Matkaopas 1/2012 koukuttaa ja houkuttaa reissuun. Tällä kertaa reitti kulkee Tuholmasta New Yorkiin, Kreikasta Thaimaahan ja Sarajevosta Bermudalle.

Matkaopas aloittaa vuoden 2012 jämäkästi. Sivuja on lehdessä ennätysmäärä, yli sata. Tarjolla on siis todella tuhti lukupaketti.

Suuntaamme katseen rohkeasti tulevaisuuteen. Esittelemme 27 matkailun kuumaa trendiä, jotka nostattavat reissuhimon.  Kärjessä keikkuvat telttailu, sohvasurffaus ja luonto.

Ja mikä onkaan parasta  juuri nyt? Meidän mielestämme houkuttelevimmat paikat ovat Sri Lanka, Venetsia ja Intia.

Päätoimittaja Pirkko Puoskari sai tilaisuuden vierailla Jordaniassa. Reitti kulki Aqabasta Punaisenmeren rannalta Petran kaupungin kautta Ammaniin. Matkan varrella käytiin kellumassa Kuolleessameressä. Reissun johtopäätös on se, että Jordaniasta on tulossa Egyptin haastaja matkailumaana.

Toinen huippu-uutuus on Italian "saappaankorko" Apulia. Toimitussihteeri Maria Niemi kävi testaamassa sikäläisen tarjonnan -- ja riemastui lojuessaan öljyhieronnassa ja maistellessaan herraskartanojen antimia.

Bermudasta tiedetään kolmion mysteeri ja sortsit. Mutta mitä muuta tarjoaa Atlantilla killuva saari, jota kutsutaan Pikku-Britanniaksi? Se selviää Satu Prusti-Nelsonin matkareportaasista.

Aivan toisenlaisiin tunnelmiin vie Intiassa asuvan avustajamme Pia Heikkilän raportti kävelykierroksesta Mumbain slummissa. Vierailun aikana slummista ja sen asukkaista paljastuu yllättäviä puolia ja ennakkoluulot karisevat.

Thaimaan tavalla

Thaimaa on suomalaisten kestosuosikki. Sen osoitti jälleen kerran lukijakyselymme, jossa etsimme matkailun huippuja. Mikä on paras lomasaari? Entä lomakaupunki? Mihin lukijamme matkustavat mieluiten lasten kanssa? Tulokset löytyvät tuoreesta lehdestä.

Samalla tarjoamme avustajamme Tom Nymanin artikkelin Krabista ja sen lähellä sijaitsevista upeista saarista rantoineen. Nyman kiipeilee Railayn kallioilla ja meloo kajakilla idylliseen laguuniin.

Thaimaan makuun mennää konkreettisesti Makumatka-jutussamme, sillä se opastaa kokkaamaan kolmen ruokalajin thai-aterian. Miltä kuulostavat papaija-katkarapusalaatti, kalkkunavartaat maapähkinäkastikkeessa ja khanom thong ake -jälkiruokavanukas?

Lisäksi julkaisemme parhaat lukijoittemme lähettämistä Thaimaan-vinkeistä.

Hyvän ruoan perässä ei tarvitse lähteä merta edemmäs. Mika Remes kolusi Tukholman ravintolat ja totesi, että parhaat paikat löytää suuntaamalla pois tutuilta reiteiltä taitavien molekyylikokkien irrotteluareenoille.

Jacqueline, Kira, Tommi ja Jaakko

Jacqueline Kennedy Onassis oli aikansa megajulkkis ja tyyli-ikoni. Hänen jalanjäljissään kuljetaan New Yorkissa, Washingtonissa  ja vähän Pariisissakin. Kerromme, mikä oli Jackien lempiharrastus ja millaisen perinnön hän jätti lapsilleen ja läheisilleen.

Tämän päivän Pariisiin johdattaa kirjailija, näyttelijä Kira Poutanen, joka on asunut Ranskan pääkaupungissa jo pitkään. Hän vinkkaa mieluisimmat putiikkinsa, museonsa ja kuppilansa. Toinen tunnettu näyttelijä, Tommi Korpela, kertoo haastattelussamme, kumpi hänelle on kalastusmatkailijana tärkeämpi, maisema vai saalis.

