Kuva iStockphoto
Kuva iStockphoto

MATKAOPAS-LEHTI
Suomalaiset pääsiäisperinteet noitineen ja kokkoineen herättävät ihmetystä ulkomailla. Vedämmekö vertoja muille traditioille?

Australia

Useimmissa maissa pääsiäispupu tuo suklaaherkkuja ja piilottaa munia, mutta Australiassa pääsiäiseläin on pussikaniini. Bilby eli pussikaniini on uhanalainen laji, joten tietoisuutta sen tilasta halutaan lisätä.

Kolumbia

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Kolumbialaisen pääsiäismenun antimia et löydä suomalaisesta päivittäistavarakaupasta. Kun luulit mämmin olevan erikoinen herkku, mitä pitäisit iguaaneista, kilpikonnista ja isoista jyrsijöistä lautasellasi?

Tsekki ja Slovakia

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Molemmissa maissa naiset voivat odottaa saavansa piiskasta. Osana paikallisia pääsiäisperinteitä miehet piiskaavat tyttöjä ja naisia käsintehdyillä pajupiiskoilla. Tarkoitus ei ole kuitenkaan tuottaa kipua - maissa uskotaan, että pääsiäispiiskaaminen tekee naisista terveempiä ja kauniimpia.

Saksa

Muissa maissa pääsiäismunat piilotetaan ja lapset pääsevät munajahtiin. Saksassa ne sen sijaan ovat esillä puissa ja kadunvarsilla. Moniin puihin on ripustettu jopa tuhansia värikkäitä pääsiäsmunia koristamaan kaupunkeja.

Kreikka

Pääsiäinen on tunnettu monivärisistä pääsiäismunista, mutta Kreikassa ne maalataan vain punaisella. Väri symbolisoi elämää ja voittoa, sekä sillä on ortodokseille myös uskonnollinen merkitys.

Unkari

Perinteikkäisiin vaatteisiin pukeutuneet neitoset saavat ämpäreittäin vettä niskaansa pääsiäisenä. Syy tähän muinaiseen traditioon on, että vedellä uskotaan olevan hedelmällisyyttä lisäävä ja parantava vaikutus.

Puola

Puolassa talon isäntä ei saa osallistua perinteisen pääsiäisleivän valmistukseen. Muutoin uskotaan, että hänen viiksensä muuttuvat harmaiksi ja taikina ei nouse lainkaan.

Sisältö jatkuu mainoksen alla