Moni kokee tänäkin vuonna sekä ilon että surun hetkiä vappua viettäessään. Tiedätkö mitä vappupallollesi tapahtuu, kun se karkaa käsistäsi? Pääseekö se pitkälle matkalle?

Vapun tunnusmerkkejä ovat sima, tippaleivät, munkit, nakit ja perunasalaatti. Katukuvaa koristavat ylioppilas- ja teekkarilakkiset ihmiset, vappuhuiskut sekä serpenttiini. Vappupalloihinkaan ei voi olla törmäämättä.

Vappupalloja ostetaan vuosittain useita tuhansia. Näistä Angry Birdseistä, Nalle Puheista, 3D-palloista ja kävelevistä kissoista ja koirista usea karkaa omille teilleen ikkunasta ulos leijaillen. Tiedätkö kuinka korkealle pallosi voi karata?

Ilmatieteenlaitos lähettää päivittäin mittauslaitteita ilmapallojen nostamina. Nämä erikoissuunnitellut pallot säilyttävät nostovoimansa ilmanpaineen muutoksista huolimatta, ja voivat nousta 20-30 kilometrin korkeuteen ennen halkeamistaan ja näin valtaa jopa tuhansien kilometrien päähän lähetyspaikastaan. Tavallisen, pienehkön vappupallon seikkailu ei sen sijaan ole yhtä lennokas, mutta sekin voi kohota parhaimmillaan kilometrin korkeuteen. Hyvälaatuinen pallo voi säilyä ehjänä useita päiviä leijaillen ilmavirtauksien mukana jopa tuhansia kilometrejä. Tiesitkö, että Suomeen on kulkeutunut ilmapalloja jopa Brittein saarilta ja Ranskasta asti?

Krista Ylänkö

Lähde http://ilmatieteenlaitos.fi/erikoiset-kysymykset#3