Iltalautan kannelta kelpaa katsella auringonlaskua. Nämä nuoret tytöt ovat matkalla Tinokselle lomailemaan. Kuva: Milka Alanen
Iltalautan kannelta kelpaa katsella auringonlaskua. Nämä nuoret tytöt ovat matkalla Tinokselle lomailemaan. Kuva: Milka Alanen

Kreikan saaret tulevat parhaiten tutuksi, kun uskaltautuu saarelle, jolla ei ole lentokenttää. Esimerkiksi Kykladeilla saarelta toiselle voi siirtyä helposti laivalla sen mukaan tekeekö mieli bilettää vai rentoutua piilossa koko maailmalta.

Aina puhutaan, että saarihyppely Kreikassa on helppoa ja hauskaa. Mutta ei kai sinne nyt tuosta vain voi turisti lähteä seikkailemaan, jos ei tunne lainkaan paikkoja?

– Kyllä voi. Ja kyllä kannattaa, valokuvaaja Milka Alanen rohkaisee.

Milka on reissannut viidentoista vuoden ajan Kreikassa, sillä hänen perheensä toinen koti on Tinoksen saarella Egeanmerellä, muutaman tunnin merimatkan päässä Kreikan mantereelta.

Näin se toimii:

1) Uskaltaudu saarelle, jolla ei ole lentokenttää

Hanki ajoissa edulliset lennot Ateenaan. Ateenan lentokentältä pääsee bussilla puolessa tunnissa Rafinan satamakaupunkiin tai puolessatoista tunnissa Pireukseen.

– Jos mahdollista, kannattaa valita laiva, joka lähtee pienestä ja idyllisestä Rafinasta eikä Pireuksesta, joka on suuri ja uuvuttava satama. Rafinassa voi myös yöpyä, jos laiva kohteeseen lähtee vasta seuraavana aamuna, Milka kertoo.

2) Merimatka on meditatiivinen siirtymä

Laivalippuja ei tarvitse varata etukäteen, sillä laivat kulkevat saarten väliä kuin bussit. Esimerkiksi Tinokselle lähtee kesäaikaan viitisen vuoroa päivässä. Laivatyypistä riippuen matka Tinokselle kestää 2,5–4 tuntia. Alle 7-vuotiaat matkustavat välin ilmaiseksi, lastenlippu maksaa noin kympin, aikuisten parikymppiä.

– Me valitsemme aina suuren ja hitaan laivan, sillä merimatka on meditatiivinen siirtymä. Istun laivan takakannella juomassa jääkahvia ja katselemassa näkyisikö delfiinejä, Milka sanoo.

3) Hätähousulle majoitus järjestyy satamassakin

Kreikan saarten satamissa laivoja vastaanottamassa on aina hotellintarjoajia, joten majoitus löytyy yleensä ex tempore -matkailijallekin. Mutta jos haluat tietynlaista majoitusta, etsi hotelli esimerkiksi TripAdvisorin avulla.

Ainoa poikkeus on 15. elokuuta, jolloin Tinoksen saari täyttyy pyhiinvaeltajista, eikä sieltä takuulla löydy ainoatakaan vapaata vuodetta.

4) Päätä haluatko bailata vai hiljentyä vai kenties molempia?

Kreikkaan kuuluu noin 2 000 saarta, joten jokaiselle löytyy jotakin. Milkan kotisaari Tinos kuuluu Kykladien saariryhmään ja sen naapurisaaret poikkeavat luonteeltaan toisistaan paljon.

Tinoksen samanniminen pääkaupunki on pieni ja suloinen satamakaupunki. Saaren nähtävyys on ihmeitä tekevä ikoni Neitsyt Marian kirkossa, jonne ortodoksit tekevät pyhiinvaelluksia ja ottavat muistoksi mukaansa parantavaa vettä.

