Unelmien Malediivit: kirkasta vettä, palmuja, rantaa. Kuva: Getty images
Unelmien Malediivit: kirkasta vettä, palmuja, rantaa. Kuva: Getty images

Haluaisitko sinäkin upottaa varpaasi Malediivien paratiisirannan valkeaan hiekkaan? Paikallisten saarilla se onnistuu Kanarian-matkan hinnalla.

Kaikkihan tuntevat unelmien Malediivit. Siellä yövytään hurmaavissa paalujen päälle rakennetuissa majoissa turkoosin veden päällä, syödään romanttisia illallisia valkeilla rannoilla ja vaellellaan hotellien huolella hoidetuissa puutarhoissa.

Monen reissuhaave on kuitenkin tyssännyt viimeistään valmismatkoja tai hotelleja googlatessa: hinnat ovat suolaiset. Mutta jos on valmis luopumaan luksuksesta, puutarhoista ja lomaoluista ja majoittuu sen sijaan paikallisten asuttamille saarille, tarjouslennoilla voi päästä Malediiveille jopa Kanarian-loman normaalihinnalla.

Suomesta ei ole Malediiveille suoria reittilentoja, mutta yhdellä vaihdolla pääsee helposti. Esimerkiksi Qatar Airwaysilla, Turkish Airlinesilla, Air Berlinillä ja Etihad Airwaysilla on joskus hyviä tarjouksia. Halvimmillaan Helsinki–Malediivit–Helsinki-lennot maksavat alle 500 euroa.

Turistien suosimia paikallisten saaria ovat muun muassa Maafushi, Rasdhoo, Ukulhas ja Hanimaadhoo.

Yksi edullinen vaihtoehto on ostaa tarjouslennot Dubaihin ja jatkaa siitä halpalentoyhtiöllä Maléen. Dubain-pysähdykseen on hyvä varata vähintään pari päivää mahdollisten lentoviivästysten tai -muutosten takia.

Lentokenttä on Hulhulé-saarella, josta pääsee eteenpäin edullisesti reittilaivoilla. Esimerkiksi laivamatka pääkaupunkisaari-Malésta eteläisen atollin Maafushi-saarelle maksaa vain 1,30 euroa ja vie vajaat pari tuntia.

Vähemmän kaikkea

Malediiveihin kuuluu noin 1 200 saarta ja atollia, ja matkailijoille on tarjolla majoitusta alle sadalla saarella. Turistien suosimia paikallisten saaria ovat muun muassa Maafushi, Rasdhoo, Ukulhas ja Hanimaadhoo.

Maafushin saaren satama on oikeastaan pelkkä laituri. Kun laiva lipuu rantaan, vastassa odottavat jo nuoret miehet kärryineen. He nostelevat laukut kyytiin ja työntävät kärryt hotelleille.

Matka ei ole pitkä. Saari on vain 300 metriä leveä ja 1 500 metriä pitkä, joten kävellen pääsee joka paikkaan helposti. Hämmästyttävää kyllä, saarella on muutama autokin.

 


Paikallisten saarella pääsee kurkistamaan malediivilaisten arkielämää. Kuvat: Tiina Kyllönen

 

Asukkaita Maafushilla on 2 500, mutta sinne on viime vuosina noussut viitisenkymmentä pientä hotellia ja majataloa. Kuulostaa paljolta, mutta sitä ei huomaa laiturilla seisoessa. Kaikki näyttää pieneltä, matalalta ja vaatimattomalta. Valkoinen hiekkatie risteilee saaren halki ja poikki. Hiekka on niin pehmeää, että saaren pääkadullakin voisi hyvin kulkea paljain jaloin.

Yksi ranta bikineille

Maafushilla voi huoletta keskittyä löhöilyyn ja lukemiseen palmun alla, Bikini-rannan upottavalla hiekalla. Välillä voi käydä lillumassa vaaleansinisessä vedessä, joka on lämmintä kuin kylpylässä. Sporttihetkeä kaipaaville on tarjolla monenlaista vesiurheilua, mutta muita aktiviteetteja ei juurikaan ole.

 


Bikini Beachillä voi ostaa huikapalaksi hedelmiä.

