Tunisiaa syleilee toisaalla kimalteleva Välimeri ja toisaalla maailman suurin hiekkameri Sahara. Kiertomatka paljastaa, että tämä rantaelämän, tasokkaiden hotellien ja kuhisevien basaarien maa tarjoaa myös dramaattisia maisemia sekä pohjoisafrikkalaista eksotiikkaa - ranskalaisin maustein.

Ensimmäinen ilta Tunisiassa. Alkupaloja odotellessa maistelemme lämmintä, tuoksuvaa vehnäleipää ja levitämme sen päälle oliiviöljyllä notkistettua tulista harissaa. Ilman tätä punapippurista, korianterista ja valkosipulista sekoitettua eliksiiriä ei tässä maassa kateta ensimmäistäkään ruokapöytää.

Olemme kolmituhatvuotisen Soussen nuoressa sisarkaupungissa, Port el Kantaouissa. Foinikialaiset eli puunilaiset perustivat satamia Tunisian rannikolle jo 1100-luvulla eKr. Yksi niistä oli Hadrumètum, nykyinen Sousse.

Vieressä kohisee Välimeri, mutta harissan polte tuo mieleen Tunisian toisen meren - etelässä aaltoilevat hiekkadyynit kamelikaravaaneineen ja säihkyväsilmäisine beduiineineen. Maailman suurin aavikko, yhdeksän miljoonan neliökilometrin laajuinen Sahara peittää melkein kolmanneksen Tunisian pinta-alasta. Sen porteille aiomme ehtiä tämän matkan aikana.

Tarjoilija lastaa pöytään oliiveja, marinoitua chiliä, tonnikalaa ja kauniisti aseteltuja kasvislautasia. Lautaselle saapuu kuuma, kolmion muotoinen brik: rasvaisen, lehteilevän kuoren alle on piilotettu tuore kananmuna. Sitten kuminalla maustettua, grillattua kalaa, kyytipoikana erinomaista tunisialaista viiniä.

Kansallisruoka, lampaanlihalla höystetty couscous, kuuluu tietysti jokaisiin kunnon syöminkeihin. Jälkiruoaksi on sokerilla kuorrutettuja taateleita ja hunajaisia mantelileivoksia. Lopuksi vielä kuppi kahvia tai sakean makeaa minttuteetä.

Historia toistaa itseään. Tällaisia ruokaorgioita taisivat harrastaa myös ne roomalaiset, jotka puunilaisten jälkeen viettivät makeaa elämää maailmanvallan eteläisessä provinssissa.

Historiaa saa kiittää myös tunisialaisen keittiön pauloihin joutunut herkkusuu. Maan alkuperäisiä asukkaita ovat berberit, mutta täällä ovat roomalaisten ja foinikialaisten jälkeen matkailleet muun muassa arabit, juutalaiset, bysanttilaiset, ottomaanit, espanjalaiset ja viimeksi ranskalaiset. Tunisia itsenäistyi 1956. Valloittajat ovat jättäneet jälkensä maan hienostuneeseen ruokaperinteeseen. Kuvaavaa on, ettei koko Tunisiassa ole yhtään McDonaldsia, ei edes pääkaupunki Tunisissa.

Lue lisää Matkaopas-lehdestä 7/03

Lue virolaisen ravintolakriitikon Maris Oravin suositukset Tallinnan baareihin ja ravintoloihin. Niistä löytyy jokaiselle kukkarolle ja moneen makuun.

Tallinna on huipputrendikäs ravintola- ja shoppailukaupunki. Ravintoloiden sisustukset ovat usein kansainvälisen tason helmiä, ja shoppailukierroksen kruunaakin visiitti kauniisti sisutettuun baariin tai päivällinen jossain kaupungin tyylikkäistä ravintoloista.

Tallinnan ravintolat ovat täynnä viikonloppuisin, joten tunnetuimpiin ja kalliimpiin ravintoloihin kannattaa tehdä pöytävaraus.

Kuva Lauri Laan
Kuva Lauri Laan

Parrot minibar

Ravintola-baarin pienet, tapasmaiset annokset tarjoillaan virolaisista käsintehdyistä astioista.

►Vana-Posti 7, facebook.com/parrotminibar

Salt 

Pienessä ja viihtyisässä ravintolassa tarjoillaan välimeren alueen ruokaa. Illallisen kesto viikonloppuisin noin 2,5 tuntia.

►Vase 14, saltrestoran.ee

Umami

Perheystävällinen ravintola tarjoaa hyvää ruokaa vanhassa huvilassa. 

