Social on baari, ravintola, kahvila ja freelancereille tarkoitettu yhteisöllinen työtila. Päivisin se täyttyy nuorista läppärityöläisistä ja ruokailijoista, iltaisin indierock-keikkojen ja dj:den tahtiin tanssivista bilettäjistä.
Social on baari, ravintola, kahvila ja freelancereille tarkoitettu yhteisöllinen työtila. Päivisin se täyttyy nuorista läppärityöläisistä ja ruokailijoista, iltaisin indierock-keikkojen ja dj:den tahtiin tanssivista bilettäjistä.

Kattoterasseja, läppärityöläisten kansoittamia kahviloita, graffiteja ja vintage-liikkeitä. Hauz Khas Village on Intian luovan luokan leikkikenttä.

Tätäkin on siis Intia, huokaan, ja otan paremman asennon divaanissani. Delhiläisen Social-baarin kattoterassilla lentelevät poskisuukot, kun tatuoidut nuoret miehet Converse-tossuissaan tervehtivät mokkahameisia ja silkkipaitaisia naisystäviään.

Horisontissa hehkuu punainen ilta-aurinko, grillistä kannetut vartaat tuoksuvat kesälle ja savulle. Alhaalla lintu huutaa suihkulähtein koristellulla tekojärvellä ja rakastavaiset halailevat keskiaikaisen moskeijan raunioilla.

Tarjoilija tuo pöytääni tuopin kokoisen drinkin, jossa rommia ei ole säästelty.

– Riisu ihmeessä sandaalisi ja ota mukavampi asento, hän kehottaa.

Kumarrun avaamaan kuluneita remmejä vähän häpeissäni, kun ohitseni kulkee kauneussalongissa hoidettuja varpaita siroissa sandaleteissa.

Baarin alakerrassa start up -yrittäjät ja muut läppärityöläiset lopettelevat palaverejaan ja työntävät MacBookit laukkuihinsa. Freelancereille suunniteltu yhteisöllinen työtila muuttuu nyt iltakahvilaksi, kun Cousteau-pipoon sonnustautunut, viiksekäs dj nostaa musiikin volyymia ja indiehitit kimpoilevat punaisista tiiliseinistä. Rouhea tunnelma tuo mieleen Berliinin ja sen hipsterikaupunginosan Kreutzbergin. Myös täällä Hauz Khas Villagessa, Etelä-Delhin trendialueella, luovan luokan hipsterit tekevät töitä, bailaavat, syövät ja shoppailevat.

Suomalaisten mielikuvissa Intia on köyhä, 11 miljoonan asukkaan Delhi sekava, kuuma, ahdas, meluisa ja likainen. Mielikuvissa kadut täyttyvät kerjäläisistä ja katupojista, jotka liistrautuvat aggressiivisesti turistien kylkeen. Suomalaisetkin ovat lukeneet artikkeleita joukkoraiskauksista ja metroista, joissa naisille on omat vaunut ahdistelun vuoksi.

Hauz Khas Village ei voisi olla kauempana noista mielikuvista. Se on vain muutaman helsinkiläiskorttelin kokoinen alue, joka tunnetaan designer-liikkeistään ja vauhdikkaasta yöelämästään.

 


Maison des Dessertistä saa erilaisia voileipiä, skonsseja, keksejä ja monen sortin kakkuja.

 

Sulttaanien tekosia

No, ei tällaista kyllä ole hipstereiden Berliinissä, tuumin seuraavana aamuna vuokra-asuntoni parvekkeella. Eteeni avautuu vuonna 1352 rakennetun koraanikoulun eli madrasan piha kupolikattoisine paviljonkeineen.

Madrasa ei ole pelkkä kuollut monumentti. Sen sisällä istuu tänäänkin kaveriporukoita ja rakastavaisia tekojärvelle katsellen. Ja nyt täällä haisee jokin muukin kuin ulkona kukkivat kultapiiskut! Parikymppiset, sporttivaatteisiin pukeutuneet pojat kuuntelevat huoneen nurkassa elektronista tanssimusiikkia, juovat olutta – ja polttavat pilveä. Pian tuimailmeinen vartija pelmahtaa paikalle ja tiukkaa pojilta jotain. Sananvaihtoa kestää hetken, sitten hän takavarikoi juomat.

