Kuva Istock
Kuva Istock

Minne Matkaoppaan päätoimittaja Pirkko Puoskari teki ensimmäisen työreissunsa?

Ensimmäinen työreissuni Matkaoppaassa keväällä 1999 suuntautui Espanjan Aurinkorannikolle. Olin siihen mennessä kolunnut omilla matkoillani mahdollisimman outoja paikkoja Orinocon viidakoista Sumatran batakkikyliin.

Costa del Solilla oli jäänyt käymättä. Olin ajatellut, että se sopii vain auringonpalvojille. En odottanut kokevani siellä mitään erikoista.

Heti sain nenilleni. Ajelimme valokuvaaja Sannan kanssa sokaisevan kirkkaassa auringonpaisteessa moottoritietä kohti turistirantojen Torremolinosta. Ihmettelimme espanjalaisten raskasta kaasujalkaa ja heidän intoaan rakentaa liikenneympyröitä joka paikkaan.

Torremolinoksen laidalta löytyi mainio Carihuelan ranta. Eleganttien vanhojen  rouvien emännöimä Hotel Miami vanhassa kivitalossa pienen puutarhan keskellä oli täynnä, mutta kalaravintoloissa oli tilaa. Restaurante Juanin friteeratut pikkukalat muistan vieläkin.  

Lähipäivinä teimme lisää löytöjä: Marbellan  vanhakaupunki, Gibraltarin Pikku-Britannia, Sierra Nevadan patikkapolut. Valkoiset kylät, joissa Sanna ohjasi automme niin kapeille kujille, että pelkäsin kylkien raapiutuvan. Sanna vain nauroi.

Costa del Sol opetti kaksi asiaa: Parasta matkailussa on omien ennakkoluulojen tuuletus. Ja matkaseura kannattaa valita hyvin.

Vaikka Torren Suomi-baareissa juotiin Juhla-Mokkaa ja soitettiin Jari Sillanpäätä, jo kilometrin päässä avautui toinen maailma. Kaikki ei siellä ollut välttämättä yhtä kaunista ja viimeisteltyä kuin turistialueilla, mutta ei myöskään valmiiksi pureskeltua.

Uteliaisuus on ollut Matkaoppaan johtotähti koko 15-vuotisen matkan ajan. Meille kaikki paikat ovat tutkimisen arvoisia ja kaikki matkailijat yhtä tärkeitä iästä, sukupuolesta, asuinpaikasta tai ammatista riippumatta. Yhdentekevää on myös se, sullooko ihminen tavaransa rinkkaan vai rimowaan.

Siksi myös tämän juhlalehden kattaus yltää Rodokselta ja Roomasta Koillis-Intian heimokyliin, joissa elämä soljuu ikiaikaisten tapojen mukaan – tosin pääkallonmetsästys on lopetettu.

Juhlaan ei olisi aihetta ilman teitä, Matkaoppaan upeat lukijat. Teiltä saadut taputukset, tukistukset, ideat ja monipuoliset juttutoiveet ovat pitäneet kipinää yllä jo 15 vuotta.

Nostamme siis maljan teille, Suomen parhaille reissukavereille. Kiitos teille, ja hauskaa maailmanympärimatkaa!

Pirkko Puoskari
päätoimittaja
Matkaopas

Pääkirjoitus 15 vuotta tähtihetkiä on julkaistu Matkaopas 1/2014 -lehdessä.