Päätoimittaja Pirkko Puoskari antaa kyytiä myyteille, joiden mukaan kuljemme vielä maailmalla tuulipuvussa ja virttyneissä froteesukissa.

Päätoimittaja Pirkko Puoskari antaa kyytiä myyteille, joiden mukaan kuljemme vielä maailmalla tuulipuvussa ja virttyneissä froteesukissa.

”Voi ei, huomenna on lähtö, eikä minulla ole vielä mitään vaatteita lentokoneeseen.” Tällaista lausetta ei ehkä osaisi odottaa suomalaiselta naiselta, vaan pikemminkin pariisittarelta. Mutta kerrankos sitä jää kiinni kulahtaneista ennakkoluuloista.  Jostain syystä meillä suomalaisilla on tarve vaalia kuvaa itsestämme harmaavarpusina, jotka kiertävät maailmaa tuulipuvut suhisten ja linttaan astutut urheilusandaalit läpsyen.

Aika moni lisää niihin sandaaleihin vielä virttyneet froteesukat – nuo kuuluisat vaatekappaleet, joiden käytöstä Lenita Airisto morkkasi suomalaisia miehiä 1980-luvulla. Mutta hei, siitä on jo 30 vuotta. Olisiko vihdoin aika päivittää omakuva?

Viimeksi näille ennakkoluuloille antoi kyytiä maailman suurimpiin matkanjärjestäjiin kuuluva Kuoni, joka meillä toimii nimellä Apollomatkat. Kuonin yleiseuroppalaiseen tutkimukseen haastateltiin yli tuhatta 25–65-vuotiasta suomalaista, jotka tekevät vuodessa vähintään yhden lomamatkan ulkomaille.

Tutkimuksesta kävi ilmi, että joka kolmas suomalainen nainen ostaa uusia vaatteita lomamatkaa varten, suomalaisista miehistäkin joka viides. Naiset valmistautuvat matkalle myös muun muassa liikuntaa harrastamalla (16 %), manikyyrissä tai pedikyyrissä käymällä (14 %) ja laihduttaen (10 %).  Näinkö toimii harmaavarpunen?

Suomalaisen matkailijan tuntee  maailmalla nykyään tyylikkäästä ja huolitellusta olemuksesta, eikä siinä vielä kaikki. Me olemme muutenkin matkailijoiden kermaa. Kuonin tutkimuksessa suomalaisille oli erityisen tärkeää perehtyä tulevaan matkakohteeseen lukemalla siitä etukäteen – näin kertoi peräti 81 prosenttia vastaajista.

Uskon sen, sillä suomalaisia ei vaivaa vauhtisokeus eikä ylimielisyys. Me emme väheksy ketään, vaan arvostamme aidosti muita kulttuureja ja haluamme tietää niistä mahdollisimman paljon.

Ja vaikka emme sitä itse tahdo uskoa, meistä suomalaisista oikeasti pidetään kaikkialla maailmassa. Meidät tunnetaan mukavina tyyppeinä, jotka eivät nipota turhasta. Eikä se johdu siitä, että olisimme hiljaisia nyhveröitä, jotka eivät osaa vaatia itselleen kunnon palvelua. Kyllä me sen jo osaamme.

Kuonin tutkimus antaa kyytiä myös myytille tuppisuisista suomalaisista.  Ainakin maailmalla osaamme olla puheliaita ja huumorintajuisia.

Millaisia kokemuksia suomalaiset sitten etsivät lomamatkoiltaan? Neljä viidestä nostaa ykkössijalle kulinaariset elämykset. Yhtä korkealle loman ruokanautinnot nousevat Kuonin tutkimuksessa vain italialaisten kohdalla.

Meille suomalaisille on tärkeää myös kauniiden paikkojen kokeminen (78 %), uudet kokemukset (75 %) sekä kulttuurielämykset (68 %).  Kuulostaa hyvältä. Mitä jos viimein uskoisimme, että olemme oikeasti ihan mahtavia tyyppejä.

Hauskoja matkoja maailmalla ja nojatuolissa!

Pirkko Puoskari
päätoimittaja

Kuva 

Pääkirjoitus Matkaoppaan numerossa 3/2011. Ilmestyy 19.4.

Lue virolaisen ravintolakriitikon Maris Oravin suositukset Tallinnan baareihin ja ravintoloihin. Niistä löytyy jokaiselle kukkarolle ja moneen makuun.

Tallinna on huipputrendikäs ravintola- ja shoppailukaupunki. Ravintoloiden sisustukset ovat usein kansainvälisen tason helmiä, ja shoppailukierroksen kruunaakin visiitti kauniisti sisutettuun baariin tai päivällinen jossain kaupungin tyylikkäistä ravintoloista.

Tallinnan ravintolat ovat täynnä viikonloppuisin, joten tunnetuimpiin ja kalliimpiin ravintoloihin kannattaa tehdä pöytävaraus.

Kuva Lauri Laan
Kuva Lauri Laan

Parrot minibar

Ravintola-baarin pienet, tapasmaiset annokset tarjoillaan virolaisista käsintehdyistä astioista.

