Matkaoppaassa 8/2011 reissataan niin maalla, merellä kuin suksillakin. Lapin lumilomilta matkataan Katalonian rannikolle, Teneriffaan ja Kreikkaan ja lopulta Thaimaahan sekä maailman ääriin, Uuteen-Seelantiin asti.

Matkaoppaassa 8/2011 reissataan niin maalla, merellä kuin suksillakin. Lapin lumilomilta matkataan Katalonian rannikolle, Teneriffaan ja Kreikkaan ja lopulta Thaimaahan sekä maailman ääriin, Uuteen-Seelantiin asti.

Joulukuun numerossa on esittelyssä liuta uusia jännittäviä kohteita sekä vanhojen tuttujen parhaita paloja ja piilotettuja helmiä. Lehdessä seikkaillaan lähes joka maanosassa, eikä meriäkään ole unohdettu - sen verran tuhti on risteilyekstraan mahdutettu tietopaketti.

Parasta juuri nyt -osiossa fiilistellään Dominikaanisessa tasavallassa letkeän merenguen tahtiin ja nautitaan barcelonalaisen jalkapallostadionin kiihkeästä tunnelmasta. Goan rannalla otettu kuva akrobatiaa harrastavasta lehmästä on pysäyttävä.

Rooman läpi kuljetaan Sophia Lorenin, Audrey Hepburnin ja muiden kuuluisien filmitähtien ja taiteilijoiden jalanjäljissä. Veera Moll esittelee tunnelmallisimmat kahvilat ja paljastaa, mistä teet parhaat vintage-löydöt. Rooma-teema tuodaan myös kotikeittiöihin herkullisten riistalasagne- ja panna cotta -reseptien muodossa.

Lisää asiaa ruuasta tarjoaa kanadalaiseen keittiöön tutustumassa käynyt Mikko Takala. Montreliassa aikansa seikkailtuaan tuli hän seuraavanlaiseen johtopäätökseen: kanadalainen ruoka näyttää kamalalta, mutta maistuu hyvältä.

Jos elät siinä uskossa, että Teneriffan lomalla voi kuluttaa aikaa lähinnä uima-altaalla maaten, yllätyt lukiessasi uusimman Matkaoppaan. Kerttuli Punkari paljastaa saaren vähemmän tunnetut helmet ja muutamia hyödyllisiä vinkkejä. Tiesitkö esimerkiksi, että maailman kaunein maisema löytyy Teneriffalta?

Kauniiden näkymien puutteesta ei kärsi myöskään Kreikan pohjoisin saari Thassos. Kristallinkirkkaat vedet, valkeahiekkaiset rannat, henkeäsalpaavat aurinkolaskut – ei edes talouskriisi ole onnistunut riistämään Kreikalta sen matkailuvaltteja. Thassos on aurinkomatkojen kesän 2012 uutuuskohde, ja kuten Seppo Suomelan artikkelista käy ilmi, varsin tutustumisen arvoinen sellainen!

Perhelomailijalle suosittelemme Katalonian rannikkoa Espanjassa. Mika Kaverinen vuokrasi auton, pakkasi lapset takapenkille ja huristeli etelään. Ihanat rannat ja huikea huvipuisto Saloussa varmistivat, ettei nuorilla lomailijoilla ollut yhtäkään tylsää hetkeä.

Innokkaita kaukomatkailijoita hemmotellaan: tarjolla on jutut omatoimimatkoista Thaimaahan ja Uuteen-Seelantiin. Tarmo Halonen kokeili, kannattaako Suomesta katsottuna maailman syrjäisimpään paikkaan matkustaa. Kyllä kannatti!

Suomeakaan ei tästä lehdestä ole unohdettu: kotimaanmatkailijoille löytyy joulutoria ja Saimaan uutta kylpylähotellia. Lapin lumilomiin perehdytään hiihtokeskuksia vertailemalla. Myös Markus Maulavirta on hulluna Lappiin – lue vaikka, mitä hänen Aino-porolleen kuuluu.

Risteilyekstrassamme Lasse Lehtinen testaa uuden luksuslaivan ja seilaa Floridan Fort Lauderdalesta Barbadokselle. Atlantin ylittäviä lentoja vierastavalle merilomia löytyy lähempääkin, todistaa Hannu Nieminen, joka risteili viikon Välimerellä Nordic Epic-aluksella. Risteilyaluksia varusteltaessa vain mielikuvitus on rajana, ja tästäkin paatista löytyi muun muassa jääbaari. Vasta-aloittelijoille suosittelemme Risteilyn ABC:tä. Pärjääkö kielitaidoton risteilyllä, entä voiko laivan vesijohtovettä juoda? Vastaukset voit lukea lehdestä.

Lisäksi Jaakko Selin kokeilee kotimajoitusta – ja lopputulos on hulvaton! Julkaisimme myös tämän vuoden parhaan matkatarinan, jonka kirjoittaja sai palkinnoksi 500 euron matkalahjakortin. Voisitko Sinä voittaa ensi vuonna? Katso lisätiedot lehdestä.

Kuva iStockphoto

Teksti Laura Kuparinen

 

 

Lue virolaisen ravintolakriitikon Maris Oravin suositukset Tallinnan baareihin ja ravintoloihin. Niistä löytyy jokaiselle kukkarolle ja moneen makuun.

