Readersdigest -sivusto listasi matkailijoiden kalleimmat lomamokat. Katso vinkit välttääksesi turhat kustannukset.

1.    Nettiyhteys puhelimella
Jos liittymääsi ei kuulu kiinteää nettiä, kannattaa olla varovainen. Etenkin älypuhelimien sovellukset voivat olla yhteydessä verkkoon, ellei niitä muista erikseen sulkea – ja seuraava puhelinlasku saattaa yllättää ikävästi.

2.    Passin hukkaaminen
Hävinneiden dokumenttien etsiminen ja konsulaateissa juokseminen voi tulla yllättävän kalliiksi. Helpommalla selviät, kun teet passista ja muista tärkeistä papereista kahdet kopiot ja jätät toisen kotimaahan ystävän tai perheenjäsenen luokse. Passin hävitessä ainakin toinen kopioista on edelleen tallessa – vie se suurlähetystöön ja saat uuden vaivattomammin tilalle.

3.    Liian paljon matkatavaraa
Lentokentillä on tarkat säännöt matkatavaroiden määrästä. Ylimääräisistä tai liian painavista kantamuksista voi joutua maksamaan jopa satoja euroja. Pakkaa siis kohtuudella ja pidä huoli, etteivät lomalla tehdyt ostoksetkaan kuormita matkalaukkuasi liikaa.

4.    Vakuutus puuttuu
Kukaan ei halua ajatella sairastuvansa lomalla, mutta tapaturmiin kannattaa varautua. Paikalliseen sairaalaan joutuminen voi tulla erittäin kalliiksi ilman asianmukaista vakuutusta. Jos et ole varma matkaturvasi kattavuudesta, ota yhteyttä vakuutusyhtiöön ennen seuraavaa reissua.

5.    Luottokortti
Luottokortti on kätevä maksukeino matkalla. Lomashoppailu saattaa kuitenkin olla vastustamaton kiusaus, joten pidä huoli ettet tuhlaile yli varojesi!

6.    Matkan varaaminen kuukausia etukäteen
Loman suunnittelu etukäteen on hauskaa, mutta lippuja ostaessa kannattaa malttaa mielensä. Hyvissä ajoin varaamalla varmistaa paikkansa, mutta hinnat voivat olla naurettavia. Muistathan, että äkkilähtö on usein halvempi kuin kuukausia aiemmin varattu pakettimatka.

7.    Varausten muuttaminen
Matkavarausten muuttaminen on yksi yleisimmistä (ja kalleimmista) virheistä, joita matkailijat tekevät. Lentolippuja ja hotellivarauksia saa vaihdettua melko vaivattomasti, mutta kustannukset voivat nousta huimasti. Tarkista kalenterisi siis useampaan kertaan varmistuaksesi sopivista matkustuspäivistä.

8.    Saapuminen ilman majapaikkaa
Vieraaseen kaupunkiin ilman majapaikkaa matkustaminen saattaa koitua kalliiksi. Monet hotellit voivat olla täynnä, ja viimetipassa varattu huone on usein hintava. Kiireessä ei ole aikaa selvittää ja etsiä sitä halvinta yöpymisvaihtoehtoa.

9.    Kuljetukset vasta kohteesta
Tiedätkö miten pääset lentokentältä hotellillesi tai vanhaan kaupunkiin? Taksien hinnat voivat yllättää, eikä bussilippujen ostaminenkaan aina käy kädenkäänteessä. Ota kuljetuksista hyvissä ajoin selvää, ja varo pimeitä takseja.

10.    Turistikohteiden kiertely
Turistirysien pääsyliput maksavat suuria summia, samoin niiden läheisyydessä olevat kaupat ja kahvilat. Vaikka haluaisit nähdä Eiffel-tornin ja kulkea Champs-Élyséellä, kannattaa tutustua myös tuntemattomampiin nähtävyyksiin.

Lähde: www.readersdigest.ca

Johanna Hintikka