 

Jos kesken kaiken tekee mieli huikopalaa, rannan hedelmäkojusta löytyy banaaneja ja kookospähkinöitä, ensin juotavaksi. Kun pähkinän maito on hörpitty loppuun, hedelmämyyjä pilkkoo pähkinän viidakkoveitsellä valkolihaisiksi paloiksi.

Pieni Bikini-ranta on rajattu palmunlehväaidalla, ja vain täällä voi riisuutua bikinisilleen. Paikallisten asuttamilla saarilla on kohteliasta pukeutua säädyllisesti: naisilla mieluiten polveen asti ulottuva hame ja peitetyt olkapäät, miehillä vähintään t-paita ja sortsit.

 


Maafushin Bikini Beachillä pääsee rantatunnelmaan.

 

Help desk apuun

Pääkatua rantaan kävellessäni ohitan kenollaan olevan surffilaudan, jossa lukee Maafushi Water Sport Help Desk. Eräänlainen helppari tämäkin: täältä saa varattua vesiurheiluvälineitä ja -retkiä parin tai muutaman kympin hintaan. Tarjolla on snorklauksen ja sukelluksen lisäksi muun muassa vesihiihtoa, leijasurffausta, suppausta, katamaraaniajelua ja jopa uusinta uutta, fly boardingia.

Varaan hotellista koko päivän kestävän snorklausretken alle 40 eurolla, joka sisältää myös varusteet. Runsaan kymmenen hengen ryhmässämme on suomalaisia, kanadalaisia, kiinalaisia ja ukrainalaisia turisteja. Ensin veneilemme snorklaamaan muutamalle eri riutalle. Allamme avautuvassa merenpohjanmaisemassa näkyy koralleja, upeita värikkäitä kaloja ja merikilpikonna. Onpa ihanaa!

 


Snorklausretkelle pääsee Maafushilla päivittäin.

 

Isot delfiiniparvet seuraavat venettämme ja jäävät pyörimään sen ympärille. Pieni delfiininpoikanen hyppii korkealle ilmaan ja sulattaa sydämemme.

Lounasaikaan ankkuroidumme pienen autiosaaren eteen. Saarella on vain valkoista hiekkaa ja matalia pensaita, joten meille nostetaan veneestä pienet auringonvarjot. Kuuman auringon alla, yli 30 asteen lämmössä, kykimme varjojen alla ja nautimme herkulliset lounaat ja jääkylmät limut. Olo on maksimaalisen rento – muutakaan ei voi tehdä.

Retken lopuksi vierailemme paikallisten saarella, jossa ei ole matkailupalveluita, hotelleja tai ravintoloita, mutta useita matkamuistomyymälöitä. Hiukan hävettää, että ostan vain jääkaappimagneetin.

Kurkistus kalliille puolelle

Paikallisten saarilta voi tehdä päiväretkiä myös upeille resort-saarille. Niillä pääsee näkemään, miten pakettimatkalaiset ja all inclusiven valinneet majailevat Malediiveilla. Totta se on, paalujen päälle rakennetut majat ovat todella romanttisia.

Koska Malediivien pääuskonto on islam, paikallisten saarilla ei ole tarjolla alkoholia.

Resort-saariretki on muuhun hinta­tasoon verrattuna kallis. Sadan euron hintaan kuuluvat pikavenekuljetukset resorttiin, buffet-lounas ja open bar. Avoimessa tikibaarissa voi ryystää olutta vaikka kaksin käsin, ja sillä on seurauksensa. Yksi nautiskelija sammuu aurinkoon, toisen kännykkä tippuu uima-altaaseen.

Koska Malediivien pääuskonto on islam, paikallisten saarilla ei ole tarjolla alkoholia. Resort-saarilla sitä saa ravintoloista ja baareista. Maafushilla tätä tiukkaa sääntöä kierretään kuitenkin niin, että saaren lähistölle on ankkuroitunut bilelaiva, jonne iltabisseä ja eksoottisia drinksuja kaipaavat matkailijat kuljetetaan pikaveneellä ilmaiseksi. Laivalla juotavien hinnat ovat lähellä Suomen tasoa.

