Kuka brändäisi puolukan? Kuva: Shutterstock
Kuka brändäisi puolukan? Kuva: Shutterstock

Suomalaisten hyvinvoinnin salaisuus piilee rentoudessa, saunassa ja metsien antimisssa, Evening Standard kertoo.

Suomi on ollut tänä vuonna matkailumaana kovassa nosteessa: matkaopasjätti Lonely Planet valitsi Suomen ensi vuoden kolmanneksi parhaaksi matkailumaaksi, merkittävät ulkomaiset mediat ovat suitsuttaneet Helsinkiä, Lapin lasi-igluhotellista tuli somesensaatio maailmalla ja niin edelleen.

Hiljattain Suomessa kohistiin, kun Yle kertoi tanskalaisten hyggeilystä. Mitä mitä, kyllä mekin osaamme käpertyä viltin alle juomaan kaakaota, kun ilma pimenee – ihan ilmankin jotain tanskalaista termiä, moni päivitteli. Toiset huomauttivat, että taas kerran muualla on onnistuttu brändäämään oma ilmiö menestyksekkäämmin kuin Suomessa.

Lue lisää: Ahdistaako pimeä vuodenaika? Kokeile tanskalaista hyggeilyä

Mutta hygge onkin menneen talven lumia, ainakin jos on uskominen brittilehti Evening Standardia, joka liittyy Suomen hehkuttajien joukkoon. ”Unohda Tanska ja hygge, Suomi on pohjoismaisen hyvinvoinnin uusi kuuma kohde”, kuuluu sen tuoreen jutun otsikko.

Kun on kylmää ja pimeää, lehti neuvoo ratkaisemaan asian kuin suomalainen. Evening Standardin mukaan suomalaiset elävät yksinkertaista elämää, jossa ei tarvitse näännyttää itseään taikka juosta mäkiä aamusta.

Lehti toteaa, että suomalainen elämäntyyli selkeästi toimii, kun maalla menee niin hyvin. On Euroopan komission Eurostatin mukaan Euroopan parhaaksi äänestetty elämänlaatu ja ykkössija Maailman talousfoorumin inhimillisen pääoman vertailussa.

Ruisleipä suomalaisen tiellä pitää

”Mitä he tekevät niin oikein? Ensinnäkin, he syövät hyvin. Suomalainen ruokakulttuuri keskittyy tuoreeseen kalaan, kasviksiin ja rukiiseen”, Evening Standard kertoo.

Kuulostaapa terveelliseltä! Suomalainen ruisleipä yhdistää neljä Suomi-ainesta: veden, hiivan, suolan ja ruisjauhon – eikä joukossa ole ikäviä lisäaineita, lehti valistaa. Hmm, tämä ei taida päteä koko kaupan valikoimaan.

”Maanviljelijät kasvattavat villimarjoja, ja kalastajat pyytävät tuoretta silakkaa maan rannikoilla.”

”Suomalaiset ovat kirkaskatseisia ja hyväihoisia.”

Evening Standard mainitsee myös Itä-Suomen yliopiston tutkimuksen, jonka mukaan kalaan, kasviksiin, täysjyvään ja marjoihin perustuva pohjoismainen ruokavalio on parempi terveydelle kuin usein ylistetty Välimeren ruokavalio, jota monissa Euroopan maissa suositaan.

”Suomalaiset ovat kirkaskatseisia ja hyväihoisia – mikä luultavasti johtuu ruokavaliosta, ympäristöstä huolehtimisesta (90 prosenttia tölkeistä ja pulloista Suomessa kierrätetään) ja osittain heidän sitoutumisestaan saunomiseen.”

Jos kerran ajatellaan positiivisesti, lisättäköön, että auringonvalo vanhentaa ihoa, joten siltäkin kauhistukselta vältymme.

”Metsät ovat pullollaan marjoja, sieniä ja koivun mahlaa.”

Lontoossa asuva suomalainen Laura Hinttula selittää lehdelle, että tervehenkinen elämä on Suomessa luontaista, koska luonto on lähellä, asut maalla tai kaupungissa. Ja metsät ovat pullollaan ”villiruokaa, todellista luomua superruokaa, kuten puolukoita, tyrniä, lakkaa, mustikoita, vadelmia, sieniä ja koivun mahlaa”.

Hinttula suosittelee myös luonnonvesissä uimista ja luistelua – ja tietenkin saunaa, jonka jälkeen voi pulahtaa järveen tai kieriskellä lumessa.

Nyt pitää enää vain keksiä superterveelliselle suomalaiselle elämäntyylille vetävä nimi!

Lue virolaisen ravintolakriitikon Maris Oravin suositukset Tallinnan baareihin ja ravintoloihin. Niistä löytyy jokaiselle kukkarolle ja moneen makuun.

Tallinna on huipputrendikäs ravintola- ja shoppailukaupunki. Ravintoloiden sisustukset ovat usein kansainvälisen tason helmiä, ja shoppailukierroksen kruunaakin visiitti kauniisti sisutettuun baariin tai päivällinen jossain kaupungin tyylikkäistä ravintoloista.

Tallinnan ravintolat ovat täynnä viikonloppuisin, joten tunnetuimpiin ja kalliimpiin ravintoloihin kannattaa tehdä pöytävaraus.

