Taiteilijakylän tunnelma ja puhdas meri-ilma ovat Tanskan Skagenin valtit.

Skagenin rento tunnelma on niin lumoava, että kerran seudulla käytyään haluaa kylän raikasta ilmaa päästä nuuhkimaan yhä uudestaan. Minäkin olen ollut täällä jo kolmena vuotena. Joka kerta olen istunut yhtä lumoutuneena Tanskan suurimmilla hiekkadyyneillä tuijottamassa, miten valtamerilaivat lipuvat ohi ja miten vaihtuva sää luo rannalle erilaisia valoilmiöitä, kun Skagerrak ja Kattegat pauhaavat toisiaan vasten.

Keltainen kylä

Elokuussa kuumin lomasesonki oli jo lopuillaan. Ilma oli yhä kesäisen lämmin, mutta tuulissa tuntui jo syksy. Söimme lounaaksi voileipiä ja istuimme dyyneillä. Pyöräilimme takaisin kohti värikästä Skagenin keskustaa etsimään yöksi majapaikkaa. Melkein kaikki kylän talot ovat oranssinkeltaisia, joukossa on vain muutamia punaisia.

Kuvataiteen historiaa

Skagenin valo ja luonto innoittivat 1800-luvun lopussa tanskalaisia taiteilijoita perustamaan taiteilijayhteisön, jossa kehittyi tunnettu Skagenin koulukunta. Sen keskeisiä hahmoja olivat taitelijat Michael ja Anna Ancher, jotka muuttivat vuonna 1884 punaiseen kartanoon lähelle Skagenin keskustaa. Nyt kartano on taidemuseo, jossa on runsaasti Ancherin perheen töitä ja antiikkiesineitä.

Skagenissa on kymmeniä taidegallerioita ja taiteilijoiden työpajoja, joissa maalataan tauluja ja muotoillaan keramiikkaa, koruja tai lasia. Viehättäviä myymälöitä on aivan vieri vieressä.

Aitoa ilonpitoa

Tanskalaisten puheessa toistuu usein sana hygge, joka tarkoittaa viihtyisää, kodikasta. Viihtyisyys onkin olennainen osa tanskalaisuutta.

Jyllannissa iltaelämä on rentoa. Ravintolat täyttyvät puheensorinasta jo seitsemältä, ja ilta voi jatkua diskossa aamutunneille asti. Olut virtaa, mutta tanskalainen on hyvin harvoin humalassa. Jyllannin ravintolat ovat Suomea edullisempia, eikä diskoihin ole lainkaan pääsymaksuja.

Näin Skageniin pääsee

Junamatka Kööpenhaminan lentoasemalta Skageniin kestää noin 6,5 tuntia, yhdensuuntainen lippu maksaa noin 55 euroa. Frederikshavnista Skageniin pääsee junalla puolessa tunnissa. Sinne taas pääsee hyvin laivalla Oslosta ja Göteborgista joka päivä, liput alkaen 15 euroa/suunta. Polkupyörän voi ottaa mukaan junaan ja laivaan lisämaksusta.

Teksti: Minna Kataja
Kuva: Thomas Nykrog/Tanskan matkailutoimisto

Lue koko juttu Matkaopas-lehdestä 4/2007

Lue virolaisen ravintolakriitikon Maris Oravin suositukset Tallinnan baareihin ja ravintoloihin. Niistä löytyy jokaiselle kukkarolle ja moneen makuun.

Tallinna on huipputrendikäs ravintola- ja shoppailukaupunki. Ravintoloiden sisustukset ovat usein kansainvälisen tason helmiä, ja shoppailukierroksen kruunaakin visiitti kauniisti sisutettuun baariin tai päivällinen jossain kaupungin tyylikkäistä ravintoloista.

Tallinnan ravintolat ovat täynnä viikonloppuisin, joten tunnetuimpiin ja kalliimpiin ravintoloihin kannattaa tehdä pöytävaraus.

Kuva Lauri Laan
Kuva Lauri Laan

Parrot minibar

Ravintola-baarin pienet, tapasmaiset annokset tarjoillaan virolaisista käsintehdyistä astioista.

►Vana-Posti 7, facebook.com/parrotminibar

Salt 

Pienessä ja viihtyisässä ravintolassa tarjoillaan välimeren alueen ruokaa. Illallisen kesto viikonloppuisin noin 2,5 tuntia.

►Vase 14, saltrestoran.ee

Umami

Perheystävällinen ravintola tarjoaa hyvää ruokaa vanhassa huvilassa. 

