Tukholmasta etsitään nyt rentoja, trendikkäitä ja ekologisia elämyksiä.

Kuvat Karoliina Paatos ja Milka Alanen

Ekoa, vintagea ja rentoa tyylikkyyttä, sitä on nyt Tukholma pullollaan. Södermalm pitää pintansa trendikkäiden tukholmalaisten kaupunginosana, ja suurin osa tämän hetken suosikkipaikoista löytyykin sieltä. Tukholman eteläosista löytyy rutkasti nähtävää ja ostettavaa muualtakin kuin SoFosta eli Folkungagatanin eteläpuolelta. Second hand -löytöjä etsivän kannattaa tarkistaa Hornsgatanin ja sen lähikatujen putiikit.

Ekologiset leidit Camilla ja Matilda

Pietarsaaresta kotoisin oleva Camilla Norrback suunnittelee ympäristö­ystävällisiä vaatteita. Uusien ekologisten materiaalien etsintä ja kehittely on jatkuvasti käynnissä. Jälleenmyyjien lisäksi merkillä on oma sievä liikkeensä Vasastanissa.
Camilla Norrback Concept Store, Norrbackagatan 60

Matilda Wendelboe suunnittelee vaatteita sekä naisille ja miehille että lapsille. Hänen liikkeessään on helppo tehdä hyviä valintoja, sillä materiaalit ovat mahdollisimman ympäristöystävällisiä. Erikoisuutena useissa vaatteissa ovat monet eri käyttö­tavat.
Matilda Wendelboe, Bondegatan 48

Terassi auki läpi vuoden!

Hermansin kasvisruokabuffetin herkut vaihtuvat kausittain, mutta merinäköala pysyy. Kesällä kohtuuhintaisesta buffetista voi nauttia ulkona, ja viileämmälläkin ilmalla lasitettu terassi ja lämpölamput pitävät huolen siitä, että paikassa viihtyy. Ei
ihme, että ravintola muutti parempien näköalojen perässä rannalle.
Fjällgatan 23 B

Persoonallista käytettyä


  • Humana Second Hand

    Tavarat on luokiteltu siististi väreittäin, joten etsimänsä löytää helposti. Timmermansgatan 23
  • Filippa K Second Hand Täältä voit väijyä menneiden kausien Filippa-vaatteita, jos ostamatta jättäminen on jäänyt kaduttamaan. Hornsgatan 77
  • Beyond Retro Valtava valikoima ja hulluja löytöjä, niistä on toimiva second hand -liike tehty. Åsögatan 144
  • Less is more Vintageliikkeessä on tuotteita pääasiassa 70-luvulta sekä miehille että naisille. Hornsgatan 180
  • Judits Second Hand Second hand -vaatteiden seasta löytyy myös uudempaa tuotantoa. Veliliike Herr Judit miehille sijaitseeaivan vieressä. Hornsgatan 75
  • Katso lisää Tukholman second hand -putiikkeja osoitteesta http://secondhandguide.se.

Mummon ajan makuja

1. Lounas Östermalmin perinteikkäässä kauppahallissa tyydyttää sekä rehdin ruuan että nostalgian nälän. Puikkelehdi värikkäiden vihanneskojujen ohi Gerdas Fiskrestaurang -kalaravintolaan ja anna uusien perunoiden, tillin ja kalan viedä menneeseen maailmaan.
Östermalmstorg

2. Kun entinen postikonttori sisustetaan teollisuushalli- ja mummolavaikutteilla ja sinne tungetaan herkkukauppa, ravintola, baari sekä hirveästi ihmisiä, saadaan Nytorget Urban Deli. Napostele tapaksia ja ihmettele ärsyttävän trendikkäitä tukholmalaisia.
Nytorget 4

3. Sympaattisessa kahvila-ravintola-vintageliikkeessä tuntuu kuin olisi tullut lapsuudenkotiin syömään. Nimi Morsan tarkoittaakin äitiä.
Tobaksspinnargatan 7

