Bulgaria tuli Suomen matkailumarkkinoille kovalla vauhdilla ja halvoilla hinnoilla. Laatu ja laatumielikuva kärsivät. Kuitenkin Mustanmeren rannalta löytää myös idyllisiä pikku paratiiseja.

Bulgaria tuli Suomen matkailumarkkinoille kovalla vauhdilla ja halvoilla hinnoilla. Laatu ja laatumielikuva kärsivät. Kuitenkin Mustanmeren rannalta voi löytää idyllisiä pikkuparatiiseja.

Sozopol sijaitsee 35 kilometriä Burgasista etelään. Se on seesteinen 6 000 asukkaan pikkukaupunki, jossa on asuttu pronssikaudelta saakka. Kaunis vanhakaupunki muistuttaa Nessebaria: sekin on entinen saari, myöhemmin ­kannaksella mantereeseen yhdistetty. Hinnat ovat edullisemmat kuin Nessebarissa.

Sozopol sopii rauhalliseen rantalomailuun. Vanhassa osassa voi kävellä nupukivi­kujilla ilman väentungosta. Shoppailua ja iltaelämää etsiville kaupunki ei sovi. Hotellit sijaitsevat uudessa osassa, Harmanitessa, mutta huoneita tarjotaan
myös vanhassa osassa.

Sozopolista kannattaa tehdä noin 15 euroa maksava retki Ropotamojoen suojelu-alueelle. Vene lähtee päätien laiturilta noin tunnin risteilylle jokisuulle. Ympärillä on kaisloja, lumpeita, köynnösten kietomia puita ja metsäisiä vuorenrinteitä. Lisäksi voi nähdä kilpikonnia, vaarattomia vesikäärmeitä ja lintuja, kuten haikaroita. Vielä vaikuttavampi risteily ylävirtaan onnistuu yksityisillä veneillä.

660 hehtaarin Pyhän Ivanin saari on Bulgarian rannikon suurin. 1200-luvun ­luostarin ja temppelin rauniot sekä 1884 rakennettu majakka ovat todisteena ­aiemmasta ­asutuksesta. Suojellulla saarella asuu noin 70 lintulajia. Saari näkyy vanhankaupungin ­luoteisreunalta. Perille pääsee vaikkapa kalastajaveneellä, kyytiä voi kysyä ­Kraybrezhna-kadun varrelta. Hinta on 4–5 euroa tunti/henkilö.

http://www.beachbulgaria.com/sozopol/index.shtml

Teksti ja kuva Pentti Korpela.

Teksti julkaistu Matkaopas 2/2011 -lehdessä, jossa esitelty myös 11 muuta Bulgarian rantakohdetta.

Lue virolaisen ravintolakriitikon Maris Oravin suositukset Tallinnan baareihin ja ravintoloihin. Niistä löytyy jokaiselle kukkarolle ja moneen makuun.

Tallinna on huipputrendikäs ravintola- ja shoppailukaupunki. Ravintoloiden sisustukset ovat usein kansainvälisen tason helmiä, ja shoppailukierroksen kruunaakin visiitti kauniisti sisutettuun baariin tai päivällinen jossain kaupungin tyylikkäistä ravintoloista.

Tallinnan ravintolat ovat täynnä viikonloppuisin, joten tunnetuimpiin ja kalliimpiin ravintoloihin kannattaa tehdä pöytävaraus.

Kuva Lauri Laan
Kuva Lauri Laan

Parrot minibar

Ravintola-baarin pienet, tapasmaiset annokset tarjoillaan virolaisista käsintehdyistä astioista.

►Vana-Posti 7, facebook.com/parrotminibar

Salt 

Pienessä ja viihtyisässä ravintolassa tarjoillaan välimeren alueen ruokaa. Illallisen kesto viikonloppuisin noin 2,5 tuntia.

►Vase 14, saltrestoran.ee

Umami

Perheystävällinen ravintola tarjoaa hyvää ruokaa vanhassa huvilassa. 

Tunnistaisitko vihannesten maut niitä näkemättä? Neljän ruokalajin illallinen on mahdollista nauttia myös erikseen varattavassa tilassa silmät maskilla peitettyinä. Syömisestä tulee hauskaa ja hiukan jännittävääkin, kun ei näe eikä tiedä, mitä suuhunsa pistää. 

