Kuva Eila Nissinen
Kuva Eila Nissinen

MATKAOPAS-LEHTI
Ruska on kaunis, mutta lyhytkestoinen luonnonilmiö.

Syyskuussa kannattaa olla valppaana Suomessa. Ruskan huippu etenee pohjoisesta etelään 500 kilometriä kahdessa viikossa.

Lapissa ruska tulee kaikille puille lähes samaan aikaan. Pohjois-Lapissa ruska on yleensä parhaimmillaan syyskuun toisella viikolla, Nuorgamissa 10.–15. syyskuuta. Yleensä 25. syyskuuta kaikki lehdet ovat tippuneet. Maaruskan huippu ajoittuu yleensä viitisen päivää aiemmaksi kuin vaivaiskoivujen ruskahuippu.

Kuusamossa ja Rovaniemellä paras ruska koetaan yleensä  15.–20. syyskuuta. Ruska jatkuu Etelä-Lapissa kymmenisen päivää.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Oulussa ja Kajaanissa ruskahuippu roihahtaa 20.–25. syyskuuta, Joensuu–Jyväskylä–Seinäjoki-linjalla syys-lokakuun vaihteessa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Etelä-Suomessa ruska on huipussaan vasta lokakuulla: Lahdessa, Tampereella ja Kouvolassa 1.-5. lokakuuta. Lounais- ja etelärannikolla ruska pysyy hohtavana yleensä pidempään kuin sisämaassa meren lämmittävän vaikutuksen takia.

Ruotsissa ruska valtaa maan pohjoisimman osan yleensä 10. syyskuuta, Skandien tundraseudut jo syyskuun alussa. Tukholmassa ruskahuippu koetaan lokakuun alussa, Skånessa lokakuun viimeisellä viikolla.

Virossa paras ruska on 5.–15. lokakuuta. Latviassa ja Liettuassa  10.–20. lokakuuta, Pohjois-Saksassa ja Puolassa marraskuun alkupäivinä.

Keski-Euroopassa saman alueen puut ovat värikkäitä eri aikaan: ensimmäiset jo lokakuun alkupuolella ja viimeiset marraskuun puolivälissä.

Italiassa ja Espanjan pohjoisosissa ruska värittää maisemat marraskuun puoliväliin mennessä ja voi jatkua jopa tammikuulle.

Lähde Wikipedia

Tietoa ruskasta

Matkaopas-lehti tarjoaa matkailijaa kiinnostavia uutisia.


Sisältö jatkuu mainoksen alla