Madrasan meno on tuttua Nalin Jhalle, 36-vuotiaalle Airbnb-isännälleni. Jha työskentelee it-konsulttina amerikkalaisessa ohjelmistoyrityksessä mutta tekee bisnestä myös vuokraamalla kolmea sijoitusasuntoaan. Hauz Khas Villagen ainoa hotelli on vastikään suljettu laittoman alkoholinmyynnin takia, joten vuokrakämppä on ainoa mahdollisuus majoittua alueella.

Mutta Jhan näköalahuoneistot ovat hotellitasoa, parempiakin. Omani on sisustettu rajasthanilaisilla, puukaiverroksin koristelluilla huonekaluilla, ja ainoastaan suihkun alle jätetty ämpäri kauhoineen muistuttavaa siitä, että asunto sijaitsee vesipulasta kärsivässä kehitysmaassa.

Tapaan kokovalkoisiin pukeutuneen Nalin Jhan Hauz Khas Villagen kapealla pääkadulla, jossa kaksi autoa mahtuu juuri ja juuri ohittamaan toisensa. Jha kättelee tarmokkaasti ilmassa roikkuvien, sekaisten sähkojohtokimppujen alla, ja kertoo majoittaneensa asunnoissaan myös Sonic Youth -yhtyeen Lee Ranaldoa ja Steve Shelleyä sekä lukuisia Bollywood-näyttelijöitä. Hän kaivaa älypuhelimestaan valokuvia itsestään tähtien kanssa.

 


Nalin Jha on it-konsultti, joka tienaa myös vuokraamalla sijoitusasuntojaan Hauz Khas Villagessa.

 

Rikkaiden ja outojen mesta

Jha kertoo alueen alkaneen muuttua uneliaasta naapurustosta trendialueeksi 1980-luvulla perustetun yökerhon, Calypson, myötä.

– Siellä kävivät Delhin rikkaat ja oudot sekä Bombayn elokuvatähdet. Pikkuhiljaa alueelle alkoi muuttaa kirjakauppoja, itsenäisiä kustantamoja, taidegallerioita ja vaatesuunnittelijoiden putiikkeja, mutta vuosikausia alue oli vain taide- ja vaihtoehtoväen suosiossa, Jha kertoo.

Nelisen vuotta sitten Hauz Khas Villagen maine alkoi levitä myös delhiläisen keskiluokan parissa. Kriitikoiden mukaan naapurusto on menettänyt charmiaan, kun kiinteistöjen hinnat ovat nousseet ja vaihtoehtoisimmat taidegalleriat muuttaneet pois. Ulkomaalaiselle paikalla on silti edelleen annettavaa – siitäkin huolimatta, että hintataso on intialaisittain suolainen.

Jha johdattaa minut sivukadulla sijatsevaan Nappa Doriin, vanhoilla kirjoituskoneilla sisustettuun nahkatavaroiden liikkeeseen. Hypistelen muotoilija Gautam Sinhan suunnittelemia, niitein koristeltuja käsilaukkuja ja nahkareppuja, jotka ovat delhiläisten artesaanien valmistamia. Nappa Dori on kallis – pieni käsilaukku maksaa sata euroa – mutta huolella käsin tehdyt tuotteet ovat juuri sellaista aitoa luksusta, jota luova luokka joka puolella maailmaa himoitsee. Ja kas, myyjä pakkaakin tiskillä isoa pinoa ulkomaille lähteviä laukkuja.

 


All Arts on taivas vintagen rakastajille. Liikkeessä pääsee penkomaan vanhoja, käsinmaalattuja Bollywood-julisteita, mainoskylttejä ja peltirasioita.

 

Hauz Khas Villagesta ei puutu mitään hipsterikliseitä. Myös kahvilat ovat täällä asiaan kuuluvaa laatua. Soman Maison des Dessert -kahvilan listalla on muun muassa belgialaisia vohveleita ja gluteenitonta suklaa-appelsiinikakkua – toki Delhissäkin karpataan! Tarjolla olisi myös Britannian siirtomaa-ajasta muistuttava afternoon high tea, johon kuuluu teetä ja lajitelma erilaisia voileipiä, skonsseja, hilloa ja kakkuja.

Makeaa ei kuitenkaan tee mieli, sillä ulkona on 42 asteen helle, joten kulautan pelkän kahvin sanomalehden luvun lomassa. Lehdessä kerrotaan ihon vaalentamiseen keskittyvien kauneussalonkien suosiosta ja mainostetaan numerologin palveluita. Herra Sachinn N. Sarma tarjoaa asiakkailleen muun muassa bisneskonsultaatiota sekä istuntoja, joissa hän mittaa kumppaniehdokkaan soveltuvuutta avioliittoon.

