Matkaopas 7/2011 ilmestyy tänään. Lukijan makusteltavana on jälleen tuhti paketti tarinoita, vinkkejä ja viihdykettä.

Matkaopas 7/2011 vie reissulle maapallon ympäri. Reitti kulkee Berliinistä Tonavan kautta Madeiralle ja Senegalista Havannaa myöten Las Vegasiin.

Ensi kesänä Kreikkaan vai Thaimaahan? Menorcalle vai Madagaskariin? Päätöksen tueksi poimimme matkanjärjestäjien tarjonnasta 12 huippulöytöä. Lisäksi esittelemme 52 muuta uutuuslomaa kautta maailman.

Parasta juuri nyt -kohteina ovat Myanmarin kultaiset bagodit, ”eläimellinen” Thaimaa ja hurmaava Salamanca. Lue mitä apina tuumii Phi Phi Don -saaren rannalla.

Päätoimittaja Pirkko Puoskari pistäytyi Havannassa ja huomasi rennon meiningin tarttuvan helposti myös matkailijaan. Saman ilmiön havaitsi avustajamme Minna Peltola Länsi-Afrikan Senegalissa.

Jouluisiin tunnelmiin virittää Tonavan-risteily. River Countess -laiva purjehtii Nürnbergistä Wieniin ja vie reissaajan joulutorilta toiselle. Wienistä ei ole kovin pitkä matka Berliiniin, jonka ravintoloissa vietetään Mikko Takalan opastuksella viikonlopun herkkuputki. Julkaisemme myös 18 lukijoiden Berliinin-vinkkiä.

Pentti Korpela tekee Madeiralla suuren saarikierroksen, purjehtii kuin Kolumbus ja maistelee saaren nimikkojuomaa. Samalla hän kertoo kiinnostavia yksityiskohtia Madeiran kukkaloistosta ja muista luonnonihmeistä.

Sarjakuvasankari Tintti on ajankohtainen, sillä Steven Spielbergin elokuva Yksisarvisen salaisuus saa Suomen ensi-iltansa 4. marraskuuta. Mika Minetti kertoo, mistä belgialainen Hergé sai innoituksen sarjakuva-albumeihinsa, joissa töyhtötukka seikkailee Kairosta Katmanduun.

”Las Vegasissa kannatta käydä, ettei luulisi ihmiskunnan olevan järjissään.” Näin sanailee avustajamme Jouni Utriainen, joka kävi ihmettelemässä keskelle autiomaata pystytettyä kasinokeidasta -- ja törsäämässä matkakassansa.

Kotimaan osiossa tutkimme, mitä Jyväskylällä on tarjottavana sinkulle, perheelle ja kaveriporukalle. Lumilautailija Enni Rukajärvi listaa kotimaan suosikkirinteensa. Turvapalstalla kysymme, minne laitetaan pyssy lentokoneessa. Siis vesipyssy! Asiantuntijapalstalla pohdimme, onko Egypti turvallinen.

Testasimme, miten maistuvat markettien laareista löytyvät eksoottiset valmisruoat. Yllättäjä tulee Pietarsaaresta.

Jaakko Selin tarinoi, kuinka hän singahti Lontooseen ja päätyi säilykelähetiksi tuulipuvussa. Matkaaja, näyttelijä Miia Nuutila paljastaa, miten hän pakkaa vaatteet matkalaukkuunsa.

Lehden välistä löytyy myös irrotettava ja taskuun sujahtava kaupunkiopas Dubaista.

Kilpailuissamme on todella upeat palkinnot. Thaimaan-vinkin lähettäjä voi voittaa 2 400 euron matkan, ja Vuoden huiput -äänestyksessä arvotaan 600 euron loma!

Kuva Istockphoto/Jacob Wackerhausen

 

 

 

 

 

 

 

Lue virolaisen ravintolakriitikon Maris Oravin suositukset Tallinnan baareihin ja ravintoloihin. Niistä löytyy jokaiselle kukkarolle ja moneen makuun.

Tallinna on huipputrendikäs ravintola- ja shoppailukaupunki. Ravintoloiden sisustukset ovat usein kansainvälisen tason helmiä, ja shoppailukierroksen kruunaakin visiitti kauniisti sisutettuun baariin tai päivällinen jossain kaupungin tyylikkäistä ravintoloista.

Tallinnan ravintolat ovat täynnä viikonloppuisin, joten tunnetuimpiin ja kalliimpiin ravintoloihin kannattaa tehdä pöytävaraus.

Kuva Lauri Laan
Kuva Lauri Laan

Parrot minibar

Ravintola-baarin pienet, tapasmaiset annokset tarjoillaan virolaisista käsintehdyistä astioista.

