Tukholmasta etsitään nyt rentoja, trendikkäitä ja ekologisia elämyksiä.

Kuvat Karoliina Paatos ja Milka Alanen

Ekoa, vintagea ja rentoa tyylikkyyttä, sitä on nyt Tukholma pullollaan. Södermalm pitää pintansa trendikkäiden tukholmalaisten kaupunginosana, ja suurin osa tämän hetken suosikkipaikoista löytyykin sieltä. Tukholman eteläosista löytyy rutkasti nähtävää ja ostettavaa muualtakin kuin SoFosta eli Folkungagatanin eteläpuolelta. Second hand -löytöjä etsivän kannattaa tarkistaa Hornsgatanin ja sen lähikatujen putiikit.

Ekologiset leidit Camilla ja Matilda

Pietarsaaresta kotoisin oleva Camilla Norrback suunnittelee ympäristö­ystävällisiä vaatteita. Uusien ekologisten materiaalien etsintä ja kehittely on jatkuvasti käynnissä. Jälleenmyyjien lisäksi merkillä on oma sievä liikkeensä Vasastanissa.
Camilla Norrback Concept Store, Norrbackagatan 60

Matilda Wendelboe suunnittelee vaatteita sekä naisille ja miehille että lapsille. Hänen liikkeessään on helppo tehdä hyviä valintoja, sillä materiaalit ovat mahdollisimman ympäristöystävällisiä. Erikoisuutena useissa vaatteissa ovat monet eri käyttö­tavat.
Matilda Wendelboe, Bondegatan 48

Terassi auki läpi vuoden!

Hermansin kasvisruokabuffetin herkut vaihtuvat kausittain, mutta merinäköala pysyy. Kesällä kohtuuhintaisesta buffetista voi nauttia ulkona, ja viileämmälläkin ilmalla lasitettu terassi ja lämpölamput pitävät huolen siitä, että paikassa viihtyy. Ei
ihme, että ravintola muutti parempien näköalojen perässä rannalle.
Fjällgatan 23 B

Persoonallista käytettyä


 • Humana Second Hand

  Tavarat on luokiteltu siististi väreittäin, joten etsimänsä löytää helposti. Timmermansgatan 23
 • Filippa K Second Hand Täältä voit väijyä menneiden kausien Filippa-vaatteita, jos ostamatta jättäminen on jäänyt kaduttamaan. Hornsgatan 77
 • Beyond Retro Valtava valikoima ja hulluja löytöjä, niistä on toimiva second hand -liike tehty. Åsögatan 144
 • Less is more Vintageliikkeessä on tuotteita pääasiassa 70-luvulta sekä miehille että naisille. Hornsgatan 180
 • Judits Second Hand Second hand -vaatteiden seasta löytyy myös uudempaa tuotantoa. Veliliike Herr Judit miehille sijaitseeaivan vieressä. Hornsgatan 75
 • Katso lisää Tukholman second hand -putiikkeja osoitteesta http://secondhandguide.se.

Mummon ajan makuja

1. Lounas Östermalmin perinteikkäässä kauppahallissa tyydyttää sekä rehdin ruuan että nostalgian nälän. Puikkelehdi värikkäiden vihanneskojujen ohi Gerdas Fiskrestaurang -kalaravintolaan ja anna uusien perunoiden, tillin ja kalan viedä menneeseen maailmaan.
Östermalmstorg

2. Kun entinen postikonttori sisustetaan teollisuushalli- ja mummolavaikutteilla ja sinne tungetaan herkkukauppa, ravintola, baari sekä hirveästi ihmisiä, saadaan Nytorget Urban Deli. Napostele tapaksia ja ihmettele ärsyttävän trendikkäitä tukholmalaisia.
Nytorget 4

3. Sympaattisessa kahvila-ravintola-vintageliikkeessä tuntuu kuin olisi tullut lapsuudenkotiin syömään. Nimi Morsan tarkoittaakin äitiä.
Tobaksspinnargatan 7

4. Per Olssonin puodissa suklaan ja kahvin liitto on huipussaan. Hienostuneet suklaapraliinit ja leivokset ovat kauniisti esillä lasivitriinissä.
Heleneborgsgatan 19

5. Lähellä tuotetut raaka-aineet ja viinit ovat ravintola Aartsin ruuan perusta. Paikassa voi syödä hyvin ja hienosti, mutta
turha pönötys on jätetty pois.
Åsögatan 176

Luomua ja lähellä tuotettua

Ruotsalaiset ruokapuodit hurmaavat suloisuudellaan. Herkkuja tekee mieli hamstrata paitsi maun myös kauniiden pakkausten vuoksi.

