Nasan mönkijä Curiosity aikoo laskeutua Marsiin 6. elokuuta aamulla Suomen aikaa. Tiedekeskus Heurekassa jännitetään ensi lauantaina jo etukäteen, kuinka suomalaistakin tekniikkaa sisältävän laitteen käy.

Tiedetoimittaja Mikko Suominen kertoo Mars-luotaimista ja vastaa yleisön kysymyksiin lauantaina 4.8. kello 13 tiedekeskus Heurekassa Vantaalla. Tapahtumassa Tiedettä pallolla -kohde muuttuu välillä Mars-planeetaksi, ja välillä sen pintaan heijastetaan Nasan animaatioita luotaimen laskeutumisesta.

– Marsin pinnalle on yritetty lähettää laskeutujia 11 kertaa vuosina 1962–2007. Vain kuusi niistä on toiminut onnistuneesti Marsin pinnalla, kertoo avaruustekniikkaan erikoistunut Suominen.

Curiosity sisältää ylivoimaisesti kehittyneimmän toiselle taivaankappaleelle koskaan lähetetyn tutkimuslaitteiston. Mönkijä vastaa kooltaan kuplavolkkaria. Se on suurempi kuin mikään Marsiin laskeutunut ihmisen tekemä laite. Painava laite vaatii uudenlaisia kikkoja, jotta laskeutuminen onnistuisi. Aiempien mönkijöiden käyttämät ilmatyynyt eivät riitä, vaan laskeutumisen loppuvaiheissa joudutaan käyttämään erillistä "rakettireppua". Mönkijä lasketaan planeetan pinnalle katkaistavien kaapeleiden varassa. Uutta tekniikkaa on niin paljon, että lukuisista testeistä huolimatta epäonnistumisen riski on suuri.

– Esimerkiksi vuonna 2003 laukaistiin kaksi mönkijää, Spirit ja Opportunity, jotta edes yhden onnistumisen todennäköisyys olisi tarpeeksi suuri. Curiosity kuitenkin maksoi peräti kaksi miljardia euroa, joten kahteen ei ollut varaa.

Matka avaruudesta Marsin pinnalle kestää seitsemän minuuttia. Moni tekninen tai ympäristöön liittyvä yksityiskohta voi mennä pieleen. Curiosityn tehtävä on etsiä elämää Marsista. Ydinparistonsa ansiosta mönkijällä on edellytykset toimia useiden vuosien ajan. Mukana on myös suomalaista tekniikkaa. Ilmatieteen laitos toimitti mönkijään kaksi mittalaitetta, joista toinen mittaa painetta ja toinen kosteutta Marsin pinnalla. Tapahtumaan pääsee mukaan Heurekan näyttelylipulla.

• Tiedekeskus Heureka, Vantaa. Puh. 09 85 799. Paikoitusalue: Kuninkaalantie 7. Avoinna ma--pe klo 10--19, la, su klo 10-18. Näyttelylippu 17/12 €. 

www.heureka.fi

Ilmatieteen laitoksen sivut, joilla on tietoa Curiosity-mönkijän suomalaisista laitteista: http://space.fmi.fi/msl

Kuva Nasa JPL-Caltech

Kuvassa kolme Mars-mönkijäsukupolvea vierekkäin. Keskimmäisenä on malli vuonna 1997 Marsiin laskeutuneesta Sojournerista, vasemmalla malli vuoden 2004 MER-mönkijöistä (Spirit ja Opportunity) sekä oikealla Curiosity eli Mars Science Laboratory.