Matkaopas 5/2011 ilmestyy tiistaina 26. heinäkuuta. Se vie lukijansa reissulle Italiasta Edinburghiin ja Kiinasta Barbadokselle. Kaupan päälle irrotettava Lontoo-liite.

Matkaopas 5/2011 ilmestyy tiistaina 26. heinäkuuta. Se vie lukijansa reissulle Italiasta Edinburghiin ja Kiinasta Barbadokselle. Mukana irrotettava Lontoo-liite.

Toimitussihteeri Maria Rinne singahtaa Barbadokselle, joka on pitkän tauon jälkeen tarjolla suomalaisille valmismatkaajille. Upeat rannat, rauhallisuus ja reilut ihmiset saavat hyvälle tuulelle. Huolet huuhtoutuvat Karibianmereen.

Uudessa juttusarjassamme todelliset sisäpiiriläiset antavat asiantuntevat vinkkinsä. Ensimmäisenä on vuorossa viime kevään Top Chef -sarjasta tuttu kokki ja catering-yrittäjä Pipsa Hurmerinta, jonka uraan mahtuvat myös mallivuodet Pariisissa ja Yhdysvalloissa. Hän opastaa matkalle New Yorkin ja Los Angelesin ravintolamaailmaan -- johtotähtenä luomu- ja lähiruoka.

Lehdessä on komea paketti Euroopan kaupunkeja. Irrotettava Lontoo-liite antaa ajankohtaiset opastukset suosittuun klassikkoon. Edingburgh tunnetaan kirjailijoiden ja hurjien tarinoiden kaupunkina, ja sen salaisuuksia aukoo Ilpo Musto. Kööpenhamina puolestaan on hurmaava ja helposti lähestyttävä, kuin hyvä smørrebrød.

Esittelemme kaksi uudenlaista tapaa viettää liikunnallista lomaa. Molemmissa tarvitaan vene ja avointa mieltä. Purjehdusloma Italian rannikolla ei ole niin tavoittamaton haave kuin ensin arvelisi. Eikä se ole mahdottoman kallistakaan. Myös vaeltaminen onnistuu veneestä käsin. Sen todistaa juttumme Kroatiasta, jossa kävimme testaamassa viiden saaren patikointipaketin.

Mietitkö koskaan, minkälaisella koneella lennät lomalle? Virpi Salmi tutki ensi talven chartereiden ominaisuudet ja ennen kaikkea istuintilat. Niissä todella on eroja. Virpin neuvoin osaat valitan sopivan koneen ja matkanjärjestäjän.

Kiina on yksi numeron teemoista. Seppo Lampila seikkailee maan lounaisissa maakunnissa, Guizhoussa ja Yunnanissa, joissa asuu valtaosa Kiinan alkuperäiskansoista. Se myös näkyy värikkäinä ja osin hätkähdyttävinäkin perinteinä. Makumatka-juttumme kattaa pöydän "miun maon mukaan". Matkakuumeessa uutisoidaan ensi keväänä avattavasta lentoreitistä Kiinan suurimpaa metropoliin, Chongqingiin. Sokerina pohjalla suosittu matkatarinoitsijamme Jaakko Selin kertoo kiinalaisen jutun.

Kotimaan osiossa kierrämme Suomen tyylikkäimmät kauppahallit ja twistaamme Yyterissä. Taidekriitikko Otso Kantokorpi poimii parhaat taide-elämykset kotimaan loppukesästä.

Tämänvuotisen matkakuvakisan parhaat otokset esitellään komeassa kolmen aukeaman paketissa. Mutta onko Mr. Mallorca, näyttelijä Jussi Vatanen, koskaan käynyt Mallorcalla? Se selviää Matkaaja-haastattelustamme.

Eikä tässä kaikki. Äänestämällä parhaan jutun voit voittaa 400 euron arvoisen ultrakevyen matkalaukun. Lisäksi pyydämme lukijoita vinkkaamaan, mikä on Kreikan paras ravintola. Osallistujien kesken arvotaan 1 500 euron arvoinen Kreikan-matka!

Kuva Barbadokselta/Jussi Puikkonen

Lue virolaisen ravintolakriitikon Maris Oravin suositukset Tallinnan baareihin ja ravintoloihin. Niistä löytyy jokaiselle kukkarolle ja moneen makuun.

Tallinna on huipputrendikäs ravintola- ja shoppailukaupunki. Ravintoloiden sisustukset ovat usein kansainvälisen tason helmiä, ja shoppailukierroksen kruunaakin visiitti kauniisti sisutettuun baariin tai päivällinen jossain kaupungin tyylikkäistä ravintoloista.

Tallinnan ravintolat ovat täynnä viikonloppuisin, joten tunnetuimpiin ja kalliimpiin ravintoloihin kannattaa tehdä pöytävaraus.

Kuva Lauri Laan
Kuva Lauri Laan

Parrot minibar

Ravintola-baarin pienet, tapasmaiset annokset tarjoillaan virolaisista käsintehdyistä astioista.

