Toiveiden talon Italiasta löytää varmasti, kun osaa hakea oikeista paikoista.

Kahden tähden talo on aivan riittävän hyvä, Italiaa tunteva tuttava opasti kuultuaan perheemme lomasuunnitelmista. Otimme neuvosta vaarin ja vuokrasimme lopulta kaksi asuntoa Marchesta. Niistä ensimmäinen sijaitsi San Benedetto del Trontossa. Se on hyvin tyypillinen rantaturismilla elävä kaupunki, jollaisia Italian itärannikolla riittää.

Toisella viikolla toteutui aikuisten unelma. Olin pitkään haaveillut asumisesta Italian maaseudulla vanhassa kivitalossa, jossa olisi metrin paksuiset seinät ja vehreä puutarha. Unelmieni talo löytyi vuoristosta, pienestä Serviglianon kylästä.

Ensimmäinen koti
Ensimmäinen Italian-kotimme oli pienkerrostalon alakerrassa sijaitseva kolmio. Rannalle oli vain viiden minuutin kävelymatka. Iltaisin ajelimme keskiaikaisiin vuoristokyliin tai shoppailimme kauppakeskuksissa.

Rantakohde loman aluksi oli perherauhan kannalta loistovalinta. Janne, 15, Atte, 12, ja Heimo-Pekka, 10, purkivat energiaansa peittämällä toisiaan hiekkaan, pelaamalla palloa ja melskaamalla meressä joka päivä.

Kaunein maisema
Autosuunnistus Italian maaseudulla käy parisuhdetestistä. Joskus tuntuu, että tienviitat on laitettu paikoilleen arpomalla. Harhailumme vuoksi meitä ehdittiin jo odotella toiseen taloomme Serviglianon Casa del Soleen. Talo oli juuri sellainen, josta olin aina haaveillut. Yläkerran ikkunoista aukesi maailman kaunein vuorimaisema.

Olimme suunnitelleet Serviglianosta retkiä ainakin Pisaan, Firenzeen ja Pesaroon. Luovuimme aikeista, koska mutkaiset vuoritiet saivat pojat voimaan autossa pahoin. Vietimme mieluummin aikaa Casa del Solen uima-altaalla. Tutustuimme ihmisiin ja eläimiin. Pelasimme lautapelejä viiniköynnösten varjostamassa pergolassa. Elämä oli ihanaa.

Mistä maja?
Loma-asuntoja on netissä tarjolla valtavasti. Maan ja maakunnan nimellä sekä sanoilla apartments tai villas saa paljon vaihtoehtoja. Hintataso selviää parhaiten vertailemalla. Talon voi hyvin vuokrata suoraan omistajalta. Välitystoimiston etuihin kuuluvat takuut.

Teksti ja kuva: Kaarina Juote

Lue koko juttu Matkaopas-lehdestä 2/2007

Lue virolaisen ravintolakriitikon Maris Oravin suositukset Tallinnan baareihin ja ravintoloihin. Niistä löytyy jokaiselle kukkarolle ja moneen makuun.

Tallinna on huipputrendikäs ravintola- ja shoppailukaupunki. Ravintoloiden sisustukset ovat usein kansainvälisen tason helmiä, ja shoppailukierroksen kruunaakin visiitti kauniisti sisutettuun baariin tai päivällinen jossain kaupungin tyylikkäistä ravintoloista.

Tallinnan ravintolat ovat täynnä viikonloppuisin, joten tunnetuimpiin ja kalliimpiin ravintoloihin kannattaa tehdä pöytävaraus.

Kuva Lauri Laan
Kuva Lauri Laan

Parrot minibar

Ravintola-baarin pienet, tapasmaiset annokset tarjoillaan virolaisista käsintehdyistä astioista.

►Vana-Posti 7, facebook.com/parrotminibar

Salt 

Pienessä ja viihtyisässä ravintolassa tarjoillaan välimeren alueen ruokaa. Illallisen kesto viikonloppuisin noin 2,5 tuntia.

►Vase 14, saltrestoran.ee

Umami

Perheystävällinen ravintola tarjoaa hyvää ruokaa vanhassa huvilassa. 

Tunnistaisitko vihannesten maut niitä näkemättä? Neljän ruokalajin illallinen on mahdollista nauttia myös erikseen varattavassa tilassa silmät maskilla peitettyinä. Syömisestä tulee hauskaa ja hiukan jännittävääkin, kun ei näe eikä tiedä, mitä suuhunsa pistää. 