 


Socialin rouhea sisustus tuo mieleen Berliinin.

 

Start upeja ja konsultteja

Hauz Khas Villagesta löytyy hipstereille muutakin mieleistä: rouheaa estetiikkaa. Täällä luksus ja rähjäisyys viihtyvät rinnakkain. Alueen sokkeloisilta, pölyisiltä kujilta saattaa päätyä kaatopaikalta näyttävälle jättömaalle, jonka muureja kuitenkin koristaa taidokas katutaide.

Kerjäläisiä alueella ei näy, mutta Delhin jättimäiset tuloerot tulevat täälläkin selväksi. Törmäämme kadulla kiemurtelevaan pitkään jonoon, jossa kastittomat naiset, likaiset lapset ja hampaattomat miehet jonottavat alueen ravintoloitsijoiden kerran viikossa tarjoamaa, ilmaista kasvisruokaa.

– Se tuo hyvää karmaa, Jha selittää alueen valtauskontoon, hindulaisuuteen, kuuluvaa hyväntekeväisyyttä.

Mieleen tulevat moottoriteiden varsillekin levittäytyvät slummit ja taksin ikkunaan koputtelevat, laihat ja resuiset katulapset, jotka myyvät myrkyllisten pakokaasujen keskellä nenäliinapaketteja heti Hauz Khas Villagen ulkopuolella. Delhillä on synkätkin kasvonsa, joilta on helppo sulkea mielensä hyvätuloisten kuplassa.

Mutta itse asiassa länsimaalaisilta unohtuu useammin se, että Intia on hurjaa vauhtia nouseva talousmahti, jonka 1,25 miljardin väestöstä arviolta puolet on alle 25-vuotiaita. He ovat kunnianhimoisia, yhä koulutetumpia ja valmiita muuttamaan maailman.

Nyt brändikonsultti Bhuvikaa Jain, 21, johdon konsultti Saurabh Saxena, 25, ja start up -yrittäjä Aashna Kaur, 22, tosin istuskelevat sivukadulla sulattelemassa juuri nauttimaansa aamupalaa.

Kolmikko kertoo käyvänsä Hauz Khas Villagessa usein juhlimassa. He suosittelevat erityisesti piskuisen Kaffeine-baarin kaunista kattoterassia ja baaria, joka ilta esitettävää suufilaista musiikkia.

– Sitä ei usein kuule muualla Delhissä, Kaur sanoo.

Nuoret kehuvat myös naistenvaatteiden vintagekauppaa House of Blondieta, jossa on uutta ja vanhaa sekoittavia mallistoja sekä luomumateriaaleista tehtyjä vaatteita.

– Lisäksi Hauz Khas Villagessa on tosi hyviä graffiteja. Kannattaa tsekata myös Delhin Street Art Week, joka on aina maaliskuussa, Jain vinkkaa.

Ilta alkaa pimetä. Pian pääkatu täyttyy juhlijoista. Täällä paikallisiakin naisia näkee spagettiolkaimisissa silkkihaalareissa ja polven yläpuolelle jäävissä hameissa.

Jhan mielestä yksi Hauz Khas Villagen parhaita puolia on sen turvallisuus.

– Täällä voit kävellä yksin keskiyölläkin aivan rauhassa, hän sanoo ja muistuttaa, että alueelle on vain yksi, valvottu sisäänkäynti.

Hauz Khas Villagessa kukaan ei ole tungetellut tai edes jäänyt tuijottamaan – itse asiassa olen saanut enemmän epätoivottua huomiota Pariisissa.

 


Ravintola Elma’sin ruoka on kuin isoäidin tekemää. Lammaslasagnen ja sateenkaarikakun nauttimisen jälkeen voi siirtyä drinkeille alakerran TLR-baariin.

 

Lue lisää:

Kaikki samaan Gangesiin

Delhi - Agra - Jaipur

Tämä vetää telkkarin ääreen miljardi intialaista!

Turisti pääsee Intian hipsteriyden äärelle paikallisissa putiikeissa. Hyviä tuliaisia löytyy muun muassa Bollywood-julisteita myyvistä liikkeistä. Täällä on myös lupa rauhoittua satoja vuosia vanhojen raunioiden äärellä: Hauz Khas Village sijaitsee vehreän puiston vieressä, keskiaikaisen moskeijan ja koraanikoulun kulmalla.