Minne yöksi?

Resort-saarilla majoitus on kallista, mutta paikallisten saarilta hotelli löytyy kohtuuhintaan. Esimerkiksi Maafushilla kolmen tähden Kaani Village and Spa -hotellissa kahden hengen huone maksaa 70–120 euroa yöltä. Hotellissa on myös spa.

Muita suosittuja hotelleja Maafushilla ovat esimerkiksi pieni boutique-hotelli Stingray Beach Inn (keskihinta 50 euroa/yö) ja budjettimatkaajien suosima Holiday Lodge Maldives (30 euroa/yö).

Piipahdus pääkaupungissa

Pääkaupunkisaari Malé on ahdas, meluisa, ja yhtä hullunmyllyä joka suunnalta sinkoilevien mopojen takia. Asukkaita on reilut 100 000, mutta aivan kuin koko kaupunki olisi ahdettu aivan liian pienelle saarelle. Se onkin yksi maailman tiheimmin asutuista paikoista.

Mutta Malékin kannattaa kokea, jäädä vaikka yöksi joko mennessä tai tullessa.

 


Malén kaupungissa talot tarjoavat väriloistoa.

 

Kaupunki kuhisee eksoottista elämää, ja vierailu värikkäällä vihannestorilla ja alkeellisella kalatorilla on elämys. Kaloja lojuu jopa lattioilla, ja yhdellä pöydällä makaa hurjan näköisiä, isohampaisia säppikaloja.

Malén voi kiertää helposti kävellen ympäri, jos vain jaksaa kuumuutta. Mitään erityisiä turistinähtävyyksiä siellä ei ole paria moskeijaa ja kansallismuseota lukuun ottamatta, mutta ohi kulkevien ihmisten seuraaminen on jo riittävän kiinnostavaa.

 


Malén kalatorilla näkee kummallisia ja isohampaisia kaloja.

 

Paikka tuntuu todella eksoottiselta ja samalla niin tutulta. Pikkupoika kantaa FC Barcelonan reppua selässä, huntupäiset teinitytöt selaavat älypuhelimiaan ja välillä vilkuilevat eurooppalaisia teinipoikia pizzaravintolassa. Futisjunnujen treenit nurmikentällä, polttavan auringon alla, näyttävät rankalta suoritukselta – itse kun jaksaa vain vaivoin kävellä paahteessa. Mutta onneksi täältäkin löytyvät niin ilmastoidut jäätelöbaarit kuin Jazz Café cappuccinoineen ja porkkanakakkuineen.

 


Malediivilainen puistonpenkki karuudessaan: rautakehikon ympärille viritetty verkko.

 

Mietoja makuja

Maafushilla on useita ravintoloita, mutta kulinaristisia elämyksiä on turha hakea. Vaikka Intia curryineen on lähellä, Malediivien ruoka on yllättävän mietoa.

Kalaa syödään paljon, ja hinnat ovat todella edulliset. Pizzan, nuudeli- tai kala-aterian saa muutamalla eurolla. Resort-saarilla buffeet ja ravintolat suklaasuihkulähteineen ovat helsinkiläisten fine dining -ravintoloiden hintatasoa.

Muista myös ikkunapaikka

Viikon loman jälkeen voi todeta, että Malediivien-loma täyttää lupauksensa myös paikallisten saarella: on paratiisimaisia rantoja ja turkoosia merta, snorklausta ja täydellistä rentoutumista. Pieni saari tulee yhdellä lomalla koluttua perin pohjin, mutta onneksi vaihtoehtoja on vielä muitakin. Ensi kerralla vaikkapa Ukulhasille.

 


Paratiisi, myös ilmasta katsottuna.

 

Ja ensi kerralla satsaan myös lentokoneen ikkunapaikkaan. On nimittäin kerrankin maisemat, joita ei halua missata.

Malediivit vai Kanaria?

Omatoimimatka Maafushille 15.–23.1.2017

Lennot: Turkish Airlines 450 €

Hotelli: 3 tähden hotelli Maafushi View, 2 hh 300 €

Laivakuljetukset: Lentokenttäsaari–Malé–Maafushi, meno-paluu noin 5 €/hlö

Yhteensä: 605 €/hlö

Pakettimatka Malediiveille 15.–23.1.2017

Tjäreborgin edullisin matka (Esimerkiksi Finnmatkoilla ja Apollomatkoilla on vain kahden viikon matkoja.)

