Suomalaispariskunta matkusti torstaina 30.5. Riian kautta Helsinkiin kahden lemmikkikissansa kanssa.

Air Baltic -yhtiön koneella Tel Avivista lentänyt pariskunta vaihtoi konetta Latviassa. Riian lentokentällä -- pariskunnan huomaamatta -- miespuolinen latvialainen turvatarkastaja työnsi parin kissan turvatarkastuksen läpivalaisulaitteeseen kuin minkä tahansa käsimatkatavaran. Kissa oli kuljetuslaukussaan.

Pariskunnan mielestä kyse oli eläinrääkkäyksestä. Kun matkailualalla työskentelevä pariskunta valitti asiasta turvatarkastajille ja lentokenttävirkailijoille, vastaukset olivat tylyt:

- Jos ette ole asiasta hiljaa ja lopeta kyselemästä eläinrääkkäyksen syytä, pidätämme teidät.

- Ei pidä matkustaa kissojen kanssa, itse en matkustaisi.

Pariskunta matkusti koiransa ja kahden kissan, Pandoran ja Auroran, kanssa. Kissat reissasivat molemmat omissa kuljetuslaukuissaan. Pandoran läpivalaisuun työntänyt turvatarkastaja toimi omavaltaisesti sillä aikaa, kun pari piti huolta Aurora-kissasta sen kuljetuslaukkua tarkastettaessa.

Toimitukselle lähettämässään viestissä pariskunta kertoo, että Tel Avivin lentokentän turvatarkastukseen verrattuna latvialainen linja oli tyly ja välinpitämätön. Tel Avivissa turvatarkastajat auttoivat pariskuntaa siirtämään kissat kuljetuslaukuistaan, jotta laukut saatiin läpivalaisulaitteeseen.

Pandora läpivalaistiin tylysti kuljetuslaukussaan Riian lentokentällä.

Aurora pääsi omistajan syliin, kun sen kuljetuslaukku läpäisi turvatarkastuslaitteen.