Me Naiset
|
matkaopas
Kuva  Sea Life
Kuva Sea Life

MATKAOPAS-LEHTI
Merimaailma Sea Life on saanut 12-vuotissynttäreiden kunniaksi uuden erikoisen asukkaan, afrikkalaisen keuhkokalan.

Etiopiankeuhkokala, Protopterus aethiopicus, on hämmentävä otus. Ainoastaan poikasilla on toimivat kidukset, joiden avulla hengittää veden alla. Aikuiset keuhkokalat sen sijaan hengittävät ilmaa uimarakosta kehittyneillä keuhkoilla.

Hyödyllisimmillään kyky on silloin, kun keuhkokalan kotijoki kuivuu. Silloin kala kaivautuu pohjamutaan ja erittää ympärilleen limakapselin, johon se jättää pienen aukon hengittämistä varten. Kapselissaan keuhkokala voi odotella parempia aikoja jopa vuosia.

Jo satoja miljoonia vuosia sitten uiskennelleita keuhkokaloja tunnetaan nykyisin kuusi lajia. Neljän afrikkalaisen lajin lisäksi tiedetään yksi australialainen ja yksi eteläamerikkalainen laji.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Keuhkokalat ovat vanha kalaryhmä devonikaudelta, 420-360 miljoonan vuoden takaa. Devonikaudella syntyivät paitsi ensimmäiset metsät myös esimerkiksi hämähäkit ja hyönteiset.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Devonikauteen viitataan usein kalojen valtakautena, sillä kalalajisto kehittyi tuolloin huomattavan monipuoliseksi.
 
Ensimmäisten maaselkärankaisten esi-isiä olivat kalat, joilla oli luiden tukemat evät, parilliset keuhkot, erillinen kiduksellinen toukkavaihe ja hengitysaukot ilman hengittämiseen – aivan kuten nykyisilläkin keuhkokaloilla. Keuhkokaloista kehittyivät sammakkoeläimet, jotka palasivat veteen enää kutemaan.
 
Sammakkoeläimiä seurasivat matelijat. Jurakaudella ja liitukaudella dinosaurusten varjossa eli jo monenlaisia päästäisiä muistuttavia pikkueläimiä, joilla oli sekä nisäkkäiden että matelijoiden piirteitä.

Ensimmäiset istukkanisäkkäät, ryhmä johon myös ihminen kuuluu, alkoivat kehittyä liitukauden alussa 125 miljoonaa vuotta sitten.

Häntäluu on tuttu jäänne hännällisistä ajoistamme, mutta harvempi tietää, että myös hikka on mitä todennäköisimmin peruja esihistoriallisilta ajoilta.

Oletettavasti tämä kiusallinen ilmiö on jäänne kidushengitysrefleksistä, jota esi-isämme tarvitsivat siirtyessään vedestä maalle.

Vielä tänäkin päivänä tietyn kehitysvaiheen salamanterintoukat, joilla on edelleen sekä nuoruusiän kidukset sekä aikuisiän keuhkot, käyttävät samaista refleksiä estääkseen veden päätymisen keuhkoihin.
 
Hikasta eroon pääsemiseksi on keksitty jos jonkinlaisia kikkoja. Joku pidättää hengitystään, toiset vannovat, että lasin väärältä laidalta juominen auttaa takuuvarmasti.

Kun sinulla on seuraavan kerran hikka, mitäpä jos vain yrittäisit muistuttaa itsellesi, että et ole enää kala.
 
♦ Merimaailma Sea Life, Tivolitie 10, Helsinki. Avoinna joka päivä klo 10-20. Aikuiset 16 euroa, lapset 12 euroa.

http://www.visitsealife.com/helsinki

Sisältö jatkuu mainoksen alla