 

Purple Jungle Pienestä kaupasta löytyy Intia-kitchiä humoristisimmillaan: kasseja, joihin on painettu Bollywood-tähtien kuvia, viiksekkäillä sulttaaneilla somistettuja paperitarvikkeita ja övereitä läppärilaukkuja. Hinnat ovat Hauz Khas Villagen tasoon nähden melko edullisia.

16, Hauz Khas Village

 

All Arts Vintageliike, joka pursuilee vanhoja, käsinmaalattuja Bollywood-julisteita, karttoja, tulitikkuaskeja, mainoskylttejä ja peltisiä savukerasioita. Täältä löytyy myös harvinaisuuksia ja keräilykappaleita, jotka eivät tosin ole ihan halpoja.

Back Lane, Hauz Khas Village

 

Global Desi Maailman 50 vaikutusvaltaisimman naisen joukkoon nimetyn intialaisen Anita Dongren luoma vaateketju sekoittaa paikallisia vaikutteita länsimaiseen. Lopputuloksena on boheemi, värikäs hippityyli. Liikkeissä saa loistavaa palvelua.

Ground Floor, Hauz Khas Village

 

 

Ravintola Elma’s Tämähän on kuin mummola! Seinillä on antiikkipeilejä, nurkassa valkoinen, kulahtanut piano ja ikkunassa kukkaverhot. Ruokakin on kuin isoäidin tekemää – maistuvaa ja rasvaista. Kokeile lammaslasagnea, jossa on täydellisen rapea kuorrutus tai tilaa mezelautanen öljyisine hummustahnoineen.

31 Hauz Khas Village, 2. kerros

 

TLR Elman alakerran TLR-baarin lavalta moni muusikko on pongahtanut Delhissä kuuluisuuteen. Keikkoja rockista folkiin.

The Touch of Gold Perinteisen naistenvaateliikkeen kultaa ja hopeaa välkkyvissä sareissa ja puseroissa on modernit siluetit ja klassiset kuosit.

– Käytän vaatteissani koristeina alkuperäisiä antiikkikankaita ja -kudoksia 1800-luvulta, sympaattinen vaatesuunnittelija Nalini Malhotra kertoo.

26, Hauz Khas Village

 

Khazana India Antiikkiliike on nuhjuinen, mutta sisään kannattaa astua, jos vanhat buddha­patsaat, uskonnolliset taulut ja hopeaesineet kiinnostavat. Myynnissä myös vanhoja ­Bollywood-julisteita.

 

50 A, Hauz Khas Village

 

 

 

l’Opera Ranskalaisperheen perustamassa luksusleipomossa myydään perinteisiä ranskalaisia leivonnaisia.

 

A 9, Bistro Lane, Hauz Khas Village

Lue virolaisen ravintolakriitikon Maris Oravin suositukset Tallinnan baareihin ja ravintoloihin. Niistä löytyy jokaiselle kukkarolle ja moneen makuun.

Tallinna on huipputrendikäs ravintola- ja shoppailukaupunki. Ravintoloiden sisustukset ovat usein kansainvälisen tason helmiä, ja shoppailukierroksen kruunaakin visiitti kauniisti sisutettuun baariin tai päivällinen jossain kaupungin tyylikkäistä ravintoloista.

Tallinnan ravintolat ovat täynnä viikonloppuisin, joten tunnetuimpiin ja kalliimpiin ravintoloihin kannattaa tehdä pöytävaraus.

Kuva Lauri Laan
Kuva Lauri Laan

Parrot minibar

Ravintola-baarin pienet, tapasmaiset annokset tarjoillaan virolaisista käsintehdyistä astioista.

►Vana-Posti 7, facebook.com/parrotminibar

Salt 

Pienessä ja viihtyisässä ravintolassa tarjoillaan välimeren alueen ruokaa. Illallisen kesto viikonloppuisin noin 2,5 tuntia.

►Vase 14, saltrestoran.ee

Umami

Perheystävällinen ravintola tarjoaa hyvää ruokaa vanhassa huvilassa. 