4. Per Olssonin puodissa suklaan ja kahvin liitto on huipussaan. Hienostuneet suklaapraliinit ja leivokset ovat kauniisti esillä lasivitriinissä.
Heleneborgsgatan 19

5. Lähellä tuotetut raaka-aineet ja viinit ovat ravintola Aartsin ruuan perusta. Paikassa voi syödä hyvin ja hienosti, mutta
turha pönötys on jätetty pois.
Åsögatan 176

Luomua ja lähellä tuotettua

Ruotsalaiset ruokapuodit hurmaavat suloisuudellaan. Herkkuja tekee mieli hamstrata paitsi maun myös kauniiden pakkausten vuoksi.

Saltå Kvarn
Värikkäiden hyllyjen helmiä ovat kvinoamysli, kanelimantelit ja kirpeät kuivatut vadelmat.
Renstiernas gata 27

Caisa Warg
Ruokaintoilijoiden kaupan hyllyt pursuilevat lähellä tuotettuja herkkuja, ja pakastimesta löytyy sellainen ihme kuin valikoima paikallisia lisäaineettomia jäätelöitä.
Renstiernas gata 20

Androuet
Juustokauppa Androuet’n lasihyllyjä koristavat sinipilkulliset ja valkoisen nukan peittämät kimpaleet. Hurmaavan puodin valikoimiin kuuluu yli sata ranskalaista juustoa.
Nybrogatan 6

8t8
Ekologisen ruokakaupan ohessa on nuudelibaari, josta voi hakea lounasta omaan kulhoon.
Swedenborgsgatan 1

FriendsOfAdam
Gluteeniton leipomo, joka kumoaa myytin kalpeasta ja mauttomasta viljattomasta leivästä.
Hornstulls Strand 13

Designlöytöjä

Pääasiassa ruotsalaisia, tanskalaisia ja suomalaisia käytettyjä designhuonekaluja ja -sisustusesineitä myyvässä liikkeessä alkaa väkisinkin miettiä, miten rahti Suomeen järjestyisi.
Modernit 50- ja 60-luvun tavarat on valittu hyvällä maulla.
Wigerdals Värld, Krukmakargatan 14

Huimat ostosmiljööt

1. Mutta tämähän on katsomo! Sisustuskauppa Svenskt Tenn, ruotsalaisten oma Marimekko, pakoilee remonttia väliaikaisesti leffateatteri Astorian tiloissa. Ratkaisu on nähtävyys itsessään, vaikka sisustuskaupan värikkäät kukkakuosit eivät sytyttäisikään. Penkkirivit on heivattu menemään, ja tilalla risteilee printtisohvien, epäsymmetristen puupöytien ja mutkakaulaisten jalkalamppujen räikeä sekamelska.
Nybrogatan 15

2. Eipä tuoksu enää hevosenkakka. Snickarbacken 7:n
rakennuksessa oli muinoin talli, mutta nyt valkoisen hallin on vallannut tyylikäs kahvilan, gallerian ja kaupan yhdistelmä. Myynnissä on designhuonekaluja, kylpyhuonetarvikkeita sekä pienten ruotsalaismerkkien vaatteita.
Snickarbacken 7

3. Ennen palomiehet liukuivat putkea pitkin katonrajasta alas halliin, joka on nyt täynnä vintage- ja second hand -aarteita. ”Tärkeintä on, että myymäni tavarat näyttävät hyvältä ja asiakas tuntee olevansa kuin lelukaupassa”, Brandstationin omistaja Christian Quaglia sanoo.
Krukmakargatan 22

Loviisa hurmaa värikkäillä taloillaan ja idyllisillä pikkukaduillaan. Kokosimme kaupungin ihastuttavimmat kesäkohteet.

1. Sibeliuksen Jannen Loviisa

Hämeenlinnalainen Janne Sibelius vietti nuoruusajan kesänsä isoäitinsä luona Loviisassa. Tuolloin hän löysi setävainaansa ranskankielisiä käyntikortteja, joissa Johan oli käännetty Jeaniksi. Tästä myös Janne omaksui itselleen uuden taiteilijanimen. Sibeliuksenpuistoa koristaa säveltäjän patsas. 