Tunnistaisitko vihannesten maut niitä näkemättä? Neljän ruokalajin illallinen on mahdollista nauttia myös erikseen varattavassa tilassa silmät maskilla peitettyinä. Syömisestä tulee hauskaa ja hiukan jännittävääkin, kun ei näe eikä tiedä, mitä suuhunsa pistää. 

Vai kokeilisitko perinteisempää brunssia? 

Kuva Toñu Tunnel
Kuva Toñu Tunnel

►Kadaka tee 141, umamiresto.ee/en

Klaus

Illallinen upeiden merimaisemien äärellä. Kokeilemisen arvoinen brunssi, hyviä päivän tarjouksia!

►Kalasadama 8, klauskohvik.ee

Pikaruokaa viidellä eurolla

Burger Box

Kaupungin parhaimmat hampurilaiset!

►Kopli 4a, facebook.com/burgerboxbox

Noodle box

Aasialaista vegaaniruokaa.

►Telliskivi 24, facebook.com/Noodle-Box
 

Kokeile myös näitä!

 

Ravintolat

La Bottega

►labottega.ee

Restaurant Juur 

►restoranjuur.ee

Tuljak 

►tuljak.ee

Mon repos

►monrepos.ee

Leipomot

RostPagar

►facebook.com/RostPagar

Bekker

►facebook.com/bekkerpagariari

Baarit

Whisper Sister

Tyylikäs salakapakka, ►facebook.com/whispersisterbar

Frank

Pariisilaistyylinen baari, erinomaisia cocktaileja ja ruokaa, ►frankbistro.ee 

Pudel 

Baari käsityönä valmistettujen oluiden ystäville, ►pudel.ee

Peatus

Piipahda drinkillä Telliskiven alueelle pysäköidyssä junanvaunussa, ►peatus.eu

Kuva PIa Hollo
Kuva PIa Hollo

Nizza, Pariisi ja Amsterdam ovat Jenny Alexandrovan suosikkikaupunkeja.

Matkustipa Jenni Alexandrova sitten Pariisissa tai Turun saaristossa, onnistuneen reissun ainekset ovat samat.

– Loma on lomaa, kun nukutaan niin pitkään kuin nukuttaa, syödään rauhassa aamiaista eikä suunnitella liikoja.

”Yksi nähtävyys per päivä riittää.”

Raukeaan lomarytmiin ei kuulu loputon museoihin jonottelu tai ympäri kaupunkia säntäily.

– Yksi nähtävyys per päivä riittää. Mieluummin fiilistelen jossain sattumalta löytämässäni kahvilassa ja jätän jotain nähtävää seuraavaan kertaan.

Viime vuosina Jenni on päässyt lomamoodiin helpoiten avopuolisonsa Jussi Heikelän ohjaaman veneen kyydissä Suomen saaristossa. Merellä aika menettää merkityksensä.

– Silloin vain lillutaan ja mennään tuulten mukana, ja välillä rantaudutaan johonkin kivaan paikkaan. Se on tosi ihanaa, Jenni kertoo.

”Unohtumattomimpia ovat hetket, kun makaa veneen keulassa kädessä lasi punaviiniä.”

Saaristoluonto on niin kaunis, että se vetää hiljaiseksi puhealan ammattilaisenkin.

– Unohtumattomimpia ovat hetket, kun makaa veneen keulassa kädessä lasi punaviiniä, auringonlasku värjää koko taivaan purppuraksi, ja on niin tyyntä, että kuulee kalan hyppäävän. 

EUROOPAN TOP 3

  1. Nizzassa parasta on valo, meren väri ja se, että kaupungissa on helppo liikkua. Ranta on aika hulinaranta, ja sieltä kannattaakin lähteä vaikka 40 minuutin ajomatkan päähän Cannesiin, missä on rauhallisempaa. Siellä tosin meikäläisillä on varaa juoda vain yksi mojito puoliksi, sillä siitä saa pulittaa 20 euroa.
  2. Pariisissa minun ei tulisi mieleenkään mennä verkkareissa kauppaan, siellä kopistellaan korkkareilla! Minua viehättää ranskalaisten pieni ylimielisyys ja ylpeys siitä, mitä heillä on: vaikkapa juuri ranskalainen keittiö, johon kaikki muut keittiöt perustuvat.
  3. Amsterdam vain 1,5 tunnin lennon päässä on kuin pikku Venetsia. Kaikki on pientä, suloista ja nättiä. Kaupungissa on paljon taidegallerioita ja hyviä ravintoloita.