Helsinkiin voi nyt tutustua Alvar Aalto -teemalla oman älypuhelimen opastauksella. Mobiilipalvelu on ladattavissa maksutta.

Milloin Finlandia-talo on suunniteltu? Miltä näyttää Rautatalon kuuluisa marmoripiha? Miksi Kulttuuritalon tiilet ovat kulmistaan pyöristettyjä? Entä missä on lähin Alvar Aallon rakennus ja pääseekö siihen sisälle? Enää ei tarvitse vain arvailla. Oikeat vastaukset löytyvät Alvar Aalto -museon mobiilipalvelusta AALTOsitesta.

Älypuhelimiin maksutta ladattava AALTOsites tuo käyttöliittymän Aallon arkkitehtuuriin ja muotoiluun suoraan käyttäjänsä taskuun. Erottajan paviljonki, Otaniemen kampusalue, Sähkötalo ja vuonna 1935 Aallon muotoilun näyteikkunaksi perustettu Artek ovat esimerkkejä palvelun esittelemistä lukuisista Aalto-kohteista. AALTOsites kertoo esiteltäviksi kohteiksi valittujen rakennusten historiasta sekä niihin liittyvistä yksityiskohdista runsaan valokuva- ja piirustusaineiston avulla. Palvelu selvittää, milloin rakennus valmistui, mitkä ovat sen tyypilliset piirteet ja millaisia ovat rakennuksiin erityisesti suunnitellut valaisimet, huonekalut tai vaikka ovenkahvat. Palvelussa julkaistaan myös rakennusten saavutettavuuteen liittyvät perustiedot.

Sovellus on ladattavissa iPhone ja Android -laitteille. Käytön kannalta merkittävää on se, että se toimii karttoineen ilman verkkoyhteyttä. Palvelu ladataan käyttäjän omaan älypuhelimeen, jonka jälkeen AALTOsites on aina käytettävissä. Kartta kertoo havainnollisesti rakennusten sijainnin ja osoittaa paikannuspalvelua hyödyntäen käyttäjän oman sijainnin kartalla sekä etäisyyden Aallon suunnittelemiin rakennuksiin. AALTOsites app laajenee kuluvan vuoden aikana vielä kattamaan Aallon Jyväskylän seudun kohteet. Tavoitteena on laajentaa sovellus kattamaan Aallon arkkitehtuuri maailmanlaajuisesti.

Aalto-kohteita on nyt palvelussa 19, kuvia ja piirustuksia on 153 kappaletta. Valittavissa on selostus suomeksi, ruotsiksi, englanniksi tai espanjaksi. Kielivalikoimaa on tarkoitus laajentaa päivitysten myötä.

AALTOsites app on ladattavissa osoitteesta: http://www.alvaraalto.fi/aaltosites/index_fi.htm

Alvar Aalto -museo toimii kahdessa kaupungissa, Helsingissä ja Jyväskylässä. Helsingissä yleisölle avoimet kohteet ovat Alvar Aallon kotitalo ja Alvar Aallon Studio. Molemmat sijaitsevat Munkkiniemessä.

http://www.alvaraalto.fi/

Kuvassa: Finlandia-talo, Helsinki (1971).

Kuva: Rune Snellman© Alvar Aalto -museo.