Kuva Lauri Laan
Kuva Lauri Laan

Parrot minibar

Ravintola-baarin pienet, tapasmaiset annokset tarjoillaan virolaisista käsintehdyistä astioista.

►Vana-Posti 7, facebook.com/parrotminibar

Salt 

Pienessä ja viihtyisässä ravintolassa tarjoillaan välimeren alueen ruokaa. Illallisen kesto viikonloppuisin noin 2,5 tuntia.

►Vase 14, saltrestoran.ee

Umami

Perheystävällinen ravintola tarjoaa hyvää ruokaa vanhassa huvilassa. 

Tunnistaisitko vihannesten maut niitä näkemättä? Neljän ruokalajin illallinen on mahdollista nauttia myös erikseen varattavassa tilassa silmät maskilla peitettyinä. Syömisestä tulee hauskaa ja hiukan jännittävääkin, kun ei näe eikä tiedä, mitä suuhunsa pistää. 

Vai kokeilisitko perinteisempää brunssia? 

Kuva Toñu Tunnel
Kuva Toñu Tunnel

►Kadaka tee 141, umamiresto.ee/en

Klaus

Illallinen upeiden merimaisemien äärellä. Kokeilemisen arvoinen brunssi, hyviä päivän tarjouksia!

►Kalasadama 8, klauskohvik.ee

Pikaruokaa viidellä eurolla

Burger Box

Kaupungin parhaimmat hampurilaiset!

►Kopli 4a, facebook.com/burgerboxbox

Noodle box

Aasialaista vegaaniruokaa.

►Telliskivi 24, facebook.com/Noodle-Box
 

Kokeile myös näitä!

 

Ravintolat

La Bottega

►labottega.ee

Restaurant Juur 

►restoranjuur.ee

Tuljak 

►tuljak.ee

Mon repos

►monrepos.ee

Leipomot

RostPagar

►facebook.com/RostPagar

Bekker

►facebook.com/bekkerpagariari

Baarit

Whisper Sister

Tyylikäs salakapakka, ►facebook.com/whispersisterbar

Frank

Pariisilaistyylinen baari, erinomaisia cocktaileja ja ruokaa, ►frankbistro.ee 

Pudel 

Baari käsityönä valmistettujen oluiden ystäville, ►pudel.ee

Peatus

Piipahda drinkillä Telliskiven alueelle pysäköidyssä junanvaunussa, ►peatus.eu

Kuva PIa Hollo
Kuva PIa Hollo

Nizza, Pariisi ja Amsterdam ovat Jenny Alexandrovan suosikkikaupunkeja.

Matkustipa Jenni Alexandrova sitten Pariisissa tai Turun saaristossa, onnistuneen reissun ainekset ovat samat.

– Loma on lomaa, kun nukutaan niin pitkään kuin nukuttaa, syödään rauhassa aamiaista eikä suunnitella liikoja.

”Yksi nähtävyys per päivä riittää.”

Raukeaan lomarytmiin ei kuulu loputon museoihin jonottelu tai ympäri kaupunkia säntäily.

– Yksi nähtävyys per päivä riittää. Mieluummin fiilistelen jossain sattumalta löytämässäni kahvilassa ja jätän jotain nähtävää seuraavaan kertaan.

Viime vuosina Jenni on päässyt lomamoodiin helpoiten avopuolisonsa Jussi Heikelän ohjaaman veneen kyydissä Suomen saaristossa. Merellä aika menettää merkityksensä.

– Silloin vain lillutaan ja mennään tuulten mukana, ja välillä rantaudutaan johonkin kivaan paikkaan. Se on tosi ihanaa, Jenni kertoo.

”Unohtumattomimpia ovat hetket, kun makaa veneen keulassa kädessä lasi punaviiniä.”

Saaristoluonto on niin kaunis, että se vetää hiljaiseksi puhealan ammattilaisenkin.

– Unohtumattomimpia ovat hetket, kun makaa veneen keulassa kädessä lasi punaviiniä, auringonlasku värjää koko taivaan purppuraksi, ja on niin tyyntä, että kuulee kalan hyppäävän. 

EUROOPAN TOP 3

  1. Nizzassa parasta on valo, meren väri ja se, että kaupungissa on helppo liikkua. Ranta on aika hulinaranta, ja sieltä kannattaakin lähteä vaikka 40 minuutin ajomatkan päähän Cannesiin, missä on rauhallisempaa. Siellä tosin meikäläisillä on varaa juoda vain yksi mojito puoliksi, sillä siitä saa pulittaa 20 euroa.
  2. Pariisissa minun ei tulisi mieleenkään mennä verkkareissa kauppaan, siellä kopistellaan korkkareilla! Minua viehättää ranskalaisten pieni ylimielisyys ja ylpeys siitä, mitä heillä on: vaikkapa juuri ranskalainen keittiö, johon kaikki muut keittiöt perustuvat.
  3. Amsterdam vain 1,5 tunnin lennon päässä on kuin pikku Venetsia. Kaikki on pientä, suloista ja nättiä. Kaupungissa on paljon taidegallerioita ja hyviä ravintoloita.