➜ Chiewitzinkatu 2

2. Legendaarisia herkkuja puutaloalueella

Loviisan puutaloalueella on useita kahviloita, joista yksi on vanhassa tallissa sijaitseva Tuhannen tuskan kahvila. Kahviherkut nautitaan ulkosalla, sillä sisällä on tilaa vain yhdelle seurueelle. 

➜ Mariankatu 2 C, Tuhannentuskankahvila.fi

Café Vaherkylä tarjoaa asiakkailleen muun muassa porkkanakakkua, jolla on legendan maine paikallisten keskuudessa. Niin hyvää se on!

➜ Aleksanterinkatu 2, vaherkyla.fi 

3. Värikäs Bongan linna

Lyhyen matkan päässä Loviisan vanhoista puutalokortteleista sijaitsee Bongan linna, jonka omistaa kesällä 70 vuotta täyttävä kuvataitelijataiteilija Riitta Nelimarkka. Kesäviikonloppuisin linna on avoinna vierailijoille. 

➜ La Forza del colore ja pikkuisen dadaa -näyttely kesä–elokuussa. Linnakuja, bonga.fi 

4. Koko perheen linnoitusseikkailu

Loviisanlahden suulla sijaitseva Svartholman merilinnoitus on Suomenlinnan sisarlinnoitus. Koko perheelle sopivalle linnoitukselle pääsee reittiliikennelaivalla tai omalla veneellä. Saarella järjestetään opastettuja kierroksia ja lapsilla on mahdollisuus päästä ratkaisemaan linnoituksen unohdettua mysteeriä. Saarelta löytyy myös ravintola.

➜ Liput kannattaa ostaa etukäteen! Reittiliikenteen aikataulut: visitsvartholm.fi/

5. Kulttuuria ja kahvia ruukkialueella

Ruotsinpyhtään eli Strömforsin ruukkialue sijaitsee kosken rannalla, noin 15 kilometrin päässä Loviisasta. Vanhoissa ruukkirakennuksissa on käsityökauppoja ja pari kahvilaa. Alueella järjestetään kesällä tapahtumia, ja kulttuurista voi nauttia vaikka kesäteatterissa. 

Ruukin alueella on myös pieni, valkoinen puukirkko, jonka alttaritaulu on kuuluisan taiteilija Helene Schjerfbeckin maalaama.

➜ stromforsinruukki.com

6. Rentoa lomailua kodikkaassa villassa

Vain viiden minuutin kävelymatkan päässä Loviisan keskustasta sijaitsee kodikas, mutta tyylikäs Villa Baumgartner. Huoneistoissa on täysin varusteltu keittiö ja oma kylpyhuone. Uimarannalle on vain vartin kävelymatka. Ruokakauppa ja lasten leikkipuisto sijaitsevat villasta vain muutaman sadan metrin päässä

➜ Puistokatu 3, villabaumgartner.fi

Miten se nyt menikään... Muistatko, mitä lentokoneeseen saa viedä?

Ei mennyt kaikki ihan putkeen Münchenin lentokentällä viime sunnuntaina. Muun muassa Ilta-Sanomat uutisoi, kuinka nelikymppinen nainen pääsi nesteiden kanssa läpi turvatarkastuksesta. Lopulta virhe johti melkoiseen hässäkkään. Poliisi joutui tyhjentämään koko terminaalin, ja yli 300 lentoa peruttiin. Tapaus johti myös kolmen ihmisen potkuihin.

Eikö nainen tiennyt, että nesteitä ei saa viedä koneeseen? Ja oliko turvatarkastuksessa päiväuniaika? Tarina ei kerro, mutta ehkä on hyvä kerrata, mitä sinne koneen matkustamoon saa ja ei saa viedä? Eihän se aina ihan yksinkertaista ole. Testaa, miten hyvin sinä tunnet säännöt!