►Vana-Posti 7, facebook.com/parrotminibar

Salt 

Pienessä ja viihtyisässä ravintolassa tarjoillaan välimeren alueen ruokaa. Illallisen kesto viikonloppuisin noin 2,5 tuntia.

►Vase 14, saltrestoran.ee

Umami

Perheystävällinen ravintola tarjoaa hyvää ruokaa vanhassa huvilassa. 

Tunnistaisitko vihannesten maut niitä näkemättä? Neljän ruokalajin illallinen on mahdollista nauttia myös erikseen varattavassa tilassa silmät maskilla peitettyinä. Syömisestä tulee hauskaa ja hiukan jännittävääkin, kun ei näe eikä tiedä, mitä suuhunsa pistää. 

Vai kokeilisitko perinteisempää brunssia? 

Kuva Toñu Tunnel
Kuva Toñu Tunnel

►Kadaka tee 141, umamiresto.ee/en

Klaus

Illallinen upeiden merimaisemien äärellä. Kokeilemisen arvoinen brunssi, hyviä päivän tarjouksia!

►Kalasadama 8, klauskohvik.ee

Pikaruokaa viidellä eurolla

Burger Box

Kaupungin parhaimmat hampurilaiset!

►Kopli 4a, facebook.com/burgerboxbox

Noodle box

Aasialaista vegaaniruokaa.

►Telliskivi 24, facebook.com/Noodle-Box
 

Kokeile myös näitä!

 

Ravintolat

La Bottega

►labottega.ee

Restaurant Juur 

►restoranjuur.ee

Tuljak 

►tuljak.ee

Mon repos

►monrepos.ee

Leipomot

RostPagar

►facebook.com/RostPagar

Bekker

►facebook.com/bekkerpagariari

Baarit

Whisper Sister

Tyylikäs salakapakka, ►facebook.com/whispersisterbar

Frank

Pariisilaistyylinen baari, erinomaisia cocktaileja ja ruokaa, ►frankbistro.ee 

Pudel 

Baari käsityönä valmistettujen oluiden ystäville, ►pudel.ee

Peatus

Piipahda drinkillä Telliskiven alueelle pysäköidyssä junanvaunussa, ►peatus.eu

Kuva PIa Hollo
Kuva PIa Hollo

Nizza, Pariisi ja Amsterdam ovat Jenny Alexandrovan suosikkikaupunkeja.

Matkustipa Jenni Alexandrova sitten Pariisissa tai Turun saaristossa, onnistuneen reissun ainekset ovat samat.

– Loma on lomaa, kun nukutaan niin pitkään kuin nukuttaa, syödään rauhassa aamiaista eikä suunnitella liikoja.

”Yksi nähtävyys per päivä riittää.”

Raukeaan lomarytmiin ei kuulu loputon museoihin jonottelu tai ympäri kaupunkia säntäily.

– Yksi nähtävyys per päivä riittää. Mieluummin fiilistelen jossain sattumalta löytämässäni kahvilassa ja jätän jotain nähtävää seuraavaan kertaan.

Viime vuosina Jenni on päässyt lomamoodiin helpoiten avopuolisonsa Jussi Heikelän ohjaaman veneen kyydissä Suomen saaristossa. Merellä aika menettää merkityksensä.

– Silloin vain lillutaan ja mennään tuulten mukana, ja välillä rantaudutaan johonkin kivaan paikkaan. Se on tosi ihanaa, Jenni kertoo.

”Unohtumattomimpia ovat hetket, kun makaa veneen keulassa kädessä lasi punaviiniä.”

Saaristoluonto on niin kaunis, että se vetää hiljaiseksi puhealan ammattilaisenkin.

– Unohtumattomimpia ovat hetket, kun makaa veneen keulassa kädessä lasi punaviiniä, auringonlasku värjää koko taivaan purppuraksi, ja on niin tyyntä, että kuulee kalan hyppäävän. 

EUROOPAN TOP 3

  1. Nizzassa parasta on valo, meren väri ja se, että kaupungissa on helppo liikkua. Ranta on aika hulinaranta, ja sieltä kannattaakin lähteä vaikka 40 minuutin ajomatkan päähän Cannesiin, missä on rauhallisempaa. Siellä tosin meikäläisillä on varaa juoda vain yksi mojito puoliksi, sillä siitä saa pulittaa 20 euroa.
  2. Pariisissa minun ei tulisi mieleenkään mennä verkkareissa kauppaan, siellä kopistellaan korkkareilla! Minua viehättää ranskalaisten pieni ylimielisyys ja ylpeys siitä, mitä heillä on: vaikkapa juuri ranskalainen keittiö, johon kaikki muut keittiöt perustuvat.
  3. Amsterdam vain 1,5 tunnin lennon päässä on kuin pikku Venetsia. Kaikki on pientä, suloista ja nättiä. Kaupungissa on paljon taidegallerioita ja hyviä ravintoloita.