Tunisiasta löytää Välimeren ruokakulttuurin kaikki piirteet. Vaikutteita on tullut niin arabeilta, turkkilaisilta, italialaisilta, ranskalaisilta kuin espanjalaisiltakin.

Tunisiasta löytää Välimeren ruokakulttuurin kaikki piirteet. Vaikutteita on tullut niin arabeilta, turkkilaisilta, italialaisilta, ranskalaisilta kuin espanjalaisiltakin. Maantietieteellinen sijainti Atlasvuoriston kupeessa kattaa pohjoisessa vihreitä ja viljavia alueita ja etelässä suolaisia soita sekä alkavan Saharan aavikoita. Islamilaiseen kulttuuriin on Tunisiassa sekoittunut paljon eurooppalaisuutta. Kansallisruoka kuskus on saanut nimensä höyrytyssiivilästä, koskasista , jossa kuskussuurimot kypsennetään. Kattilan alaosassa keitetään vihanneksia ja lihaa tai kalaa, joiden keitinliemi antaa höyrystyessään muhevan maun koko ateriaan.

Tunisialaisten kaupunkien elämä on modernia ja kiireistä, ja kansainvälisiä ravintoloita löytyy joka makuun. Paimentolaisuus on kuitenkin jättänyt ruokakulttuuriin pysyvän piirteen: lihaa, erityisesti lampaanlihaa, arvostetaan. Säilytysongelmat on ratkaistu kuivattamalla lihat tai valmistamalla niistä mergue z-makkaroita.

Karussa Etelä-Tunisiassa on keitaita, joilla kasvatetaan tuhansia taatelipalmuja. Tunisialaisia taateleita arvostetaan arabimaailmassa erittäin paljon, ja hienoimpia, yksittäin käsin pakattuja lajitelmia annetaan lahjaksi ramadan-paastokauden jälkeen. Makea taateli on jälkiruoka jo sinällään, mutta riisistä ja kuivahedelmistä valmistettu hedelmä-riisijälkiruoka rfisset ruz kuuluu myös tyypilliseen tunisialaispöytään.

Tunisialaiset ruokatorit tulvivat värikkäitä mausteita, erilaisia papuja, huumaavia tuoksuja jasmiinista minttuun, kuivattuja lihoja ja makkaroita, öljyjä, taateleita, sitrushedelmiä ja monenlaisia teelaatuja. Paikallisista maustesekoituksista jokaisella kauppiaalla on oma versionsa. Torikauppiaat eivät paljastaneet minulle mausteseostensa tarkkoja koostumuksia, mutta esimerkiksi ras-el-hanoutiin tulee ruusunlehtien lisäksi ainakin mustapippuria, kanelia ja korianterinsiemeniä. Kotitekoista harissaa varten voi toreilta ostaa mukaansa chilipaprikaköynnöksiä sekä kuminan ja juustokuminan siemeniä.

Rfisset ruz eli hedelmä-riisijälkiruoka

(neljälle)

3 dl riisiä
2 dl sokeria
100 g taateleita
50 g manteleita
50 g saksanpähkinöitä
50 g hasselpähkinöitä
2 rkl voita
2 tl appelsiininkukkavettä

Poista manteleista ja pähkinöistä kuori ja nahkamainen sisäkuori paahtamalla niitä uunissa hetken aikaa. Poista taateleista kivi ja pilko palasiksi. Keitä riisi kypsäksi kolmessa desissä vettä niin, että riisit ovat irtonaisia. Laita keitetty, kuuma riisi laakealle tarjoiluvadille, lisää voi ja sokeri, sekoita hyvin ja lisää loput ainekset. Sekoita ja tarjoa kuumana tai kylmänä.

Teksti: Heli Kuusipalo

Lue lisää Matkaopas-lehdestä 7/2005

Tunisiasta löytää Välimeren ruokakulttuurin kaikki piirteet. Vaikutteita on tullut niin arabeilta, turkkilaisilta, italialaisilta, ranskalaisilta kuin espanjalaisiltakin. Maantietieteellinen sijainti Atlasvuoriston kupeessa kattaa pohjoisessa vihreitä ja viljavia alueita ja etelässä suolaisia soita sekä alkavan Saharan aavikoita. Islamilaiseen kulttuuriin on Tunisiassa sekoittunut paljon eurooppalaisuutta. Kansallisruoka kuskus on saanut nimensä höyrytyssiivilästä, koskasista , jossa kuskussuurimot kypsennetään. Kattilan alaosassa keitetään vihanneksia ja lihaa tai kalaa, joiden keitinliemi antaa höyrystyessään muhevan maun koko ateriaan.

Lue virolaisen ravintolakriitikon Maris Oravin suositukset Tallinnan baareihin ja ravintoloihin. Niistä löytyy jokaiselle kukkarolle ja moneen makuun.

Tallinna on huipputrendikäs ravintola- ja shoppailukaupunki. Ravintoloiden sisustukset ovat usein kansainvälisen tason helmiä, ja shoppailukierroksen kruunaakin visiitti kauniisti sisutettuun baariin tai päivällinen jossain kaupungin tyylikkäistä ravintoloista.