Saltå Kvarn
Värikkäiden hyllyjen helmiä ovat kvinoamysli, kanelimantelit ja kirpeät kuivatut vadelmat.
Renstiernas gata 27

Caisa Warg
Ruokaintoilijoiden kaupan hyllyt pursuilevat lähellä tuotettuja herkkuja, ja pakastimesta löytyy sellainen ihme kuin valikoima paikallisia lisäaineettomia jäätelöitä.
Renstiernas gata 20

Androuet
Juustokauppa Androuet’n lasihyllyjä koristavat sinipilkulliset ja valkoisen nukan peittämät kimpaleet. Hurmaavan puodin valikoimiin kuuluu yli sata ranskalaista juustoa.
Nybrogatan 6

8t8
Ekologisen ruokakaupan ohessa on nuudelibaari, josta voi hakea lounasta omaan kulhoon.
Swedenborgsgatan 1

FriendsOfAdam
Gluteeniton leipomo, joka kumoaa myytin kalpeasta ja mauttomasta viljattomasta leivästä.
Hornstulls Strand 13

Designlöytöjä

Pääasiassa ruotsalaisia, tanskalaisia ja suomalaisia käytettyjä designhuonekaluja ja -sisustusesineitä myyvässä liikkeessä alkaa väkisinkin miettiä, miten rahti Suomeen järjestyisi.
Modernit 50- ja 60-luvun tavarat on valittu hyvällä maulla.
Wigerdals Värld, Krukmakargatan 14

Huimat ostosmiljööt

1. Mutta tämähän on katsomo! Sisustuskauppa Svenskt Tenn, ruotsalaisten oma Marimekko, pakoilee remonttia väliaikaisesti leffateatteri Astorian tiloissa. Ratkaisu on nähtävyys itsessään, vaikka sisustuskaupan värikkäät kukkakuosit eivät sytyttäisikään. Penkkirivit on heivattu menemään, ja tilalla risteilee printtisohvien, epäsymmetristen puupöytien ja mutkakaulaisten jalkalamppujen räikeä sekamelska.
Nybrogatan 15

2. Eipä tuoksu enää hevosenkakka. Snickarbacken 7:n
rakennuksessa oli muinoin talli, mutta nyt valkoisen hallin on vallannut tyylikäs kahvilan, gallerian ja kaupan yhdistelmä. Myynnissä on designhuonekaluja, kylpyhuonetarvikkeita sekä pienten ruotsalaismerkkien vaatteita.
Snickarbacken 7

3. Ennen palomiehet liukuivat putkea pitkin katonrajasta alas halliin, joka on nyt täynnä vintage- ja second hand -aarteita. ”Tärkeintä on, että myymäni tavarat näyttävät hyvältä ja asiakas tuntee olevansa kuin lelukaupassa”, Brandstationin omistaja Christian Quaglia sanoo.
Krukmakargatan 22

Lue virolaisen ravintolakriitikon Maris Oravin suositukset Tallinnan baareihin ja ravintoloihin. Niistä löytyy jokaiselle kukkarolle ja moneen makuun.

Tallinna on huipputrendikäs ravintola- ja shoppailukaupunki. Ravintoloiden sisustukset ovat usein kansainvälisen tason helmiä, ja shoppailukierroksen kruunaakin visiitti kauniisti sisutettuun baariin tai päivällinen jossain kaupungin tyylikkäistä ravintoloista.

Tallinnan ravintolat ovat täynnä viikonloppuisin, joten tunnetuimpiin ja kalliimpiin ravintoloihin kannattaa tehdä pöytävaraus.

Kuva Lauri Laan
Kuva Lauri Laan

Parrot minibar

Ravintola-baarin pienet, tapasmaiset annokset tarjoillaan virolaisista käsintehdyistä astioista.

►Vana-Posti 7, facebook.com/parrotminibar

Salt 

Pienessä ja viihtyisässä ravintolassa tarjoillaan välimeren alueen ruokaa. Illallisen kesto viikonloppuisin noin 2,5 tuntia.

►Vase 14, saltrestoran.ee

Umami

Perheystävällinen ravintola tarjoaa hyvää ruokaa vanhassa huvilassa. 

