/simulaattori/simulaattori.html

Maria Niemi Kuva