►Vana-Posti 7, facebook.com/parrotminibar

Salt 

Pienessä ja viihtyisässä ravintolassa tarjoillaan välimeren alueen ruokaa. Illallisen kesto viikonloppuisin noin 2,5 tuntia.

►Vase 14, saltrestoran.ee

Umami

Perheystävällinen ravintola tarjoaa hyvää ruokaa vanhassa huvilassa. 

Tunnistaisitko vihannesten maut niitä näkemättä? Neljän ruokalajin illallinen on mahdollista nauttia myös erikseen varattavassa tilassa silmät maskilla peitettyinä. Syömisestä tulee hauskaa ja hiukan jännittävääkin, kun ei näe eikä tiedä, mitä suuhunsa pistää. 

Vai kokeilisitko perinteisempää brunssia? 

Kuva Toñu Tunnel
Kuva Toñu Tunnel

►Kadaka tee 141, umamiresto.ee/en

Klaus

Illallinen upeiden merimaisemien äärellä. Kokeilemisen arvoinen brunssi, hyviä päivän tarjouksia!

►Kalasadama 8, klauskohvik.ee

Pikaruokaa viidellä eurolla

Burger Box

Kaupungin parhaimmat hampurilaiset!

►Kopli 4a, facebook.com/burgerboxbox

Noodle box

Aasialaista vegaaniruokaa.

►Telliskivi 24, facebook.com/Noodle-Box
 

Kokeile myös näitä!

 

Ravintolat

La Bottega

►labottega.ee

Restaurant Juur 

►restoranjuur.ee

Tuljak 

►tuljak.ee

Mon repos

►monrepos.ee

Leipomot

RostPagar

►facebook.com/RostPagar

Bekker

►facebook.com/bekkerpagariari

Baarit

Whisper Sister

Tyylikäs salakapakka, ►facebook.com/whispersisterbar

Frank

Pariisilaistyylinen baari, erinomaisia cocktaileja ja ruokaa, ►frankbistro.ee 

Pudel 

Baari käsityönä valmistettujen oluiden ystäville, ►pudel.ee

Peatus

Piipahda drinkillä Telliskiven alueelle pysäköidyssä junanvaunussa, ►peatus.eu

Kuva PIa Hollo
Kuva PIa Hollo

Nizza, Pariisi ja Amsterdam ovat Jenny Alexandrovan suosikkikaupunkeja.

Matkustipa Jenni Alexandrova sitten Pariisissa tai Turun saaristossa, onnistuneen reissun ainekset ovat samat.

– Loma on lomaa, kun nukutaan niin pitkään kuin nukuttaa, syödään rauhassa aamiaista eikä suunnitella liikoja.

”Yksi nähtävyys per päivä riittää.”

Raukeaan lomarytmiin ei kuulu loputon museoihin jonottelu tai ympäri kaupunkia säntäily.

– Yksi nähtävyys per päivä riittää. Mieluummin fiilistelen jossain sattumalta löytämässäni kahvilassa ja jätän jotain nähtävää seuraavaan kertaan.

Viime vuosina Jenni on päässyt lomamoodiin helpoiten avopuolisonsa Jussi Heikelän ohjaaman veneen kyydissä Suomen saaristossa. Merellä aika menettää merkityksensä.

– Silloin vain lillutaan ja mennään tuulten mukana, ja välillä rantaudutaan johonkin kivaan paikkaan. Se on tosi ihanaa, Jenni kertoo.

”Unohtumattomimpia ovat hetket, kun makaa veneen keulassa kädessä lasi punaviiniä.”

Saaristoluonto on niin kaunis, että se vetää hiljaiseksi puhealan ammattilaisenkin.

– Unohtumattomimpia ovat hetket, kun makaa veneen keulassa kädessä lasi punaviiniä, auringonlasku värjää koko taivaan purppuraksi, ja on niin tyyntä, että kuulee kalan hyppäävän. 

EUROOPAN TOP 3

  1. Nizzassa parasta on valo, meren väri ja se, että kaupungissa on helppo liikkua. Ranta on aika hulinaranta, ja sieltä kannattaakin lähteä vaikka 40 minuutin ajomatkan päähän Cannesiin, missä on rauhallisempaa. Siellä tosin meikäläisillä on varaa juoda vain yksi mojito puoliksi, sillä siitä saa pulittaa 20 euroa.
  2. Pariisissa minun ei tulisi mieleenkään mennä verkkareissa kauppaan, siellä kopistellaan korkkareilla! Minua viehättää ranskalaisten pieni ylimielisyys ja ylpeys siitä, mitä heillä on: vaikkapa juuri ranskalainen keittiö, johon kaikki muut keittiöt perustuvat.
  3. Amsterdam vain 1,5 tunnin lennon päässä on kuin pikku Venetsia. Kaikki on pientä, suloista ja nättiä. Kaupungissa on paljon taidegallerioita ja hyviä ravintoloita.