Vai kokeilisitko perinteisempää brunssia? 

Kuva Toñu Tunnel
Kuva Toñu Tunnel

►Kadaka tee 141, umamiresto.ee/en

Klaus

Illallinen upeiden merimaisemien äärellä. Kokeilemisen arvoinen brunssi, hyviä päivän tarjouksia!

►Kalasadama 8, klauskohvik.ee

Pikaruokaa viidellä eurolla

Burger Box

Kaupungin parhaimmat hampurilaiset!

►Kopli 4a, facebook.com/burgerboxbox

Noodle box

Aasialaista vegaaniruokaa.

►Telliskivi 24, facebook.com/Noodle-Box
 

Kokeile myös näitä!

 

Ravintolat

La Bottega

►labottega.ee

Restaurant Juur 

►restoranjuur.ee

Tuljak 

►tuljak.ee

Mon repos

►monrepos.ee

Leipomot

RostPagar

►facebook.com/RostPagar

Bekker

►facebook.com/bekkerpagariari

Baarit

Whisper Sister

Tyylikäs salakapakka, ►facebook.com/whispersisterbar

Frank

Pariisilaistyylinen baari, erinomaisia cocktaileja ja ruokaa, ►frankbistro.ee 

Pudel 

Baari käsityönä valmistettujen oluiden ystäville, ►pudel.ee

Peatus

Piipahda drinkillä Telliskiven alueelle pysäköidyssä junanvaunussa, ►peatus.eu

Kuva PIa Hollo
Kuva PIa Hollo

Nizza, Pariisi ja Amsterdam ovat Jenny Alexandrovan suosikkikaupunkeja.

Matkustipa Jenni Alexandrova sitten Pariisissa tai Turun saaristossa, onnistuneen reissun ainekset ovat samat.

– Loma on lomaa, kun nukutaan niin pitkään kuin nukuttaa, syödään rauhassa aamiaista eikä suunnitella liikoja.

”Yksi nähtävyys per päivä riittää.”

Raukeaan lomarytmiin ei kuulu loputon museoihin jonottelu tai ympäri kaupunkia säntäily.

– Yksi nähtävyys per päivä riittää. Mieluummin fiilistelen jossain sattumalta löytämässäni kahvilassa ja jätän jotain nähtävää seuraavaan kertaan.

Viime vuosina Jenni on päässyt lomamoodiin helpoiten avopuolisonsa Jussi Heikelän ohjaaman veneen kyydissä Suomen saaristossa. Merellä aika menettää merkityksensä.

– Silloin vain lillutaan ja mennään tuulten mukana, ja välillä rantaudutaan johonkin kivaan paikkaan. Se on tosi ihanaa, Jenni kertoo.

”Unohtumattomimpia ovat hetket, kun makaa veneen keulassa kädessä lasi punaviiniä.”

Saaristoluonto on niin kaunis, että se vetää hiljaiseksi puhealan ammattilaisenkin.

– Unohtumattomimpia ovat hetket, kun makaa veneen keulassa kädessä lasi punaviiniä, auringonlasku värjää koko taivaan purppuraksi, ja on niin tyyntä, että kuulee kalan hyppäävän. 

EUROOPAN TOP 3

  1. Nizzassa parasta on valo, meren väri ja se, että kaupungissa on helppo liikkua. Ranta on aika hulinaranta, ja sieltä kannattaakin lähteä vaikka 40 minuutin ajomatkan päähän Cannesiin, missä on rauhallisempaa. Siellä tosin meikäläisillä on varaa juoda vain yksi mojito puoliksi, sillä siitä saa pulittaa 20 euroa.
  2. Pariisissa minun ei tulisi mieleenkään mennä verkkareissa kauppaan, siellä kopistellaan korkkareilla! Minua viehättää ranskalaisten pieni ylimielisyys ja ylpeys siitä, mitä heillä on: vaikkapa juuri ranskalainen keittiö, johon kaikki muut keittiöt perustuvat.
  3. Amsterdam vain 1,5 tunnin lennon päässä on kuin pikku Venetsia. Kaikki on pientä, suloista ja nättiä. Kaupungissa on paljon taidegallerioita ja hyviä ravintoloita.