Suomessa on noin puoli miljoonaa mökkiä. Niistä arviolta joka viidennestä puuttuu palovaroitin.

Keväällä suomalaiset suuntaavat mökeilleen siivoamaan ja kunnostamaan pihaa talven jäljiltä. Ikkunoiden pesemisen ja kukkaistutuksien lomassa palovaroittimen kunto jää kuitenkin usein tarkastamatta.

Paloturvallisuusrutiinit on helppo unohtaa kotonakin, mutta kesämökeillä ja kakkosasunnoissa tilanne on vielä huonompi. Mökit, joissa palovaroitin on, eivät nekään ole aina paloturvallisia, sillä joka neljännes mökkien palohälyttimistä ei toimi. Suomalaiset eivät muista tarkastaa varoittimien kuntoa tai vaihtaa paristoja pitkän talven jälkeen.

Pelastusopiston tilastojen mukaan Suomessa sattuu vuosittain jopa 200 vapaa-ajan asunnon tulipaloa. Toimiva palovaroitin voi pelastaa henkiä palon yllättäessä. Pelastuslaitoksella on kesäisin selvästi enemmän kiireellisiä tehtäviä kuin muina vuodenaikoina. Touko-elokuussa kiireellisten tehtävien määrä nousee jopa kolmanneksella.

Näin parannat kesämökkisi paloturvallisuutta

-    Hanki vaahtosammutin ja sammutuspeite
-    Yksi palovaroitin riittää vain harvoin. 60 neliötä kohden tarvitaan yksi palohälytin, ja jokaisessa kerroksessa tulisi olla omansa.
-    Testaa hälyttimen toimivuus. Palovaroittimen patterien käyttöaika on keskimäärin yksi vuosi.
-    Palovaroitin toimii yleensä noin 10 vuotta. Vaihda vanhat uusiin.
-    Tekniikkaan kannattaa satsata. Kameralla varustetut, hälytyskeskuksen valvonnassa olevat palovaroittimet hoitavat tarvittavat hälytykset puolestasi.

Johanna Hintikka, Kuva iStockphoto