Kuva iStockphoto
Kuva iStockphoto

MATKAOPAS-LEHTI
Kypros on komeilee kärkisijoilla Euroopan puhtaimpien uimavesien listalla.

Hiekkarannat ja kristallinkirkas vesi vetävät etenkin lapsiperheitä tälle aurinkoiselle saarelle itäiselle Välimerelle.

Matkailuviranomaiset houkuttelevat Kyprokselle nyt myös aktiivisesta lomasta pitäviä ja sukelluksesta innostuneita reissaajia.

Protarakseen, Lemesokseen ja Pafokseen luodaan keinotekoisia riuttoja  kalakannan lisäämiseksi ja sukeltajien kiinnostuksen herättämiseksi. Hanketta on tukenut EU sekä Euroopan kalatalousrahasto.

Larnakan pikkukaupungissa järjestetään 23.–30. kesäkuuta viikon pituinen sukellustapahtuma Zenobia Week.

Ruotsalaisvalmisteinen ro-ro-alus Zenobia upposi Larnakan rannikolla neitsytmatkallaan 1980 lastinaan 135 kuorma-autoa. Zenobia on tunnettu kohde sukelluspiireissä ja yksi maailman upeimmista hylkysukelluskohteista.

Zenobian hylyn varjon voi nähdä meressä, kun lentää satamakaupunki Larnakan lentokentälle.

Aluksen sukellussyvyys on 18–40 metriä, ja se tarjoaa monia kiehtovia tutkimuskohteita. Kohdassa ei ole vaarallisia virtauksia eikä vuorovesiä, näkyvyys on yleensä 30–40 metriä.

Zenobia Week koostuu erilaisista tapahtumista kaikentasoisille sukeltajille. Sen aikana järjestetään kilpailuja sekä sukeltamisessa että vedenalaisessa valokuvauksessa, ja myös Zenobian hylkyyn järjestetään ilmaisia käyntejä.

Viikon aikana on myös sukellukseen ja meriympäristöön liittyviä seminaareja, kiinnostavia näyttelyitä sekä erikoishintaisia sukelluskursseja.

Vasta-alkajat voivat tehdä koesukelluksen tai suorittaa peruskurssin, kokeneemmat sukeltajat voivat sukeltaa syvemmälle ja käydä Zenobian alemmalla autokannella ja konehuoneessa.

Lue lisätietoa Zenobia Weekistä täältä.

Katso täältä lisätietoa Kyproksesta.

Lähde: Kyproksen matkailutoimisto