Vuoristoisen saaren asukkaat asuvat pienissä kylissä, joista melkein jokaisesta löytyy kirkko, aukio, ja pieni kahvila tai taverna. Saaren poukamista löytyy rantoja, jotka ovat kuin suoraan Kreikan matkailumainoksesta.

Tinoksella voi harrastaa sukeltamista, vuokrata fillarin tai vaeltaa: juuri julkaistut patikointikartat opastavat saaren ikivanhoille poluille ja oliivilehtoihin.Milkan mies Pavlos Koudounis pitää Tinoksen saarella Malamatenia-tavernaa, jossa saa syödä mahantäydeltä kreikkalaisia herkkuja. Kuva: Milka Alanen

Naapurisaari Mikonos taas on bailupaikka, missä kovinkaan bilehile ei jaksa kokonaista viikkoa. Se on kuuluisa gay- ja transpaikoistaan, mutta on suosittu myös heteroiden keskuudessa. Paradise Beachillä (jossa bailaavat kaikki) ja Super Paradise Beachillä (joka on ainoastaan homomiehille) tiskijukkien ja vähäpukeisten esitanssijoiden tahdittamat juhlat alkavat jo iltapäivästä ja jatkuvat ympäri vuorokauden.

Mikonos on jetset-paikka, jossa voi törmätä keneen tahansa maailmantähteen, Paris Hiltonin on nähty nojailevan ravintolan ovenpieleen ja Cheekin tiedetään lomailleen saarella.

– Kykladeilla kannattaa viettää yhdistelmälomaa. Aloita vaikkapa kolmen päivän Tinoksen lomalla, käy sitten bilettämässä viereisellä Mikonoksella ja palaa taas lepäämään Tinokselle, Milka vinkkaa.

Jos haluat täysin omaan rauhaasi, ota lautta syrjäiselle Amorgosille. Siroksella taas sijaitsee saarten hallinnollinen keskus, hieno vanha Ermopolin kaupunki.Päivä Tinoksen satamassa on päättymässä. Kuva: Milka Alanen

Lue lisää:

Kumman valitset: someloma vai loma somesta?

Karuja kohtaloita, kauniita kuvia – tältä Kreikan ahdinko näyttää

Lue virolaisen ravintolakriitikon Maris Oravin suositukset Tallinnan baareihin ja ravintoloihin. Niistä löytyy jokaiselle kukkarolle ja moneen makuun.

Tallinna on huipputrendikäs ravintola- ja shoppailukaupunki. Ravintoloiden sisustukset ovat usein kansainvälisen tason helmiä, ja shoppailukierroksen kruunaakin visiitti kauniisti sisutettuun baariin tai päivällinen jossain kaupungin tyylikkäistä ravintoloista.

Tallinnan ravintolat ovat täynnä viikonloppuisin, joten tunnetuimpiin ja kalliimpiin ravintoloihin kannattaa tehdä pöytävaraus.

Kuva Lauri Laan
Kuva Lauri Laan

Parrot minibar

Ravintola-baarin pienet, tapasmaiset annokset tarjoillaan virolaisista käsintehdyistä astioista.

►Vana-Posti 7, facebook.com/parrotminibar

Salt 

Pienessä ja viihtyisässä ravintolassa tarjoillaan välimeren alueen ruokaa. Illallisen kesto viikonloppuisin noin 2,5 tuntia.

►Vase 14, saltrestoran.ee

Umami

Perheystävällinen ravintola tarjoaa hyvää ruokaa vanhassa huvilassa. 

Tunnistaisitko vihannesten maut niitä näkemättä? Neljän ruokalajin illallinen on mahdollista nauttia myös erikseen varattavassa tilassa silmät maskilla peitettyinä. Syömisestä tulee hauskaa ja hiukan jännittävääkin, kun ei näe eikä tiedä, mitä suuhunsa pistää. 

Vai kokeilisitko perinteisempää brunssia? 

Kuva Toñu Tunnel
Kuva Toñu Tunnel

►Kadaka tee 141, umamiresto.ee/en

Klaus

Illallinen upeiden merimaisemien äärellä. Kokeilemisen arvoinen brunssi, hyviä päivän tarjouksia!

