Matkalaukkujätti Rimowalla ja lentokonevalmistaja Airbusilla on miellyttäviä uutisia sinulle, joka tuskittelet lentokentällä laukkusi kanssa.

Matkalaukkusi noudetaan kotoasi ennen matkaasi, ja se odottaa sinua hotellihuoneessasi. Lentokenttien laukkuralli loppuu. Matka­laukkuhihna unohtuu käsitteenä, kuten lankapuhelin.

Näin tapahtuu, jos matkalaukkujätti Rimowan, lentokonevalmistaja Airbusin ja verkkoyhtiö T-Systemsin uusi yhteinen matkailutuote tulee tuotantoon. Bag2Go-laukun prototyyppi esiteltiin tänä kesänä Pariisissa ja sitä toivotaan markkinoille jo ensi vuonna.

Hinta on vielä arvoitus. Rimowan perus­laukut maksavat noin 400 euroa, mutta laukun lisäksi tarvitaan myös palvelu.

Miten älylaukku toimii? Matkustaja syöttää lentotiedot matkapuhelinsovellukseen, joka välittää tiedot lentoyhtiölle. Yhtiö luo laukulle viivakoodin ja lähettää sen laukun näytölle. Viivakoodi sisältää kaiken tarvittavan tiedon laukun omistajasta laukun painoon ja matkakohteen hotelliin. Tietoja voi muuttaa, jos lento vaihtuu tai peruuntuu lyhyellä varoitusajalla. Älylaukku pystyy koko matkan ajan kertomaan sijaintinsa omistajalleen ja lentoyhtiölle. Samoin sen, onko se avattu ja missä.

Kentällä ei tarvitse enää raahata laukkua eikä varoa laukkuvarkaita. Lentoyhtiöt säästävät: kadonneet tai myöhässä saapuneet matka­laukut aiheuttavat niille vuosittain noin kahden miljardin euron kustannukset.

Maria Niemi
Matkaopas 5/2013-lehden uutinen