►Vana-Posti 7, facebook.com/parrotminibar

Salt 

Pienessä ja viihtyisässä ravintolassa tarjoillaan välimeren alueen ruokaa. Illallisen kesto viikonloppuisin noin 2,5 tuntia.

►Vase 14, saltrestoran.ee

Umami

Perheystävällinen ravintola tarjoaa hyvää ruokaa vanhassa huvilassa. 

Tunnistaisitko vihannesten maut niitä näkemättä? Neljän ruokalajin illallinen on mahdollista nauttia myös erikseen varattavassa tilassa silmät maskilla peitettyinä. Syömisestä tulee hauskaa ja hiukan jännittävääkin, kun ei näe eikä tiedä, mitä suuhunsa pistää. 

Vai kokeilisitko perinteisempää brunssia? 

Kuva Toñu Tunnel
Kuva Toñu Tunnel

►Kadaka tee 141, umamiresto.ee/en

Klaus

Illallinen upeiden merimaisemien äärellä. Kokeilemisen arvoinen brunssi, hyviä päivän tarjouksia!

►Kalasadama 8, klauskohvik.ee

Pikaruokaa viidellä eurolla

Burger Box

Kaupungin parhaimmat hampurilaiset!

►Kopli 4a, facebook.com/burgerboxbox

Noodle box

Aasialaista vegaaniruokaa.

►Telliskivi 24, facebook.com/Noodle-Box
 

Kokeile myös näitä!

 

Ravintolat

La Bottega

►labottega.ee

Restaurant Juur 

►restoranjuur.ee

Tuljak 

►tuljak.ee

Mon repos

►monrepos.ee

Leipomot

RostPagar

►facebook.com/RostPagar

Bekker

►facebook.com/bekkerpagariari

Baarit

Whisper Sister

Tyylikäs salakapakka, ►facebook.com/whispersisterbar

Frank

Pariisilaistyylinen baari, erinomaisia cocktaileja ja ruokaa, ►frankbistro.ee 

Pudel 

Baari käsityönä valmistettujen oluiden ystäville, ►pudel.ee

Peatus

Piipahda drinkillä Telliskiven alueelle pysäköidyssä junanvaunussa, ►peatus.eu

Kuva PIa Hollo
Kuva PIa Hollo

Nizza, Pariisi ja Amsterdam ovat Jenny Alexandrovan suosikkikaupunkeja.

Matkustipa Jenni Alexandrova sitten Pariisissa tai Turun saaristossa, onnistuneen reissun ainekset ovat samat.

– Loma on lomaa, kun nukutaan niin pitkään kuin nukuttaa, syödään rauhassa aamiaista eikä suunnitella liikoja.

”Yksi nähtävyys per päivä riittää.”

Raukeaan lomarytmiin ei kuulu loputon museoihin jonottelu tai ympäri kaupunkia säntäily.

– Yksi nähtävyys per päivä riittää. Mieluummin fiilistelen jossain sattumalta löytämässäni kahvilassa ja jätän jotain nähtävää seuraavaan kertaan.

Viime vuosina Jenni on päässyt lomamoodiin helpoiten avopuolisonsa Jussi Heikelän ohjaaman veneen kyydissä Suomen saaristossa. Merellä aika menettää merkityksensä.

– Silloin vain lillutaan ja mennään tuulten mukana, ja välillä rantaudutaan johonkin kivaan paikkaan. Se on tosi ihanaa, Jenni kertoo.

”Unohtumattomimpia ovat hetket, kun makaa veneen keulassa kädessä lasi punaviiniä.”

Saaristoluonto on niin kaunis, että se vetää hiljaiseksi puhealan ammattilaisenkin.

– Unohtumattomimpia ovat hetket, kun makaa veneen keulassa kädessä lasi punaviiniä, auringonlasku värjää koko taivaan purppuraksi, ja on niin tyyntä, että kuulee kalan hyppäävän. 

EUROOPAN TOP 3

  1. Nizzassa parasta on valo, meren väri ja se, että kaupungissa on helppo liikkua. Ranta on aika hulinaranta, ja sieltä kannattaakin lähteä vaikka 40 minuutin ajomatkan päähän Cannesiin, missä on rauhallisempaa. Siellä tosin meikäläisillä on varaa juoda vain yksi mojito puoliksi, sillä siitä saa pulittaa 20 euroa.
  2. Pariisissa minun ei tulisi mieleenkään mennä verkkareissa kauppaan, siellä kopistellaan korkkareilla! Minua viehättää ranskalaisten pieni ylimielisyys ja ylpeys siitä, mitä heillä on: vaikkapa juuri ranskalainen keittiö, johon kaikki muut keittiöt perustuvat.
  3. Amsterdam vain 1,5 tunnin lennon päässä on kuin pikku Venetsia. Kaikki on pientä, suloista ja nättiä. Kaupungissa on paljon taidegallerioita ja hyviä ravintoloita.