Lukijoittemme suosikki Jaakko Selin seikkailee tällä kertaa Balilla. Hän pääsee maistamaan maailman parasta kahvia, jonka valmistusprosessi on hieman yllättävä.

Matkailun huiput -kyselymme samoin kuin viime vuoden matkailutilastot kertovat, etteivät suomalaiset ole hylänneet Kreikkaa. Tuoreessa lehdessä Merja Tuominen-Gialitaki kirjoittaa Karpathoksesta ja sen syrjäisistä kylistä, joissa nainen on herra talossa. Samalla hän tulee kirjanneeksi muistiin hurjia tarinoita saarelaisten elämästä.

Sarajevolla on ollut keskeinen rooli Euroopan historian dramaattisissa käänteissä. Nyt Bosnia ja Hertsegovinan pääkaupunki on alkanut houkutella matkailijoita. Se on turvallinen ja edullinen ja tunnettu vireästä kulttuuritarjonnastaan.  

Kotimaan osuudessa singahdetaan pohjoiseen ihailemaan revontulia ja kuuntelemaan hyvää musiikkia, jota tarjoavat talven laadukkaat festivaalit. Helsinki aloitti vuoden alussa maailman designpääkaupunkina. Projektin ohjelmajohtaja Kaarina Gould vinkkaa kiinnostavimmat lähdöt teemavuoteen.

Turvatarkastus-palstallamme yhdistyvät nyt sekä matkaturvallisuutta että -terveyttä käsittelevät aiheet. Tällä kertaa opastamme, miten pitää toimia, jos kännykkä varastetaan reissussa. Asiantuntijapalstalla neuvomme lisäksi, kuinka kännykkää tulee käsitellä lentokoneessa.

Arvomme tuhannen euron matkalahjakortin, ja tietenkin myös matkaopaskoira Moppe arvuuttelee käyntikohdettaan.

Tavataan matkamessuilla Helsingissä 20.--22.1. Matkaoppaan osastot ovat 6b100 ja 7c61.

 

 

 

 

Lue virolaisen ravintolakriitikon Maris Oravin suositukset Tallinnan baareihin ja ravintoloihin. Niistä löytyy jokaiselle kukkarolle ja moneen makuun.

Tallinna on huipputrendikäs ravintola- ja shoppailukaupunki. Ravintoloiden sisustukset ovat usein kansainvälisen tason helmiä, ja shoppailukierroksen kruunaakin visiitti kauniisti sisutettuun baariin tai päivällinen jossain kaupungin tyylikkäistä ravintoloista.

Tallinnan ravintolat ovat täynnä viikonloppuisin, joten tunnetuimpiin ja kalliimpiin ravintoloihin kannattaa tehdä pöytävaraus.

Kuva Lauri Laan
Kuva Lauri Laan

Parrot minibar

Ravintola-baarin pienet, tapasmaiset annokset tarjoillaan virolaisista käsintehdyistä astioista.

►Vana-Posti 7, facebook.com/parrotminibar

Salt 

Pienessä ja viihtyisässä ravintolassa tarjoillaan välimeren alueen ruokaa. Illallisen kesto viikonloppuisin noin 2,5 tuntia.

►Vase 14, saltrestoran.ee

Umami

Perheystävällinen ravintola tarjoaa hyvää ruokaa vanhassa huvilassa. 

Tunnistaisitko vihannesten maut niitä näkemättä? Neljän ruokalajin illallinen on mahdollista nauttia myös erikseen varattavassa tilassa silmät maskilla peitettyinä. Syömisestä tulee hauskaa ja hiukan jännittävääkin, kun ei näe eikä tiedä, mitä suuhunsa pistää. 

Vai kokeilisitko perinteisempää brunssia? 

