Kuva iStockphoto
Kuva iStockphoto

MATKAOPAS-LEHTI
Autokoululiiton vinkeillä pääsiäisliikenteen ruuhkat sujuvat mahdollisimman huokeasti ja ilman turhaa tuskastumista.

Pitkät matkat ruuhkasumpuissa hermostuttavat rauhallistakin kuskia. Pahimmat sumat välttääkseen kannattaa reittivaihtoehtoja ja aikatauluja tutkia jo etukäteen, vaikka yhdessä koko perheen voimin.

Mieti, olisiko mahdollista lähteä hieman aikaisemmin? Tai olisiko rauhallinen maisemareitti mukavampi? Ota rennosti, vaikka aikataulu olisikin kireä. Jokainen loma alkaa jo matkanteosta!

Jonoihin kannattaa varautua eväillä sekä pitämällä reiluja taukoja matkan varrella. Yhteinen eväshetki taukopaikalla voi sekin olla elämys, jota harvoin arkena pääsee kokemaan. Pysähdykset kannattaa suunnitella myös jo ennalta, jotta pystyy suurin piirtein arvioimaan matkan keston.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Bensakulut minimiin

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Kaikkien muiden valmisteluiden ohella kannattaa kiinnittää huomiota myös kuskin valintaan. Oikea asenne on tärkein turvallisuustekijä liikenteessä, joten rattiin ei saa päästää kiukkuista tai väsynyttä kuskia. Väsyneellä ja levottomalla ajokyky heikentyy samaan tapaan kuin päihtyneellä. Uneliaana tekee helpommin virheitä eikä pysty reagoimaan äkkinäisiin tilanteisiin vaadittavalla ripeydellä. Perheen virkein ja rautahermoisin kuljettaja, oli se äiti tai isä tai vaikka anoppi, on pääsiäisen liikenteessä se taitavin.

Kuski voi vaikuttaa merkittävästi myös lomamatkan kustannuksiin, sillä pitkän automatkan polttoainekulut voivat nousta pilviin. Säilyttämällä rauhallisen ajotavan voi säästää jopa 5-10 prosenttia ajokustannuksista. Äkkijarrutuksia, turhia kiihdytyksiä ja pahimpia ruuhka-aikoja välttämällä saa polttoainekulutuksen laskemaan.

Riippumaton polttoaineen hintaseurantasivusto kertoo edullisimmat tankkauspaikat.

Pääsiäisen automatkailijan muistilista

- Unohda kiire
- Tarkista aikataulu, reitti ja keli
- Tarkista auton kunto ja rengaspaineet
- Täydennä ensiapulaukku
- Muista turvaväli
- Anna tilaa muille
- Ota muut liikkujat huomioon
- Pidä kuski ajokunnossa - ei rattiin nälkäisenä, väsyneenä tai kiukkuisena
- Varaa evästä ja tekemistä perheen pienimmille
- Aja taloudellisesti
Lähde Autokoululiitto

Sisältö jatkuu mainoksen alla