Tallinnan ravintolat ovat täynnä viikonloppuisin, joten tunnetuimpiin ja kalliimpiin ravintoloihin kannattaa tehdä pöytävaraus.

Kuva Lauri Laan
Kuva Lauri Laan

Parrot minibar

Ravintola-baarin pienet, tapasmaiset annokset tarjoillaan virolaisista käsintehdyistä astioista.

►Vana-Posti 7, facebook.com/parrotminibar

Salt 

Pienessä ja viihtyisässä ravintolassa tarjoillaan välimeren alueen ruokaa. Illallisen kesto viikonloppuisin noin 2,5 tuntia.

►Vase 14, saltrestoran.ee

Umami

Perheystävällinen ravintola tarjoaa hyvää ruokaa vanhassa huvilassa. 

Tunnistaisitko vihannesten maut niitä näkemättä? Neljän ruokalajin illallinen on mahdollista nauttia myös erikseen varattavassa tilassa silmät maskilla peitettyinä. Syömisestä tulee hauskaa ja hiukan jännittävääkin, kun ei näe eikä tiedä, mitä suuhunsa pistää. 

Vai kokeilisitko perinteisempää brunssia? 

Kuva Toñu Tunnel
Kuva Toñu Tunnel

►Kadaka tee 141, umamiresto.ee/en

Klaus

Illallinen upeiden merimaisemien äärellä. Kokeilemisen arvoinen brunssi, hyviä päivän tarjouksia!

►Kalasadama 8, klauskohvik.ee

Pikaruokaa viidellä eurolla

Burger Box

Kaupungin parhaimmat hampurilaiset!

►Kopli 4a, facebook.com/burgerboxbox

Noodle box

Aasialaista vegaaniruokaa.

►Telliskivi 24, facebook.com/Noodle-Box
 

Kokeile myös näitä!

 

Ravintolat

La Bottega

►labottega.ee

Restaurant Juur 

►restoranjuur.ee

Tuljak 

►tuljak.ee

Mon repos

►monrepos.ee

Leipomot

RostPagar

►facebook.com/RostPagar

Bekker

►facebook.com/bekkerpagariari

Baarit

Whisper Sister

Tyylikäs salakapakka, ►facebook.com/whispersisterbar

Frank

Pariisilaistyylinen baari, erinomaisia cocktaileja ja ruokaa, ►frankbistro.ee 

Pudel 

Baari käsityönä valmistettujen oluiden ystäville, ►pudel.ee

Peatus

Piipahda drinkillä Telliskiven alueelle pysäköidyssä junanvaunussa, ►peatus.eu

Kuva PIa Hollo
Kuva PIa Hollo

Nizza, Pariisi ja Amsterdam ovat Jenny Alexandrovan suosikkikaupunkeja.

Matkustipa Jenni Alexandrova sitten Pariisissa tai Turun saaristossa, onnistuneen reissun ainekset ovat samat.

– Loma on lomaa, kun nukutaan niin pitkään kuin nukuttaa, syödään rauhassa aamiaista eikä suunnitella liikoja.

”Yksi nähtävyys per päivä riittää.”

Raukeaan lomarytmiin ei kuulu loputon museoihin jonottelu tai ympäri kaupunkia säntäily.

– Yksi nähtävyys per päivä riittää. Mieluummin fiilistelen jossain sattumalta löytämässäni kahvilassa ja jätän jotain nähtävää seuraavaan kertaan.

Viime vuosina Jenni on päässyt lomamoodiin helpoiten avopuolisonsa Jussi Heikelän ohjaaman veneen kyydissä Suomen saaristossa. Merellä aika menettää merkityksensä.

– Silloin vain lillutaan ja mennään tuulten mukana, ja välillä rantaudutaan johonkin kivaan paikkaan. Se on tosi ihanaa, Jenni kertoo.

”Unohtumattomimpia ovat hetket, kun makaa veneen keulassa kädessä lasi punaviiniä.”

Saaristoluonto on niin kaunis, että se vetää hiljaiseksi puhealan ammattilaisenkin.

– Unohtumattomimpia ovat hetket, kun makaa veneen keulassa kädessä lasi punaviiniä, auringonlasku värjää koko taivaan purppuraksi, ja on niin tyyntä, että kuulee kalan hyppäävän. 

EUROOPAN TOP 3

  1. Nizzassa parasta on valo, meren väri ja se, että kaupungissa on helppo liikkua. Ranta on aika hulinaranta, ja sieltä kannattaakin lähteä vaikka 40 minuutin ajomatkan päähän Cannesiin, missä on rauhallisempaa. Siellä tosin meikäläisillä on varaa juoda vain yksi mojito puoliksi, sillä siitä saa pulittaa 20 euroa.
  2. Pariisissa minun ei tulisi mieleenkään mennä verkkareissa kauppaan, siellä kopistellaan korkkareilla! Minua viehättää ranskalaisten pieni ylimielisyys ja ylpeys siitä, mitä heillä on: vaikkapa juuri ranskalainen keittiö, johon kaikki muut keittiöt perustuvat.
  3. Amsterdam vain 1,5 tunnin lennon päässä on kuin pikku Venetsia. Kaikki on pientä, suloista ja nättiä. Kaupungissa on paljon taidegallerioita ja hyviä ravintoloita.