Joululeivonnaiset ovat saksalaisten joulutorien ykkösherkkuja. Perinteisimpiä ovat piparkakut ja joulupullat.

Saksalaiset piparkakut, Lebkuchen, tunnettiin jo keskiajalla. Ne leivotaan jokaisella paikkakunnalla oman reseptin mukaan.

Yhteistä on mausteiden käyttö. Taikinaan sekoitetaan esimerkiksi anista, inkivääriä, kardemummaa, kanelia, korianteria sekä hunajaa, manteleita ja pähkinöitä.

Stollen-joulupullaa on tehty dresdeniläisen reseptin mukaan vuodesta 1615.

Leipominen aloitetaan virallisesti 15.9. ja päätetään 23.12. Kuivattuja hedelmiä ja mantelimassaa sisältävä leivonnainen säilyy maukkaana jopa pääsiäiseen asti. Stollen-pullan kunniaksi järjestetään jopa festivaali.

Lisätietoa saksalaisista piparkakuista

Lisätietoa Stollen-festivaalista

Lähde: Matkaopas 7/2013, jossa on aukeaman juttu Saksan joulutoreista