Kuva Toñu Tunnel
Kuva Toñu Tunnel

►Kadaka tee 141, umamiresto.ee/en

Klaus

Illallinen upeiden merimaisemien äärellä. Kokeilemisen arvoinen brunssi, hyviä päivän tarjouksia!

►Kalasadama 8, klauskohvik.ee

Pikaruokaa viidellä eurolla

Burger Box

Kaupungin parhaimmat hampurilaiset!

►Kopli 4a, facebook.com/burgerboxbox

Noodle box

Aasialaista vegaaniruokaa.

►Telliskivi 24, facebook.com/Noodle-Box
 

Kokeile myös näitä!

 

Ravintolat

La Bottega

►labottega.ee

Restaurant Juur 

►restoranjuur.ee

Tuljak 

►tuljak.ee

Mon repos

►monrepos.ee

Leipomot

RostPagar

►facebook.com/RostPagar

Bekker

►facebook.com/bekkerpagariari

Baarit

Whisper Sister

Tyylikäs salakapakka, ►facebook.com/whispersisterbar

Frank

Pariisilaistyylinen baari, erinomaisia cocktaileja ja ruokaa, ►frankbistro.ee 

Pudel 

Baari käsityönä valmistettujen oluiden ystäville, ►pudel.ee

Peatus

Piipahda drinkillä Telliskiven alueelle pysäköidyssä junanvaunussa, ►peatus.eu

Kuva PIa Hollo
Kuva PIa Hollo

Nizza, Pariisi ja Amsterdam ovat Jenny Alexandrovan suosikkikaupunkeja.

Matkustipa Jenni Alexandrova sitten Pariisissa tai Turun saaristossa, onnistuneen reissun ainekset ovat samat.

– Loma on lomaa, kun nukutaan niin pitkään kuin nukuttaa, syödään rauhassa aamiaista eikä suunnitella liikoja.

”Yksi nähtävyys per päivä riittää.”

Raukeaan lomarytmiin ei kuulu loputon museoihin jonottelu tai ympäri kaupunkia säntäily.

– Yksi nähtävyys per päivä riittää. Mieluummin fiilistelen jossain sattumalta löytämässäni kahvilassa ja jätän jotain nähtävää seuraavaan kertaan.

Viime vuosina Jenni on päässyt lomamoodiin helpoiten avopuolisonsa Jussi Heikelän ohjaaman veneen kyydissä Suomen saaristossa. Merellä aika menettää merkityksensä.

– Silloin vain lillutaan ja mennään tuulten mukana, ja välillä rantaudutaan johonkin kivaan paikkaan. Se on tosi ihanaa, Jenni kertoo.

”Unohtumattomimpia ovat hetket, kun makaa veneen keulassa kädessä lasi punaviiniä.”

Saaristoluonto on niin kaunis, että se vetää hiljaiseksi puhealan ammattilaisenkin.

– Unohtumattomimpia ovat hetket, kun makaa veneen keulassa kädessä lasi punaviiniä, auringonlasku värjää koko taivaan purppuraksi, ja on niin tyyntä, että kuulee kalan hyppäävän. 

EUROOPAN TOP 3

  1. Nizzassa parasta on valo, meren väri ja se, että kaupungissa on helppo liikkua. Ranta on aika hulinaranta, ja sieltä kannattaakin lähteä vaikka 40 minuutin ajomatkan päähän Cannesiin, missä on rauhallisempaa. Siellä tosin meikäläisillä on varaa juoda vain yksi mojito puoliksi, sillä siitä saa pulittaa 20 euroa.
  2. Pariisissa minun ei tulisi mieleenkään mennä verkkareissa kauppaan, siellä kopistellaan korkkareilla! Minua viehättää ranskalaisten pieni ylimielisyys ja ylpeys siitä, mitä heillä on: vaikkapa juuri ranskalainen keittiö, johon kaikki muut keittiöt perustuvat.
  3. Amsterdam vain 1,5 tunnin lennon päässä on kuin pikku Venetsia. Kaikki on pientä, suloista ja nättiä. Kaupungissa on paljon taidegallerioita ja hyviä ravintoloita.