Lähes 60 % suomalaisten heteromiesten hiv-tartunnoista tuodaan ulkomaanmatkoilta suojaamattoman seksin seurauksena. Turvaseksipartioiden jakamat kondomit tulevat siis tarpeeseen.

Lähes 60 % suomalaisten heteromiesten hiv-tartunnoista tuodaan ulkomaanmatkoilta suojaamattoman seksin seurauksena. Turvaseksipartioiden jakamat kondomit tulevat siis tarpeeseen.

Punainen Risti ja Hiv-tukikeskus kampanjoivat 1.6. alkaen matkailijoiden seksitautien ehkäisemiseksi jakamalla kondomeja satamissa, rautatieasemilla ja lentokentillä. Turvaseksipartiot jakavat myös tietoa turvallisesta seksistä. Vastaamalla kysymyksiin oikein saa oikeuden niin sanottuun kumiajokorttiin, jonka voi tulostaa itselleen netistä.

Venäjältä, Virosta ja Kaakkois-Aasiasta tuodut tartunnat näkyvät korostuneesti Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen viime vuoden hiv-tilastoissa. Suomalaisten naisten tartunnoista 8 prosenttia ja miesten välisen seksin tartunnoista 25 prosenttia on ulkomaanmatkoilta saatuja. Ulkomailta hiv-tartunnan saaneet olivat tartunnan toteamisajankohtana iältään 19– 67-vuotiaita. Ulkomailta tartunnan saaneiden keski-ikä oli 46 vuotta, kun kotimaassa saatujen tartuntojen toteamisikä oli 37 vuotta. Suomalaisilla miehillä todetut heteroseksin kautta saadut hiv-tartunnat lisääntyivät viime vuonna yli kolmanneksella.

Kondomin käytön merkitys matkoilla korostuu, koska hiviä esiintyy suomalaisten suosimissa matkakohteissa enemmän kuin Suomessa. Lisäksi seksikumppaneiden satunnaisuus lisää riskiä seksitautien saamiseen. Monilla suojaamaton seksi matkoilla on suunnittelematonta ja seksikumppani uusi. Matkailijalla ei voi olla varmaa tietoa satunnaisen seksikumppanin mahdollisista seksitaudeista.

Seksitauti ei välttämättä aiheuta oireita, joten moni suojaamatonta seksiä harrastanut ei koe tarvetta käydä testissä. Tautia voi helposti tartuttaa eteenpäin, koska sitä ei tiedä sairastavansa.

Myös alkoholin ja muiden päihteiden käyttö laskee harkintakykyä ja vähentää kondomin käyttöä seksissä. Osa matkailijoista ostaa seksiä matkoillaan, jolloin riski saada seksitauti kaupan päälle on huomattava.

Kondomia oikein käyttämällä seksitautitartunnan voi välttää. Vuonna 2008 tehdyn suomalaisten matkailijoiden terveyskäyttäytymistutkimuksen mukaan reilu viidennes matkailijoista otti kondomin mukaan matkalle, kun taas vuotta myöhemmin tehdyssä matkailijaterveystutkimuksessa kolmannes suomalaisista matkailijoista aikoi ottaa kondomin mukaan. Erityisesti nuoret matkailijat aikovat käyttää kondomia seksisuhteissa matkoillaan useammin kuin vanhemmat matkailijat.

Hiv-testiin tulisi hakeutua noin kolmen kuukauden kuluttua, jos kondomi ei ole ollut käytössä tilapäisissä seksisuhteissa. Muihin seksitautitesteihin voi hakeutua jo muutaman viikon kuluttua suojaamattomasta seksikontaktista eli riskitilanteesta. Ennen testitulosten varmistumista on tärkeä käyttää kondomia, ettei levitä mahdollisia seksitauteja eteenpäin.

Turvaseksipartiot
Helsingin Länsisatamassa 1.6. klo 7– 21.30
Helsingissä Katajanokalla ja Eteläsatamassa 1.6. klo 15.30 – 17.
Jyväskylän lentokentällä 1.6. klo 20.00 – 22.00 ja 8.6. klo 20– 22.
Niiralan rajavartioasemalla 8.6. illalla, 10.6. illalla ja 11.6. aamupäivällä
Tampereella rautatieasemalla 1.6. alkaen klo 16.
Turun satamassa 1.6. klo 18.45 – 21.

Kumiajokortti http://spr.inoob.fi/kumiajokortti/
 
Lisätietoa
http://www.redcross.fi/ajankohtaista/uutiset/fi_FI/turvaseksipartiot/

Lue virolaisen ravintolakriitikon Maris Oravin suositukset Tallinnan baareihin ja ravintoloihin. Niistä löytyy jokaiselle kukkarolle ja moneen makuun.

Tallinna on huipputrendikäs ravintola- ja shoppailukaupunki. Ravintoloiden sisustukset ovat usein kansainvälisen tason helmiä, ja shoppailukierroksen kruunaakin visiitti kauniisti sisutettuun baariin tai päivällinen jossain kaupungin tyylikkäistä ravintoloista.

Tallinnan ravintolat ovat täynnä viikonloppuisin, joten tunnetuimpiin ja kalliimpiin ravintoloihin kannattaa tehdä pöytävaraus.