Vai kokeilisitko perinteisempää brunssia? 

Kuva Toñu Tunnel
Kuva Toñu Tunnel

►Kadaka tee 141, umamiresto.ee/en

Klaus

Illallinen upeiden merimaisemien äärellä. Kokeilemisen arvoinen brunssi, hyviä päivän tarjouksia!

►Kalasadama 8, klauskohvik.ee

Pikaruokaa viidellä eurolla

Burger Box

Kaupungin parhaimmat hampurilaiset!

►Kopli 4a, facebook.com/burgerboxbox

Noodle box

Aasialaista vegaaniruokaa.

►Telliskivi 24, facebook.com/Noodle-Box
 

Kokeile myös näitä!

 

Ravintolat

La Bottega

►labottega.ee

Restaurant Juur 

►restoranjuur.ee

Tuljak 

►tuljak.ee

Mon repos

►monrepos.ee

Leipomot

RostPagar

►facebook.com/RostPagar

Bekker

►facebook.com/bekkerpagariari

Baarit

Whisper Sister

Tyylikäs salakapakka, ►facebook.com/whispersisterbar

Frank

Pariisilaistyylinen baari, erinomaisia cocktaileja ja ruokaa, ►frankbistro.ee 

Pudel 

Baari käsityönä valmistettujen oluiden ystäville, ►pudel.ee

Peatus

Piipahda drinkillä Telliskiven alueelle pysäköidyssä junanvaunussa, ►peatus.eu

Kuva PIa Hollo
Kuva PIa Hollo

Nizza, Pariisi ja Amsterdam ovat Jenny Alexandrovan suosikkikaupunkeja.

Matkustipa Jenni Alexandrova sitten Pariisissa tai Turun saaristossa, onnistuneen reissun ainekset ovat samat.

– Loma on lomaa, kun nukutaan niin pitkään kuin nukuttaa, syödään rauhassa aamiaista eikä suunnitella liikoja.

”Yksi nähtävyys per päivä riittää.”

Raukeaan lomarytmiin ei kuulu loputon museoihin jonottelu tai ympäri kaupunkia säntäily.

– Yksi nähtävyys per päivä riittää. Mieluummin fiilistelen jossain sattumalta löytämässäni kahvilassa ja jätän jotain nähtävää seuraavaan kertaan.

Viime vuosina Jenni on päässyt lomamoodiin helpoiten avopuolisonsa Jussi Heikelän ohjaaman veneen kyydissä Suomen saaristossa. Merellä aika menettää merkityksensä.

– Silloin vain lillutaan ja mennään tuulten mukana, ja välillä rantaudutaan johonkin kivaan paikkaan. Se on tosi ihanaa, Jenni kertoo.

”Unohtumattomimpia ovat hetket, kun makaa veneen keulassa kädessä lasi punaviiniä.”

Saaristoluonto on niin kaunis, että se vetää hiljaiseksi puhealan ammattilaisenkin.

– Unohtumattomimpia ovat hetket, kun makaa veneen keulassa kädessä lasi punaviiniä, auringonlasku värjää koko taivaan purppuraksi, ja on niin tyyntä, että kuulee kalan hyppäävän. 

EUROOPAN TOP 3

  1. Nizzassa parasta on valo, meren väri ja se, että kaupungissa on helppo liikkua. Ranta on aika hulinaranta, ja sieltä kannattaakin lähteä vaikka 40 minuutin ajomatkan päähän Cannesiin, missä on rauhallisempaa. Siellä tosin meikäläisillä on varaa juoda vain yksi mojito puoliksi, sillä siitä saa pulittaa 20 euroa.
  2. Pariisissa minun ei tulisi mieleenkään mennä verkkareissa kauppaan, siellä kopistellaan korkkareilla! Minua viehättää ranskalaisten pieni ylimielisyys ja ylpeys siitä, mitä heillä on: vaikkapa juuri ranskalainen keittiö, johon kaikki muut keittiöt perustuvat.
  3. Amsterdam vain 1,5 tunnin lennon päässä on kuin pikku Venetsia. Kaikki on pientä, suloista ja nättiä. Kaupungissa on paljon taidegallerioita ja hyviä ravintoloita.