Pysy pystyssä! Matka voi mennä mönkään, jos liukastut. Talvimatkoilla kotimaassa liukastumista voi välttää muutamin keinoin.

"Varo! Riskisi liukastua on suuri." Tällaisen tuloksen voi pahimmillaan saada Kotitapaturmien ehkäisykampanjan liukastumistestissä. Näytölle isketään seuraavaksi tosiasiat -- taloudelliset näkökulmat ja uhkakuvat: "Yksi kaatumistapaturma maksaa keskimäärin 6 000 euroa. Liukastuminen voi johtaa vakaviin ja pitkäaikaisiin vammoihin. Joka kolmas suomalainen liukastuu talviaikaan. Jopa puolet kaatujista on alle 30-vuotiaita."

Sivusto kuitenkin lohduttavasti toteaa, että liukastumisriskiä voi pienentää: Ennen ulos lähtöä kannattaa valita pitävät kengät. Liukuesteet, jos niitä muistaa käyttää, voivat helpottaa pystyssä pysymistä. Pitäisi tarkistaa kelin liukkaus ja varautua sen mukaan. Tampereella ja Kouvolassa voi omaan kännykkään tilata liukkausvaroituksen tekstiviestinä. Jos lihaskunto on hyvä ja tasapaino samoin, liukastuminen on epätodennäköisempää. Tärkeää on myös liikkua liukkaalla varovaisesti ja varata matkaan riittävästi aikaa.

Testaa liukastumisriskisi

Lisätietoa Ilmatieteen laitos