Kuningatar Marie Antoinette oli makealle perso. Tullessaan Itävallasta Ranskaan hän salakuljetti mukaan lempiherkkunsa.

Marie Antoinette tahtoi maan vaihdosta huolimatta edelleen nauttia itselleen rakasta pyöreää, kirsikkaliköörillä kostutettua hedelmä-mantelikakkua, jolla on monta nimeä: Kougloff, Guglhupf tai Kougelhopf. Kauniit, keraamiset kugelhopf-kakkuvuoat antavat leipomon, pâtisserien, muhkeimmalle kakulle juhlavan muodon. Sunnuntain aamiaiskakusta on kehkeytynyt koko viikon herkku, jonka kanssa sopii mainiosti lasillinen paikallista Gewürztraminer-viiniä. Marie Antoinettea ranskalaiset saavat kiittää myös croissantista. Hän ujutti tämän alun perin unkarilaisten keksimän aamiaisleivonnaisen ensin Ranskan hoviin ja sitten koko kansan herkuksi.

Maaret Thome-Stavenhagen.

Kuva Istockphoto: croissant on monen hotelliaamiaisen perusta.

Teksti on pieni osa viisisivuista Strasbourg-juttua Matkaopas-lehdestä 6/2012.