►Kalasadama 8, klauskohvik.ee

Pikaruokaa viidellä eurolla

Burger Box

Kaupungin parhaimmat hampurilaiset!

►Kopli 4a, facebook.com/burgerboxbox

Noodle box

Aasialaista vegaaniruokaa.

►Telliskivi 24, facebook.com/Noodle-Box
 

Kokeile myös näitä!

 

Ravintolat

La Bottega

►labottega.ee

Restaurant Juur 

►restoranjuur.ee

Tuljak 

►tuljak.ee

Mon repos

►monrepos.ee

Leipomot

RostPagar

►facebook.com/RostPagar

Bekker

►facebook.com/bekkerpagariari

Baarit

Whisper Sister

Tyylikäs salakapakka, ►facebook.com/whispersisterbar

Frank

Pariisilaistyylinen baari, erinomaisia cocktaileja ja ruokaa, ►frankbistro.ee 

Pudel 

Baari käsityönä valmistettujen oluiden ystäville, ►pudel.ee

Peatus

Piipahda drinkillä Telliskiven alueelle pysäköidyssä junanvaunussa, ►peatus.eu

Kuva PIa Hollo
Kuva PIa Hollo

Nizza, Pariisi ja Amsterdam ovat Jenny Alexandrovan suosikkikaupunkeja.

Matkustipa Jenni Alexandrova sitten Pariisissa tai Turun saaristossa, onnistuneen reissun ainekset ovat samat.

– Loma on lomaa, kun nukutaan niin pitkään kuin nukuttaa, syödään rauhassa aamiaista eikä suunnitella liikoja.

”Yksi nähtävyys per päivä riittää.”

Raukeaan lomarytmiin ei kuulu loputon museoihin jonottelu tai ympäri kaupunkia säntäily.

– Yksi nähtävyys per päivä riittää. Mieluummin fiilistelen jossain sattumalta löytämässäni kahvilassa ja jätän jotain nähtävää seuraavaan kertaan.

Viime vuosina Jenni on päässyt lomamoodiin helpoiten avopuolisonsa Jussi Heikelän ohjaaman veneen kyydissä Suomen saaristossa. Merellä aika menettää merkityksensä.

– Silloin vain lillutaan ja mennään tuulten mukana, ja välillä rantaudutaan johonkin kivaan paikkaan. Se on tosi ihanaa, Jenni kertoo.

”Unohtumattomimpia ovat hetket, kun makaa veneen keulassa kädessä lasi punaviiniä.”

Saaristoluonto on niin kaunis, että se vetää hiljaiseksi puhealan ammattilaisenkin.

– Unohtumattomimpia ovat hetket, kun makaa veneen keulassa kädessä lasi punaviiniä, auringonlasku värjää koko taivaan purppuraksi, ja on niin tyyntä, että kuulee kalan hyppäävän. 

EUROOPAN TOP 3

  1. Nizzassa parasta on valo, meren väri ja se, että kaupungissa on helppo liikkua. Ranta on aika hulinaranta, ja sieltä kannattaakin lähteä vaikka 40 minuutin ajomatkan päähän Cannesiin, missä on rauhallisempaa. Siellä tosin meikäläisillä on varaa juoda vain yksi mojito puoliksi, sillä siitä saa pulittaa 20 euroa.
  2. Pariisissa minun ei tulisi mieleenkään mennä verkkareissa kauppaan, siellä kopistellaan korkkareilla! Minua viehättää ranskalaisten pieni ylimielisyys ja ylpeys siitä, mitä heillä on: vaikkapa juuri ranskalainen keittiö, johon kaikki muut keittiöt perustuvat.
  3. Amsterdam vain 1,5 tunnin lennon päässä on kuin pikku Venetsia. Kaikki on pientä, suloista ja nättiä. Kaupungissa on paljon taidegallerioita ja hyviä ravintoloita.