Lapsella on nyt oltava matkustettaessa oma passi.

Tiistaista 26.6.2012 lähtien lapsi ei voi enää matkustaa siten, että lapsen nimi olisi vanhempien passissa. Passin henkilökohtaisuusvaatimus johtuu Euroopan unionin vuoden 2009 passiasetuksen muutoksesta. Asetusmuutoksen mukaisesti passissa voi olla merkittynä kuin yhden henkilön tiedot. EU:n jäsenvaltioille annettiin siirtymäaikaa kolme vuotta ja tuo aika on nyt umpeutunut.

Suomessa myönnettiin vielä elokuussa 2006 passeja, joihin vanhempien lisäksi voitiin merkitä myös lapset. Nuo passit ovat edelleen voimassa olevia 10 vuoden passeja, joissa ei ole biometrisiä tunnisteita. Eli vanhemmat, joiden passiin on merkitty lapsen nimi, voivat edelleen käyttää passiaan passiin merkittyyn viimeiseen voimassaolopäivään saakka. Passiin merkityllä lapsella ei kuitenkaan enää ole matkustusoikeutta tällä passilla.

Euroopan unionin jäsenvaltioiden suhtautuminen siirtymäajan umpeutumiseen saattaa vaihdella, erityisesti ensimmäisten kuukausien aikana. Osa jäsenvaltioista on kuitenkin ilmoittanut, että ne toteuttavat rajoillaan valvontaa asetuksen mukaisesti välittömästi siirtymäajan umpeuduttua.

Tietoa passin hakemisesta, passin toimitusajoista ja hinnoista löytyy sivulta www.poliisi.fi