Kuva Lauri Laan
Kuva Lauri Laan

Parrot minibar

Ravintola-baarin pienet, tapasmaiset annokset tarjoillaan virolaisista käsintehdyistä astioista.

►Vana-Posti 7, facebook.com/parrotminibar

Salt 

Pienessä ja viihtyisässä ravintolassa tarjoillaan välimeren alueen ruokaa. Illallisen kesto viikonloppuisin noin 2,5 tuntia.

►Vase 14, saltrestoran.ee

Umami

Perheystävällinen ravintola tarjoaa hyvää ruokaa vanhassa huvilassa. 

Tunnistaisitko vihannesten maut niitä näkemättä? Neljän ruokalajin illallinen on mahdollista nauttia myös erikseen varattavassa tilassa silmät maskilla peitettyinä. Syömisestä tulee hauskaa ja hiukan jännittävääkin, kun ei näe eikä tiedä, mitä suuhunsa pistää. 

Vai kokeilisitko perinteisempää brunssia? 

Kuva Toñu Tunnel
Kuva Toñu Tunnel

►Kadaka tee 141, umamiresto.ee/en

Klaus

Illallinen upeiden merimaisemien äärellä. Kokeilemisen arvoinen brunssi, hyviä päivän tarjouksia!

►Kalasadama 8, klauskohvik.ee

Pikaruokaa viidellä eurolla

Burger Box

Kaupungin parhaimmat hampurilaiset!

►Kopli 4a, facebook.com/burgerboxbox

Noodle box

Aasialaista vegaaniruokaa.

►Telliskivi 24, facebook.com/Noodle-Box
 

Kokeile myös näitä!

 

Ravintolat

La Bottega

►labottega.ee

Restaurant Juur 

►restoranjuur.ee

Tuljak 

►tuljak.ee

Mon repos

►monrepos.ee

Leipomot

RostPagar

►facebook.com/RostPagar

Bekker

►facebook.com/bekkerpagariari

Baarit

Whisper Sister

Tyylikäs salakapakka, ►facebook.com/whispersisterbar

Frank

Pariisilaistyylinen baari, erinomaisia cocktaileja ja ruokaa, ►frankbistro.ee 

Pudel 

Baari käsityönä valmistettujen oluiden ystäville, ►pudel.ee

Peatus

Piipahda drinkillä Telliskiven alueelle pysäköidyssä junanvaunussa, ►peatus.eu

Kuva PIa Hollo
Kuva PIa Hollo

Nizza, Pariisi ja Amsterdam ovat Jenny Alexandrovan suosikkikaupunkeja.

Matkustipa Jenni Alexandrova sitten Pariisissa tai Turun saaristossa, onnistuneen reissun ainekset ovat samat.

– Loma on lomaa, kun nukutaan niin pitkään kuin nukuttaa, syödään rauhassa aamiaista eikä suunnitella liikoja.

”Yksi nähtävyys per päivä riittää.”

Raukeaan lomarytmiin ei kuulu loputon museoihin jonottelu tai ympäri kaupunkia säntäily.

– Yksi nähtävyys per päivä riittää. Mieluummin fiilistelen jossain sattumalta löytämässäni kahvilassa ja jätän jotain nähtävää seuraavaan kertaan.

Viime vuosina Jenni on päässyt lomamoodiin helpoiten avopuolisonsa Jussi Heikelän ohjaaman veneen kyydissä Suomen saaristossa. Merellä aika menettää merkityksensä.

– Silloin vain lillutaan ja mennään tuulten mukana, ja välillä rantaudutaan johonkin kivaan paikkaan. Se on tosi ihanaa, Jenni kertoo.

”Unohtumattomimpia ovat hetket, kun makaa veneen keulassa kädessä lasi punaviiniä.”

Saaristoluonto on niin kaunis, että se vetää hiljaiseksi puhealan ammattilaisenkin.

– Unohtumattomimpia ovat hetket, kun makaa veneen keulassa kädessä lasi punaviiniä, auringonlasku värjää koko taivaan purppuraksi, ja on niin tyyntä, että kuulee kalan hyppäävän. 

EUROOPAN TOP 3

  1. Nizzassa parasta on valo, meren väri ja se, että kaupungissa on helppo liikkua. Ranta on aika hulinaranta, ja sieltä kannattaakin lähteä vaikka 40 minuutin ajomatkan päähän Cannesiin, missä on rauhallisempaa. Siellä tosin meikäläisillä on varaa juoda vain yksi mojito puoliksi, sillä siitä saa pulittaa 20 euroa.
  2. Pariisissa minun ei tulisi mieleenkään mennä verkkareissa kauppaan, siellä kopistellaan korkkareilla! Minua viehättää ranskalaisten pieni ylimielisyys ja ylpeys siitä, mitä heillä on: vaikkapa juuri ranskalainen keittiö, johon kaikki muut keittiöt perustuvat.
  3. Amsterdam vain 1,5 tunnin lennon päässä on kuin pikku Venetsia. Kaikki on pientä, suloista ja nättiä. Kaupungissa on paljon taidegallerioita ja hyviä ravintoloita.