Matkakirjat-blogi. Kauko Röyhkän Kreikkalainen salaatti vie lomalle Kreikan saaristoon. Matkan aikana romaanin päähenkilöistä paljastuu kerros kerrokselta uusia piirteitä - ja pian mikään ei ole enää ennallaan.

Jos näkisit lentoasemalla päähenkilöt Kauko Röyhkän romaanista Kreikkalainen salaatti, tuskin kiinnittäisit heihin suurta huomiota. Tuossa on tavallisen oloinen nuori perheenisä vierellään kaunis vaimo ja pikkupoika. Tuossa nuorehko nainen vähin matkatavaroin. Tuossa taas merkkipukuun vyöttäytynyt, itseriittoinen viisikymppinen mies.

Ihan tavallisia henkilöt ja heidän elämäntarinansa eivät kuitenkaan ole: Amorgosta kohti reissaava perheenisä hankki elannon huumediilerinä ja haaveilee esikoiskirjan kirjoittamisesta. Yksinään Lesbokselle matkustava kolmikymppinen nainen taas pakenee eroon päättynyttä rakkaussuhdettaan; hänen naisensa halusikin yllättäen äidiksi ja avioliittoon miehen kanssa. Keikarimainen, vanheneva mies on juuri lempannut viimeisimmän rakastajattarensa ja pitkästyneenä etsii Mykonoksen lomaltaan ajankulua, erotiikkaa ja silmänruokaa.

Mikään ei kuitenkaan suju, kuten kuvittelisi. Päähenkilöt törmäävät hämmentäviin ja yllättäviin piirteisiin itsessään. Herkullisen värikkääksi ja rehevän kaunistelemattomaksi paisuva tarina koukuttaa lukijansa. Jopa niin, että romaanin lopussa minäkin olen hiukan hämilläni. Päähenkilöiden kohtalot kiertyivät yllättävästi yhteen, osin jopa niin hienovaraisesti, että nopeasti ahmaistuna juonen kokonaisuus ei täysin hahmotu. Epäilen, että jokin tärkeä, pieni yksityiskohta on varmastikin ensilukemalla jäänyt huomaamatta - ja minun on aloitettava kirja uudelleen. Siitä ei tule oikeastaan ollenkaan huono fiilis.

Eija Aatela

Kauko Röyhkä: Kreikkalainen salaatti, Like, 2011, noin 29 €

Lisätietoa