Matkakirjat-blogi: Donna Leonin kirjojen vakiohahmo on Guido Brunetti, joka on paitsi rikoskomisario myös herkkusuu. Nyt Brunettin reseptit on koottu kirjaksi.

Amerikkalaissyntyinen kirjailija Donna Leon tunnetaan Venetsiaan sijoittuvista dekkareistaan, joissa rikoksia ratkoo sympaattinen ja empaattinen komisario Guido Brunetti. Rikosmysteerien selvittämisen rinnalla nautiskellaan, yllätys, yllätys, ruoasta.

Se ei ole ihme, Italiassa kun ollaan. Leon itse on asunut Venetsiassa jo yli 30 vuotta ja imenyt itseensä kulinaarisen katsannon, joka näkyy hänen kirjoissaan herkullisella tavalla: hyvä ruoka ja kiireetön ateriahetki ovat arjen normaali ohjelmanumero myös Brunettille ja hänen Paola-vaimolleen. Siksipä oli vain ajan kysymys, että Leonin muhevimmat hersyttelyt kautta kirjojensa kootaan yksien kansien väliin. Esipuheessaan kirjailija paljastaa, että sai jo neljännen Brunetti-kirjansa jälkeen lukijoilta yhteydenottoja, joissa ihmeteltiin ruoan ja aterioiden näkyvää osaa kirjoissa.

Makupaloja Venetsiasta Guido Brunettin tapaan rakentuu Leonin ruokatarinoista ja yli 90 reseptistä. Ne on loihtinut Leonin hyvä ystävä ja suosikkikokki Roberta Pianaro. Leon on myös kirjoittanut uusia tarinoita tätä kirjaa varten. Kun tarinassa mainitaan ruokalaji, josta teoksessa on resepti, se on merkitty tähdellä -- lukijaa palveleva pikku oivallus.

Kirja on katettu italialaisen kuuden ruokalajin tarjoilun mukaan: alkupalat, alkuruoka, kasvikset, merenelävät, liharuoka ja jälkiruoka. Jokaisen osion alussa on Pianaron lyhyt johdatus ateriaosuuden filosofiaan ja käytäntöön, tyyliin "pasta ja risotto tuovat mukanaan hyvä tuulen" tai "jälkiruokia voi verrata alkemistisiin kokeiluihin". Itse reseptit ovat yksinkertaisia, selkeitä ja tiiviitä. Niiden mukaan venetsialaistyylinen ateriointi onnistuu vähemmänkin harjaantuneelta kotikokilta. Suurin osa tarveaineista näyttäisi olevan sellaisia, joita löytyy hyvin varustetun marketin tiskeiltä.

Annosten kuvat teoksesta puuttuvat, mutta ne olisivatkin vaatineet runsaasti lisää tilaa. Sitä paitsi loistokkaat värikuvat aiheuttavat aina rimakauhua: entä jo oma tuotos ei yllä lähellekään studio-olosuhteissa kokattua ja kuvattua annosta.

Matkaoppaan numerossa 1/2011 ilmestyi Donna Leonin haastattelu otsikolla "Venetsia vietteli donnan". Siinä kirjailija kertoi inhoavansa gondoleita ja käyneensä Suomessa kolmesti. Onpa hänellä sanottavaa myös täkäläisestä ruokakulttuurista. "Ruokavalikoima on parantunut Suomessa oleellisesti viidentoista viime vuoden aikana", Leon toteaa. "Kasvissyöjällekin löytyy paikkoja. Ja teillä on loppukesästä tarjolla niin paljon hienoja marjoja."

Hannu Nieminen

Donna Leon & Roberta Pianaro: Makupaloja Venetsiasta Guido Brunettin tapaan. Otava 2011, 34,60 €.

http://www.otava.fi/otava!/kirjat/tieto/2011/fi_FI/makupaloja_venetsiasta_guido_brunettin_tapaan/

Lue lisää kirja-arvioita uudesta Matkakirjat-blogista.