Tunnistaisitko vihannesten maut niitä näkemättä? Neljän ruokalajin illallinen on mahdollista nauttia myös erikseen varattavassa tilassa silmät maskilla peitettyinä. Syömisestä tulee hauskaa ja hiukan jännittävääkin, kun ei näe eikä tiedä, mitä suuhunsa pistää. 

Vai kokeilisitko perinteisempää brunssia? 

Kuva Toñu Tunnel
Kuva Toñu Tunnel

►Kadaka tee 141, umamiresto.ee/en

Klaus

Illallinen upeiden merimaisemien äärellä. Kokeilemisen arvoinen brunssi, hyviä päivän tarjouksia!

►Kalasadama 8, klauskohvik.ee

Pikaruokaa viidellä eurolla

Burger Box

Kaupungin parhaimmat hampurilaiset!

►Kopli 4a, facebook.com/burgerboxbox

Noodle box

Aasialaista vegaaniruokaa.

►Telliskivi 24, facebook.com/Noodle-Box
 

Kokeile myös näitä!

 

Ravintolat

La Bottega

►labottega.ee

Restaurant Juur 

►restoranjuur.ee

Tuljak 

►tuljak.ee

Mon repos

►monrepos.ee

Leipomot

RostPagar

►facebook.com/RostPagar

Bekker

►facebook.com/bekkerpagariari

Baarit

Whisper Sister

Tyylikäs salakapakka, ►facebook.com/whispersisterbar

Frank

Pariisilaistyylinen baari, erinomaisia cocktaileja ja ruokaa, ►frankbistro.ee 

Pudel 

Baari käsityönä valmistettujen oluiden ystäville, ►pudel.ee

Peatus

Piipahda drinkillä Telliskiven alueelle pysäköidyssä junanvaunussa, ►peatus.eu

Kuva PIa Hollo
Kuva PIa Hollo

Nizza, Pariisi ja Amsterdam ovat Jenny Alexandrovan suosikkikaupunkeja.

Matkustipa Jenni Alexandrova sitten Pariisissa tai Turun saaristossa, onnistuneen reissun ainekset ovat samat.

– Loma on lomaa, kun nukutaan niin pitkään kuin nukuttaa, syödään rauhassa aamiaista eikä suunnitella liikoja.

”Yksi nähtävyys per päivä riittää.”

Raukeaan lomarytmiin ei kuulu loputon museoihin jonottelu tai ympäri kaupunkia säntäily.

– Yksi nähtävyys per päivä riittää. Mieluummin fiilistelen jossain sattumalta löytämässäni kahvilassa ja jätän jotain nähtävää seuraavaan kertaan.

Viime vuosina Jenni on päässyt lomamoodiin helpoiten avopuolisonsa Jussi Heikelän ohjaaman veneen kyydissä Suomen saaristossa. Merellä aika menettää merkityksensä.

– Silloin vain lillutaan ja mennään tuulten mukana, ja välillä rantaudutaan johonkin kivaan paikkaan. Se on tosi ihanaa, Jenni kertoo.

”Unohtumattomimpia ovat hetket, kun makaa veneen keulassa kädessä lasi punaviiniä.”

Saaristoluonto on niin kaunis, että se vetää hiljaiseksi puhealan ammattilaisenkin.

– Unohtumattomimpia ovat hetket, kun makaa veneen keulassa kädessä lasi punaviiniä, auringonlasku värjää koko taivaan purppuraksi, ja on niin tyyntä, että kuulee kalan hyppäävän. 

EUROOPAN TOP 3

  1. Nizzassa parasta on valo, meren väri ja se, että kaupungissa on helppo liikkua. Ranta on aika hulinaranta, ja sieltä kannattaakin lähteä vaikka 40 minuutin ajomatkan päähän Cannesiin, missä on rauhallisempaa. Siellä tosin meikäläisillä on varaa juoda vain yksi mojito puoliksi, sillä siitä saa pulittaa 20 euroa.
  2. Pariisissa minun ei tulisi mieleenkään mennä verkkareissa kauppaan, siellä kopistellaan korkkareilla! Minua viehättää ranskalaisten pieni ylimielisyys ja ylpeys siitä, mitä heillä on: vaikkapa juuri ranskalainen keittiö, johon kaikki muut keittiöt perustuvat.
  3. Amsterdam vain 1,5 tunnin lennon päässä on kuin pikku Venetsia. Kaikki on pientä, suloista ja nättiä. Kaupungissa on paljon taidegallerioita ja hyviä ravintoloita.