Syyskuun 29. on merkkipäivä Charmeyn kylän lehmille. Lue, mitä huomenna tapahtuu.

Keväästä saakka Charmeyn mansikit ovat käyskennelleet ympäröivillä vuoristolaitumilla ja lypsäneet omistajilleen tuhansia litroja vaahtoavaa, rasvaista luomumaitoa. Karjakot ovat kirnunneet siitä makoisaa alppivoita ja valmistaneet alppijuustoja perinteisin menetelmin.

Joka vuosi syyskuun neljäntenä lauantaina mansikit laskeutuvat juhlakulkueissa kotikyläänsä. Kukkaseppelein koristeltujen lehmien perässä kipittävät seppelöidyt vuohet ja lampaat. Kyläläiset pukeutuvat Dés Alpes -festivaalin kunniaksi perinneasuihin. Alppitorvet törähtelevät, ja paikallinen harmonikkaorkesteri panee parastaan. Kojuissa myydään juustoja, makkaroita ja leivonnaisia, ja illalla syödään perinneruokia niin että napa rutisee. Tässä vaiheessa varsinaiset juhlakalut ovat jo vetäytyneet yöpuulle. 

Ranskankielinen Charmey sijaitsee Länsi-Sveitsissä, kauniista maisemistaan ja juustoistaan tunnetulla La Gruyeren alueella. Karjan kotiinpaluujuhlia järjestetään monissa muissakin Sveitsin alppikylissä syys–lokakuun aikana. Laumoja saapuu alas aamusta illansuuhun.

Lisätietoa

Pirkko Puoskarin kirjoittama juttu on julkaistu Matkaopas-lehdessä 6/2012 Parasta juuri nyt -vinkeissä.

Kuva MVphotos, Alamy.