Jorma Uotisen rakkain kaupunki maailmalla on Pariisi. Mutta missä tyylitaiturinakin tunnettu taiteilija tekee parhaimmat vaatelöydöt reissatessaan?

Tanssitaiteilija Jorma Uotinen ihastui Pariisiin 19-vuotiaana käydessään siellä ensi kerran. Jo silloin hän mietti, että Pariisi on se kaupunki, jossa hän haluaisi joskus työskennellä. Toive toteutui seitsemän vuotta myöhemmin, jolloin Uotinen muutti Pariisiin viideksi vuodeksi.

Millaisin matkatavaroin matkustat?

Joskus minulla voi olla montakin matkalaukkua. Riippuu tilanteesta: samalla garderobilla ei lähdetä Ischiakselle ja Pariisin. Tarpeet ovat myös ihan toiset, jos ohjelmassa on jotain juhlavampia tilaisuuksia. Turistimatkalle yritän ottaa matkavarusteita harkiten. Ostoksillekin pitää jättää vähän tilaa.

Parhaiden tanssiesitysten kaupunki?

Pariisi. Pariisin ooppera on tietysti yksi maailman johtavista tanssin keskuksista. Théâtre de la Ville ja Théâtre du Châtelet ovat kumpikin paikkoja, joissa on säännöllinen tanssiohjelmisto. Lisäksi Pariisissa on aina tarjolla jotain uutta ja kiinnostavaa. Toinen hyvä tanssikaupunki on kesällä Wien ja sen kansainvälinen ImPuls Tanz -festivaali.

Mikä on paras shoppailukaupunki?

Pariisi on tässäkin ykköskaupunkini. Siellä on tiettyjä suunnittelijoita, joiden tuotantoa harrastan. Kööpenhaminassa on kivoja ostospaikkoja, jos tykkää pienistä putiikeista ja erikoisliikkeistä. Karaktääri on siellä tietysti vähän toisenlainen, niin kuin Lontoolla ja New Yorkilla, puhumattakaan huikeasta Tokiosta.

Rakkain hankintasi matkalta?

Ostan paljon vaatteita, mutta en ole keräilijä.

Lähetätkö matkoilta tekstareita, kuvia vai postikortteja?

Joskus tekstareita, mutta ihan asialinjalla. Postikortteja en kirjoita. Joskus joku ystävä on pyytänyt, että lähettäisin matkalta hänelle jonkin tietyn kortin ja silloin olen sen tehnyt. Mutta sellaisia kortteja en lähettele, että terveisiä täältä Mallorcalta, lähdenkin nyt syömään, täällä on hyvä ruoka...

Lue lisää Jorma Uotisesta matkailijana, Matkaopas 4/2011.

http://www.theatredelaville-paris.com/

http://www.chatelet-theatre.com/chatelet1011v2/

http://www.impulstanz.com/social11/en/festivallounge/