Hotelli: Sun Island Resort, puolihoito 2:lle 3480 €

Yhteensä: 1740 €/hlö

Pakettimatka Kanarialle

Edullisimpia normaalihintaisia viikon pakettimatkoja, lähtö 15.–16.1.2017

Playa del Ingles, Tjäreborg: 4 tähden hotelli alk. 590 €/hlö

Puerto de la Cruz, Finnmatkat: 3 tähden hotelli 565 €/hlö

Huom. Hinnat tarkistettu syyskuun 2016 alussa.

Pienellä palkalla reissaaminen vaatii suunnittelua. Bloggaajat kertovat, miten he tekivät sen.

Moni reissusta haaveileva varmasti miettii tätä: jos palkasta ei jää laskujen ja vuokran jälkeen käteen kuin hiluja, onko mitään mahdollisuutta päästä reissuun?

Matkustaminen ei ole pelkästään varakkaiden lysti. Kun rahaa on vähemmän käytössä, reissaaminen vaatii hieman enemmän suunnittelua ja vaivannäköä. Mahdotonta se ei ole – nyt bloggaajat kertovat omat neuvonsa.

Me Naisten Adventurista -blogin Annakaisa matkusti pienellä budjetilla Malediiveille, joka on tunnettu kalliista hinnoistaan. Yksi Annakaisan tärkeimmistä säästövinkeistä liittyi majoitukseen. Malediiveilla hotelleista saa pulittaa satoja euroja, joten hän vietti lomansa majatalomajoituksissa. Yöpymiselle tuli hintaa muutamia kymppejä yössä.

”Kaksinmatkustavat ja perheelliset pääsevät unelmalomalle vieläkin edullisemmin, koske he voivat ainakin puolittaa yöpymismaksut.”

– 10 päivän sooloreissaajan omatoimimatkaan Malediiveilla saa varata 700–900 euroa. Kaksinmatkustavat ja perheelliset pääsevät unelmalomalle vieläkin edullisemmin, koska he voivat ainakin puolittaa yöpymismaksut, Annakaisa kirjoittaa.

Lennot Malediiveille Annakaisa hankki kolme kuukautta etukäteen. Kun tarkkailee aktiivisesti tarjouksia ja on joustava päivämäärien suhteen, lennot voivat löytyä halvalla.

”Kannattaa tilailla lentoyhtiöiltä ja hakupalveluilta uutiskirjeitä, niin kuulee varmasti hyvissä ajoin tarjouksista.”

– Jos ei vielä tilaa uutiskirjeitä, niitä kannattaa tilailla lentoyhtiöiltä ja hakupalveluilta, niin kuulee varmasti hyvissä ajoin tarjouksista. Myös Facebookissa on syytä laittaa seurantaan erilaisia lentoyhtiöitä ja asettaa hälyt päälle, jotta uutisvirrassa varmasti huomaa uusimmat alennukset, Annakaisa vinkkaa.

Rahankäyttö kuriin

Adalmina's Adventures -bloggaaja Anna-Katri vastasi blogissaan ihmettelyihin, miten hänellä on varaa matkustaa. Anna-Katri on tehnyt maailmanympärysmatkoja ja vieraillut yli 100 eri maassa.

Anna-Katri luottaa tarkkaan budjetointiin reissuja suunnitellessa. Sen lisäksi hän vinkkaa pikkurahalla lomailijoille näin:

1. ”Jos tuntuu että tulosi eivät ole sillä tasolla kuin toivoisit, mieti, voisitko lisäkouluttautua tai hankkiutua jopa toiselle alalle omien vahvuuksien puolesta. Entä onko sinulla erityisosaamista tai jokin intohimo, jonka parissa voisit ansaita päivätyösi rinnalla sivutuloja? Mutta riippumatta siitä, kuinka suuret tulot ovat, myös muilla seikoilla on vaikutusta siihen, paljonko sinulla jää käytettäväksi matkailuun. ”

”Vähemmän neliöitä ydinkeskustan ulkopuolella säästää useita satoja euroja kuukaudessa.”

