Jos mielit autoilla Istanbulissa, vältä liikkumista ruuhka-aikaan. Tuoreimman indeksin mukaan Istanbul on Euroopan ruuhkaisin suurkaupunki.

Tom Tomin ruuhkaindeksi listaa Euroopan tukkoisimmat kaupungit. Tuorein listaus paljastaa, että ruuhkaisinta on Istanbulissa. Siellä matka-aika on keskimäärin 57 prosenttia pitempi ruuhka-aikaan kuin normaalisti.

Helsinki sijoittuu Euroopan 48. ruuhkaisimmaksi kaupungiksi. Aamuruuhkassa matka kestää 30 prosenttia kauemmin kuin ruuhkattomaan aikaan. Aiemmissa Tom Tomin listauksissa Helsinki oli sijalla 23, mutta tuolloin indeksissä seurattiin vain 31 eurooppalaista suurkaupunkia. Nyt mukana oli 58 kaupunkia.

Ruuhkaindeksin selvittämiseen käytettävät menetelmät perustuvat vertailuun, jossa ruuhkatuntien matka-aikoja verrataan ruuhkattomiin aikoihin. Näiden välinen ero ilmaistaan prosentuaalisena kasvuna matka-ajoissa. Indeksi huomioi vertailussaan niin paikalliset tiet, valtaväylät kuin moottoritietkin. Kaikki kerätty tieto perustuu todellisiin gps-mittaustuloksiin.

Euroopan 10 ruuhkaisinta kaupunkia:

1. Istanbul (57 %)

2. Varsova (45 %)

3. Marseille (42 %)

4. Palermo (40 %)

5. Rooma (34 %)

6. Pariisi (34 %)

7. Stuttgart (33 %)

8. Bryssel (33 %)

9. Hampuri (32 %)

10. Tukholma (30 %)

Euroopan kaupunkien liikennettä analysoitiin aikavälillä huhtikuusta toukokuuhun. Tom Tom on autoissa käytettävien navigointi- ja paikannustuotteiden valmistaja.

www.tomtom.com/congestionindex