Muistathan puhdistaa kätesi rahaa käsiteltyäsi. Lue tästä perustelut.

Vuonna 2008 julkaistu sveitsiläinen tutkimus osoittaa setelien koostumuksen ja ominaisuuksien olevan otollisia viruksille antaen niille itämisalustan laboratorio-olosuhteissa jopa 17 vuorokaudeksi. Influenssaviruksen todettiin selviävän tunnista kahteen päivään rahan pinnalla, mutta kun siihen sekoitettiin limaa, sen elinikä moninkertaistui.

Ohiossa vuonna 2002 tehdyssä tutkimuksessa tutkijat keräsivät ihmisiltä 68 yhden dollarin seteliä, joiden bakteeripitoisuuksia he tutkivat. 87 % tutkituista seteleistä kantoi mukanaan bakteereita, jotka voisivat aiheuttaa infektion ihmiselle, jolla on heikompi immuunijärjestelmä. Viidessä setelissä oli bakteerikantaa, joka voisi sairastuttaa täysin terveenkin ihmisen. Vain neljä seteliä oli "täysin puhtaita". Lontoon yliopiston biologisten ja kemiallisten tieteiden laitos tutki setelien lisäksi myös luottokortteja, joista 47 %:ssa oli suuria määriä bakteereita ja 78 %:ssa jäämiä bakteereista.

Lisää vettä kiukaalle: Massachussetsin yliopiston tutkimuksessa vuonna 2009 testattiin 234 seteliä, joista 90 %:sta löydettiin kokaiinijäämiä. Käsittelemme rahaa ja maksukortteja päivittäin, mutta kuinka usein pesemme käsiä kassalla asioimisen jälkeen? Tehokkain keino tartuntoja vastaan on huolellinen käsien pesu tai desinfiointi.

Krista Ylänkö

Lähteet http://www.huffingtonpost.co.uk/2012/03/06/banknotes-carry-more-germ_n_1323942.html

http://articles.chicagotribune.com/2012-01-13/features/sc-cons-0112-save-dirty-money-20120113_1_dollar-coin-dollar-bill-swiss-franc