2. ”Tarkastele asumisratkaisuasi: jos asut vuokralla, olisiko aika ostaa oma asunto ja laittaa kuukausittaiset asuntomenot ennemmin omaan pussiin kuin vuokraisännän kukkaroon? Tai ehkä vuokra, jota kuukaudessa maksat, voisi olla huomattavasti pienempi kämppää vaihtamalla. Vähemmän neliöitä ydinkeskustan ulkopuolella säästää useita satoja euroja kuukaudessa. Nykyisin ei myöskään ole enää ihmeellistä asua aikuisiälläkään kimppakämpässä.”

”Kuukausittaiset tulot voivat huveta aivan huomaamatta kaikkeen epäolennaiseen.”

3. ”Kirjaa ylös kaikki kuukausittaiset menosi, jokaista kauppakuittia myöten. Kuun lopussa laske yhteen, mihin kaikkeen tulosi ovatkaan kuluneet. Tuntuuko jokin menoerä huomattavan suurelta? Entä kuukaudessa kulutettu kokonaissumma isolta? Nyt ehkä ymmärrät paremmin, että kuukausittaiset tulosi voivat huveta aivan huomaamatta kaikkeen epäolennaiseen.”

Kerro meille seuraavaksi: Mitäen sinä olet päässyt reissuun edullisesti? Miten säästät?

Vastauksia voidaan käyttää Me Naisten juttuja varten.

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Maailmanmatkaaja paljastaa parhaat reissutärppinsä, jotka hän on oppinut pitkän seikkailunsa aikana.

Bloggaaja Matthew ”Matt” Karsten on seikkaillut maailmalla yli seitsemän vuotta. Kaikki alkoi, kun hän työskenteli valokuvaajana Floridassa.

– Se oli hauskaa, mutta jotain puuttui, Matt kertoo Expert Vagabond -blogissaan.

Vuonna 2010 hän teki jotain, mitä hänen perheensä ja ystävänsä eivät aluksi ymmärtäneet: hän irtisanoutui, myi kaiken omaisuutensa ja osti lentolipun Guatemalaan. Ensimmäiset 29 vuotta elämästään Matt oli viettänyt paikallaan eikä ollut matkustanut yhtään. Tällä kertaa hän päätti repäistä ja osti menolipun sekä suunnitteli vuoden reissua – mutta se kesti yllättäen seitsemän vuotta. Sen aikana Matt sai tuloja muun muassa blogistaan.

Tänä vuonna maailmanmatkaaja muutti takaisin Yhdysvaltoihin ja meni naimisiin kumppaninsa kanssa. Pari seikkailee edelleen puolet vuodesta maailmalla. Budjettimatkailijoina he hyödyntävät muun muassa sohvasurffauspalveluita, reissaavat kevyellä varustuksella ja säästävät arjessa.

Muitakin reissutärppejä Matt kertoo kokoamassaan blogikoosteessa. Mitä kaikkea hän on oppinut lähes seitsemän vuoden matkaltaan? Kokosimme mielenkiintoisimmat Mattin listalta.

Katso säästövinkit! Julia sai helposti kymppitonnin säästöön vuodessa – antaa 3 tärppiä, miten se onnistuu

1. Harjoittele kärsivälliseksi

Jättikö bussi tulematta? Etkö saanut rahaa automaatista? Matkalla tapahtuu aina jotain yllättävää. Turhaan hikoilet asioista, joita et voi hallita, Matthew Karsten sanoo. Vastoinkäymiset voi ottaa vastaan myös mielenkiintoisena seikkailuna; elämä on liian lyhyt niiden murehtimiseen ja kiukutteluun.

2. Nouse ylös mahdollisimman aikaisin aamulla

Auringonnousut. Paikalliset torit. Juna- ja bussiasemat. Varhaiset aamut kertovat eniten paikallisesta elämäntavasta. Silloin useimmiten välttää myös turistiruuhkat ja nappaa kauneimmat valokuvat.

