Kasvimuseo ja sitä ympäröivä kasvitieteellinen puutarha ovat avoinna yleisölle torstaina ja perjantaina 14. ja 15. kesäkuuta. Kasvihuoneisiin on ilmainen sisäänpääsy avointen ovien aikana.

Kasvimuseo on Kaisaniemen kasvitieteellisen puutarhan keskellä sijaitseva kivirakennus, joka ei tavallisesti ole avoinna yleisölle. Sen vuoksi 2004 pidetty sataan vuoteen ensimmäinen avointen ovien päivä innosti kävijöitä jonoiksi asti. Nyt Kasvimuseo avaa jälleen ovensa. Tarjolla on ainutlaatuinen tilaisuus kurkistaa kasvimuseon kiviseinien sisään. Mitä kuninkaanlinnaksikin kaavaillussa rakennuksessa tapahtuu nykyään ja millaisen historian se kätkee?

Kasvimuseoon pääsee tutustumaan sekä omin päin että opastetuilla kierroksilla, joilla kerrotaan rakennuksen vaiherikkaasta historiasta, kasvitieteen nykytutkimuksesta ja kasvikokoelmien säilyttämisestä. Kasvimuseo on täynnä tietotauluja, joista voi selvittää vaikkapa, mikä on viherkatto tai mitä tarkoittaa ex situ -suojelu ja millaisia julkaisuja kasvimuseo tuottaa. Lisäksi voi seurata lähietäisyydeltä, miten kasvi muuttuu kasvimuseon herbaariokokoelmien osaksi. Myös kasvitieteellinen puutarha on avoinna yleisölle. Siellä voi käydä katsomassa, miten iso maaliskuussa istutetun jättiläislumpeen lehti jo on, millainen on maailman suurin siemen tai ihmetellä millaisista kasveista ovat peräisin sellaiset tutut ruoka-aineet kuten banaani tai kaakao. 

Kasvimuseon opastuskierrokset lähtevät puolen tunnin välein klo 13--18 ja kestävät noin 45 min. Kasvimuseo ei ole esteetön, vaan siellä on kapeita käytäviä ja jyrkkiä portaita, joissa kulku voi olla vaivalloista. Kasvimuseo ja Kaisaniemen kasvitieteellinen puutarha ovat osa Luonnontieteellinen keskusmuseo Luomusta, joka puolestaan on Helsingin yliopiston tutkimuslaitos.

• Kasvimuseo, Unioninkatu 44, Helsinki. Avoinna 14.--15.6. klo 13-19. Avointen ovien päivä toistetaan 11.--12.9.

www.luomus.fi

http://blogs.helsinki.fi/luonnontieteellinenmuseo/

www.facebook.com/kasvitieteellinenpuutarha