Kuva  Helsingin kaupunginmuseo/Eric Sundström
Kuva Helsingin kaupunginmuseo/Eric Sundström

Nykyiselle paikalleen Suomen vanhin yhtäjaksoisesti toiminut hotelli siirtyi sata vuotta sitten.

Carl Ludvig Engelin suunnittelema hotelli-ravintola sijaitsi alun perin nykyisen Helsingin kaupungintalon paikalla Kauppatorin laidalla tasan 80 vuotta.

Tammi-helmikuun vaihteessa tulee kuluneeksi sata vuotta siitä, kun Seurahuone siirtyi Kauppatorin laidalta nykyiselle paikalleen Kaivokadulle.

Perustamisvuodestaan 1833 lähtien Helsingin Seurahuone on ollut yksi Suomen legendaarisimmista ruokailu-, majoitus- ja juhlapaikoista.

Seurahuoneella on järjestetty niin Suomen ensimmäiset oopperaesitykset, populäärikonsertit, varieteet kuin elokuvanäytöksetkin.

Vuonna 1914 hotelli sai uudet tilat Kaivokadun ja silloisen Heikinkadun kulmaan rakennetusta Kalevan palatsista, joka on arkkitehti Armas Lindgrenin käsialaa.

Uusi hotelli oli aikansa moderni luomus. Jokaisessa huoneessa oli puhelin, lämmin vesi ja keskuslämmitys.

Hotellin sijainti uuden Rautatieaseman vieressä toi matkalaisia, ja hotellin ravintoloissa muodostui näkyviä kanta-asiakassuhteita.

Marsalkka Mannerheim, joka kävi neuvotteluja hotellin Turkkilaisessa kabinetissa ja näyttelijä Tauno Palo lauloi serenadeja Sociksen baarin kauniille naisille.

Molemmat tilat ovat edelleen käytössä.

♦ Hotelli Seurahuone Helsinki, Kaivokatu 12, puh 09 69141.

www.hotelliseurahuone.fi