3. Jemmaa ylimääräistä käteistä

Käteinen on kuningas maailmalla! Bloggaajan mukaan ylimääräistä rahaa kannattaa säilyttää muutamassa eri paikassa pahan päivän varalle. Hän suosittelee vähintään kahden sadan euron jemmakassaa, jos vaikka sattuukin niin, että lompakko katoaa yllättäen tai pankkikortit eivät toimi.

– Suosikkijemmani ovat sukat, kenkien pohjallisten alaosat ja meikkipussi, hän listaa.

Lue myös! Tämä on suurin rahamoka, jonka matkaa suunnittelevat ihmiset tekevät

4. Kohtaa paikallisia

Muiden reissaajien tapaaminen on kivaa, mutta heidän kanssaan ei kannata viettää liian paljon aikaa. Matt tutustuu mieluummin paikallisiin ihmisiin.

– Opi heiltä, jotka asuvat vierailemassasi maassa. Ihmiset rikastavat matkojasi enemmän kuin nähtävyydet.

5. Pakkaa vähemmän

Kun Matt lähti ensimmäiselle matkalleen, hänen rinkkansa oli 70 litran jättireppu. Nykyään hän kantaa matkoillaan 38-litraista rinkkaa. Siihen mahtui hänen koko omaisuutensa vielä silloin, kun hän matkusti kokopäiväisesti:

– Jos et ole varma jonkun tavaran pakkaamisesta, et tarvitse sitä.

”Jos et ole varma tavaran pakkaamisesta, et tarvitse sitä.”

6. Ota mukaan huivi

En pysty kertomaan, kuinka monta kertaa huivi on tullut tarpeeseen reissuillani ympäri maailman, Matt vinkkaa. Iso huivi, jopa saronki, on siis syytä pakata mukaan! Sitä voi käyttää auringolta suojaamiseen, pyyhkeen korvikkeena, kantokassina ja moneen muuhun tarkoitukseen.

7. Tuhlaa välillä

Vaikka Matt tykkää halpamatkailusta, hän suosittelee välillä löysäämään kukkaron nyörejä. Jatkuva köyhäily alkaa väsyttää jossain vaiheessa. Se kyllä mahdollistaa pidemmät matkat ja tuo enemmän kokemuksia, hän sanoo, mutta välillä on terveellistäkin ylittää oma budjetti. Varaa siis välillä kiva hotellihuone ja syö hienossa ravintolassa; niiden jälkeen jaksaa taas paremmin jatkaa tiukkaa reppureissaajan elämää.

8. Kokeile sohvasurffausta

Sohvasurffaajia on miljoonia. He tarjoavat myös kotejaan ilmaiseksi. Sohvasurffaus perustuu täysin vapaaehtoisuuteen.  Matt hehkuttaa, että sohvasurffaaja pääsee oikeasti kosketukseen paikallisten ihmisten kanssa ja näkee heidän elämäänsä.
Lue lisää! Kiinnostaako ilmainen majoitus? Konkari kertoo, miksi sohvasurffaus on paras tapa matkustaa

9. Älä pelkää

Maailma ei loppupeleissä ole niin vaarallinen paikka kuin mitä siitä puhutaan, Matt sanoo. Uutisia on hyvä seurata ja olla tietoinen eri tilanteista, mutta ikäviin asioihin ei pidä jäädä vellomaan koko reissun ajaksi.

– Useimmat ihmiset ovat ystävällisiä, luotettavia ja haluavat auttaa sinua, Matt kirjoittaa.

”Useimmat ihmiset ovat ystävällisiä, luotettavia ja haluavat auttaa sinua.”

10. Hidasta

Kuusi maata kuudessa viikossa? Mattin mukaan se ei ole hyvä idea. Hänen mielestään parhaat reissukokemukset syntyvät, kun oikeasti hidastaa tahtia ja käyttää aikaa eri paikkojen tutkimiseen. Vähemmän on enemmän, ja silloin ehtii törmätä avuliaisiin ihmisiin ja seikkailuihin, joita ei löydy matkaoppaista, hän sanoo:

– Voin rehellisesti sanoa, että yksikään parhaista reissukokemuksista ei ole tapahtunut ensimmäisten päivieni aikana.