Tallinna on huipputrendikäs ravintola- ja shoppailukaupunki. Ravintoloiden sisustukset ovat usein kansainvälisen tason helmiä, ja shoppailukierroksen kruunaakin visiitti kauniisti sisutettuun baariin tai päivällinen jossain kaupungin tyylikkäistä ravintoloista.

Tallinnan ravintolat ovat täynnä viikonloppuisin, joten tunnetuimpiin ja kalliimpiin ravintoloihin kannattaa tehdä pöytävaraus.

Kuva Lauri Laan
Kuva Lauri Laan

Parrot minibar

Ravintola-baarin pienet, tapasmaiset annokset tarjoillaan virolaisista käsintehdyistä astioista.

►Vana-Posti 7, facebook.com/parrotminibar

Salt 

Pienessä ja viihtyisässä ravintolassa tarjoillaan välimeren alueen ruokaa. Illallisen kesto viikonloppuisin noin 2,5 tuntia.

►Vase 14, saltrestoran.ee

Umami

Perheystävällinen ravintola tarjoaa hyvää ruokaa vanhassa huvilassa. 

Tunnistaisitko vihannesten maut niitä näkemättä? Neljän ruokalajin illallinen on mahdollista nauttia myös erikseen varattavassa tilassa silmät maskilla peitettyinä. Syömisestä tulee hauskaa ja hiukan jännittävääkin, kun ei näe eikä tiedä, mitä suuhunsa pistää. 

Vai kokeilisitko perinteisempää brunssia? 

Kuva Toñu Tunnel
Kuva Toñu Tunnel

►Kadaka tee 141, umamiresto.ee/en

Klaus

Illallinen upeiden merimaisemien äärellä. Kokeilemisen arvoinen brunssi, hyviä päivän tarjouksia!

►Kalasadama 8, klauskohvik.ee

Pikaruokaa viidellä eurolla

Burger Box

Kaupungin parhaimmat hampurilaiset!

►Kopli 4a, facebook.com/burgerboxbox

Noodle box

Aasialaista vegaaniruokaa.

►Telliskivi 24, facebook.com/Noodle-Box
 

Kokeile myös näitä!

 

Ravintolat

La Bottega

►labottega.ee

Restaurant Juur 

►restoranjuur.ee

Tuljak 

►tuljak.ee

Mon repos

►monrepos.ee

Leipomot

RostPagar

►facebook.com/RostPagar

Bekker

►facebook.com/bekkerpagariari

Baarit

Whisper Sister

Tyylikäs salakapakka, ►facebook.com/whispersisterbar

Frank

Pariisilaistyylinen baari, erinomaisia cocktaileja ja ruokaa, ►frankbistro.ee 

Pudel 

Baari käsityönä valmistettujen oluiden ystäville, ►pudel.ee

Peatus

Piipahda drinkillä Telliskiven alueelle pysäköidyssä junanvaunussa, ►peatus.eu

Kuva PIa Hollo
Kuva PIa Hollo

Nizza, Pariisi ja Amsterdam ovat Jenny Alexandrovan suosikkikaupunkeja.

Matkustipa Jenni Alexandrova sitten Pariisissa tai Turun saaristossa, onnistuneen reissun ainekset ovat samat.

– Loma on lomaa, kun nukutaan niin pitkään kuin nukuttaa, syödään rauhassa aamiaista eikä suunnitella liikoja.

”Yksi nähtävyys per päivä riittää.”

Raukeaan lomarytmiin ei kuulu loputon museoihin jonottelu tai ympäri kaupunkia säntäily.

– Yksi nähtävyys per päivä riittää. Mieluummin fiilistelen jossain sattumalta löytämässäni kahvilassa ja jätän jotain nähtävää seuraavaan kertaan.

Viime vuosina Jenni on päässyt lomamoodiin helpoiten avopuolisonsa Jussi Heikelän ohjaaman veneen kyydissä Suomen saaristossa. Merellä aika menettää merkityksensä.

– Silloin vain lillutaan ja mennään tuulten mukana, ja välillä rantaudutaan johonkin kivaan paikkaan. Se on tosi ihanaa, Jenni kertoo.

”Unohtumattomimpia ovat hetket, kun makaa veneen keulassa kädessä lasi punaviiniä.”

Saaristoluonto on niin kaunis, että se vetää hiljaiseksi puhealan ammattilaisenkin.

– Unohtumattomimpia ovat hetket, kun makaa veneen keulassa kädessä lasi punaviiniä, auringonlasku värjää koko taivaan purppuraksi, ja on niin tyyntä, että kuulee kalan hyppäävän. 

EUROOPAN TOP 3

  1. Nizzassa parasta on valo, meren väri ja se, että kaupungissa on helppo liikkua. Ranta on aika hulinaranta, ja sieltä kannattaakin lähteä vaikka 40 minuutin ajomatkan päähän Cannesiin, missä on rauhallisempaa. Siellä tosin meikäläisillä on varaa juoda vain yksi mojito puoliksi, sillä siitä saa pulittaa 20 euroa.
  2. Pariisissa minun ei tulisi mieleenkään mennä verkkareissa kauppaan, siellä kopistellaan korkkareilla! Minua viehättää ranskalaisten pieni ylimielisyys ja ylpeys siitä, mitä heillä on: vaikkapa juuri ranskalainen keittiö, johon kaikki muut keittiöt perustuvat.
  3. Amsterdam vain 1,5 tunnin lennon päässä on kuin pikku Venetsia. Kaikki on pientä, suloista ja nättiä. Kaupungissa on paljon taidegallerioita ja hyviä ravintoloita.