Tunnistaisitko vihannesten maut niitä näkemättä? Neljän ruokalajin illallinen on mahdollista nauttia myös erikseen varattavassa tilassa silmät maskilla peitettyinä. Syömisestä tulee hauskaa ja hiukan jännittävääkin, kun ei näe eikä tiedä, mitä suuhunsa pistää. 

Vai kokeilisitko perinteisempää brunssia? 

Kuva Toñu Tunnel
Kuva Toñu Tunnel

►Kadaka tee 141, umamiresto.ee/en

Klaus

Illallinen upeiden merimaisemien äärellä. Kokeilemisen arvoinen brunssi, hyviä päivän tarjouksia!

►Kalasadama 8, klauskohvik.ee

Pikaruokaa viidellä eurolla

Burger Box

Kaupungin parhaimmat hampurilaiset!

►Kopli 4a, facebook.com/burgerboxbox

Noodle box

Aasialaista vegaaniruokaa.

►Telliskivi 24, facebook.com/Noodle-Box
 

Kokeile myös näitä!

 

Ravintolat

La Bottega

►labottega.ee

Restaurant Juur 

►restoranjuur.ee

Tuljak 

►tuljak.ee

Mon repos

►monrepos.ee

Leipomot

RostPagar

►facebook.com/RostPagar

Bekker

►facebook.com/bekkerpagariari

Baarit

Whisper Sister

Tyylikäs salakapakka, ►facebook.com/whispersisterbar

Frank

Pariisilaistyylinen baari, erinomaisia cocktaileja ja ruokaa, ►frankbistro.ee 

Pudel 

Baari käsityönä valmistettujen oluiden ystäville, ►pudel.ee

Peatus

Piipahda drinkillä Telliskiven alueelle pysäköidyssä junanvaunussa, ►peatus.eu

Kuva PIa Hollo
Kuva PIa Hollo

Nizza, Pariisi ja Amsterdam ovat Jenny Alexandrovan suosikkikaupunkeja.

Matkustipa Jenni Alexandrova sitten Pariisissa tai Turun saaristossa, onnistuneen reissun ainekset ovat samat.

– Loma on lomaa, kun nukutaan niin pitkään kuin nukuttaa, syödään rauhassa aamiaista eikä suunnitella liikoja.

”Yksi nähtävyys per päivä riittää.”

Raukeaan lomarytmiin ei kuulu loputon museoihin jonottelu tai ympäri kaupunkia säntäily.

– Yksi nähtävyys per päivä riittää. Mieluummin fiilistelen jossain sattumalta löytämässäni kahvilassa ja jätän jotain nähtävää seuraavaan kertaan.

Viime vuosina Jenni on päässyt lomamoodiin helpoiten avopuolisonsa Jussi Heikelän ohjaaman veneen kyydissä Suomen saaristossa. Merellä aika menettää merkityksensä.

– Silloin vain lillutaan ja mennään tuulten mukana, ja välillä rantaudutaan johonkin kivaan paikkaan. Se on tosi ihanaa, Jenni kertoo.

”Unohtumattomimpia ovat hetket, kun makaa veneen keulassa kädessä lasi punaviiniä.”

Saaristoluonto on niin kaunis, että se vetää hiljaiseksi puhealan ammattilaisenkin.

– Unohtumattomimpia ovat hetket, kun makaa veneen keulassa kädessä lasi punaviiniä, auringonlasku värjää koko taivaan purppuraksi, ja on niin tyyntä, että kuulee kalan hyppäävän. 

EUROOPAN TOP 3

 1. Nizzassa parasta on valo, meren väri ja se, että kaupungissa on helppo liikkua. Ranta on aika hulinaranta, ja sieltä kannattaakin lähteä vaikka 40 minuutin ajomatkan päähän Cannesiin, missä on rauhallisempaa. Siellä tosin meikäläisillä on varaa juoda vain yksi mojito puoliksi, sillä siitä saa pulittaa 20 euroa.
 2. Pariisissa minun ei tulisi mieleenkään mennä verkkareissa kauppaan, siellä kopistellaan korkkareilla! Minua viehättää ranskalaisten pieni ylimielisyys ja ylpeys siitä, mitä heillä on: vaikkapa juuri ranskalainen keittiö, johon kaikki muut keittiöt perustuvat.
 3. Amsterdam vain 1,5 tunnin lennon päässä on kuin pikku Venetsia. Kaikki on pientä, suloista ja nättiä. Kaupungissa on paljon taidegallerioita ja hyviä ravintoloita.