Oletko maailmaa matkannut kasvissyöjä? Tässä on ruokakirja juuri sinulle.

Chris Caldicott on valokuvaaja, joka on työnsä vuoksi kiertänyt laajalti maailmaa. Noihin unohtumattomiin reissuihin on usein liittynyt merkittävässä osassa herkullinen, paikallinen ruoka. Eipä ihme, että palaset loksahtivat kohdalleen, kun Chris tapasi matkustamisesta viehättyneen Carolynin, joka myös oli erinomainen kokki. Pariskunta meni naimisiin ja alkoi saman tien kerätä ruokaohjeita maailmalta aikomuksenaan perustaa ravintola. Koska kumpikin on kasvissyöjä, he olivat matkoillaan pistäneet merkille, että hyvän ruoan löytäminen oli usein vaikeaa monissa sellaisissa maissa, joissa perinteinen ruokakulttuuri luontui paremmin liha- ja kalaruokiin. Se oli heille vain haaste. He alkoivat muokata hyviksi oivaltamiaan ruokaohjeita kasvissyöjälle sopiviksi.

Pariskunnan unelma omasta ravintolasta toteutui 1991, jolloin he avasivat Lontoon Covent Gardeniin World Food Café -ravintolan. Nyt Chrisin ja Carolynin parhaat ohjeet on koottu kirjaksi Maailman parhaat kasvisruoat. Mukana on ruokia Lähi-idän maista, Intiasta, Nepalista ja Sri Lankasta, Kaakkois-Aasiasta ja Kiinasta sekä Amerikan maista. Kirja on mainio teos jopa ihan vain selattavaksi, sillä perinteisten annoskuvien lisäksi mukana on runsaasti Chris Caldicottin upeita valokuvia kohdemaista. Johdantotekstien avulla pääsee mukavasti myös sisään kyseisen alueen ruokakulttuuriin. Ainakin minun kielelleni herahti vesi lukiessani näitä ruoka-ohjeita. Kookos kaikessa muodossaan kuuluu omiin suosikkeihini, joten kokeiluni kirjan herkuista aloitan todennäköisesti srilankalaisesta kookos-ananaschutneystä. Ananas kuulema sopii erityisen hyvin yhteen chilin kanssa ja tuloksena on herkullisen hapanimelä yhdistelmä.

Tässä Chrisin ja Carolynin helppo ohje schutneyn valmistamiseen:

Kookos-ananaschutney

60 g kookoshiutaleita

1/2 keskikokoista ananasta

malto kuutioituna

3 tulista vihreää chilipaprikaa ohuiksi suikaleiksi leikattuna

1 limetin mehu

suolaa

Paahda kookoshiutaleita kuumalla paistinpannulla jatkuvasti sekoittaen, kunnes hiutaleet alkavat saada väriä. Siirrä kookoshiutaleet pannulta odottelemaan. Yhdistä keskenään ananas, chili ja limettimehu. Mausta suolalla. Yhdistä seos kookoshiutaleisiin, sekoita hyvin ja tarjoa heti.

Maukkaita ovat myös pariskunnan kirjaamat muistot vaiherikkailta reissuiltaan. Esimerkiksi Delhissä he jättivät passit hotellille turvallisuussyistä -- ja päätyivät viikoksi selliin passittomana liikkumisesta. Seikkailu sai kuitenkin erikoisen käänteen: he olivat lopulta jopa vieraina poliisien kodeissa saamassa oppia ja maistelemassa paikallista kotiruokaa!

Eija Aatela                  

Chris & Carolyn Caldicott: Maailman parhaat kasvisruoat, Tammi 2011, 28,20 €.  

Lue lisää kirja-arvioita Matkaoppaan toimituksen blogista : http://www.matkaopas.fi/category/blogit/matkakirjat-blogit/