Tunnistaisitko vihannesten maut niitä näkemättä? Neljän ruokalajin illallinen on mahdollista nauttia myös erikseen varattavassa tilassa silmät maskilla peitettyinä. Syömisestä tulee hauskaa ja hiukan jännittävääkin, kun ei näe eikä tiedä, mitä suuhunsa pistää. 

Vai kokeilisitko perinteisempää brunssia? 

Kuva Toñu Tunnel
Kuva Toñu Tunnel

►Kadaka tee 141, umamiresto.ee/en

Klaus

Illallinen upeiden merimaisemien äärellä. Kokeilemisen arvoinen brunssi, hyviä päivän tarjouksia!

►Kalasadama 8, klauskohvik.ee

Pikaruokaa viidellä eurolla

Burger Box

Kaupungin parhaimmat hampurilaiset!

►Kopli 4a, facebook.com/burgerboxbox

Noodle box

Aasialaista vegaaniruokaa.

►Telliskivi 24, facebook.com/Noodle-Box
 

Kokeile myös näitä!

 

Ravintolat

La Bottega

►labottega.ee

Restaurant Juur 

►restoranjuur.ee

Tuljak 

►tuljak.ee

Mon repos

►monrepos.ee

Leipomot

RostPagar

►facebook.com/RostPagar

Bekker

►facebook.com/bekkerpagariari

Baarit

Whisper Sister

Tyylikäs salakapakka, ►facebook.com/whispersisterbar

Frank

Pariisilaistyylinen baari, erinomaisia cocktaileja ja ruokaa, ►frankbistro.ee 

Pudel 

Baari käsityönä valmistettujen oluiden ystäville, ►pudel.ee

Peatus

Piipahda drinkillä Telliskiven alueelle pysäköidyssä junanvaunussa, ►peatus.eu

Kuva PIa Hollo
Kuva PIa Hollo

Nizza, Pariisi ja Amsterdam ovat Jenny Alexandrovan suosikkikaupunkeja.

Matkustipa Jenni Alexandrova sitten Pariisissa tai Turun saaristossa, onnistuneen reissun ainekset ovat samat.

– Loma on lomaa, kun nukutaan niin pitkään kuin nukuttaa, syödään rauhassa aamiaista eikä suunnitella liikoja.

”Yksi nähtävyys per päivä riittää.”

Raukeaan lomarytmiin ei kuulu loputon museoihin jonottelu tai ympäri kaupunkia säntäily.

– Yksi nähtävyys per päivä riittää. Mieluummin fiilistelen jossain sattumalta löytämässäni kahvilassa ja jätän jotain nähtävää seuraavaan kertaan.

Viime vuosina Jenni on päässyt lomamoodiin helpoiten avopuolisonsa Jussi Heikelän ohjaaman veneen kyydissä Suomen saaristossa. Merellä aika menettää merkityksensä.

– Silloin vain lillutaan ja mennään tuulten mukana, ja välillä rantaudutaan johonkin kivaan paikkaan. Se on tosi ihanaa, Jenni kertoo.

”Unohtumattomimpia ovat hetket, kun makaa veneen keulassa kädessä lasi punaviiniä.”

Saaristoluonto on niin kaunis, että se vetää hiljaiseksi puhealan ammattilaisenkin.

– Unohtumattomimpia ovat hetket, kun makaa veneen keulassa kädessä lasi punaviiniä, auringonlasku värjää koko taivaan purppuraksi, ja on niin tyyntä, että kuulee kalan hyppäävän. 

EUROOPAN TOP 3

  1. Nizzassa parasta on valo, meren väri ja se, että kaupungissa on helppo liikkua. Ranta on aika hulinaranta, ja sieltä kannattaakin lähteä vaikka 40 minuutin ajomatkan päähän Cannesiin, missä on rauhallisempaa. Siellä tosin meikäläisillä on varaa juoda vain yksi mojito puoliksi, sillä siitä saa pulittaa 20 euroa.
  2. Pariisissa minun ei tulisi mieleenkään mennä verkkareissa kauppaan, siellä kopistellaan korkkareilla! Minua viehättää ranskalaisten pieni ylimielisyys ja ylpeys siitä, mitä heillä on: vaikkapa juuri ranskalainen keittiö, johon kaikki muut keittiöt perustuvat.
  3. Amsterdam vain 1,5 tunnin lennon päässä on kuin pikku Venetsia. Kaikki on pientä, suloista ja nättiä. Kaupungissa on paljon taidegallerioita ja hyviä ravintoloita.