Alkuillan aurinko pehmentää Torinon kirkkojen tornit ja aukioiden ratsastajapatsaat. Keskustan holvikäytävissä kopisevat askeleet kevyemmin kuin vielä tovi aikaisemmin.

Alkuillan aurinko pehmentää Torinon kirkkojen tornit ja aukioiden ratsastajapatsaat. Keskustan holvikäytävissä kopisevat askeleet kevyemmin kuin vielä tovi aikaisemmin. Toisiinsa syventyneet parit astelevat käsi kädessä kaupunkia halkovan Pojoen vartta. Torinon baareissa ja kahviloissa eletään kuitenkin hektisiä minuutteja. Laseja kuivataan, cocktailtarpeita nostellaan esille, sitruunoita viipaloidaan. Tiskit täyttyvät pian Piemonten maakunnan naposteluherkuista. Kello lähenee iltakuutta.

Hauskin tapa tutustua tämän talven olympialaisten isäntäkaupunkiin Torinoon löytyy, kun astuu iltakuuden ja -yhdeksän välillä mihin tahansa keskustan kuppilaan. Jokailtainen aperitiivirituaali on käsillä. Kaupungissa on harrastettu alkuillan seurusteludrinkkejä ainakin 1780-luvulta lähtien. Tuolloin torinolaisherra Benedetto Carpano kehitteli naisillekin maistuvan juoman, vermutin. Nykyään aperitiivijuomaksi sopii yhtä hyvin lasi viiniä tai alkoholiton drinkki. Tärkeintä ei ole lasissa välkehtivän nesteen laatu, vaan rentouttava hetki työpäivän ja kotiinmenon välissä.

Jos haluaa sulautua bisnesnaisten ja -miesten joukkoon, on syytä päätyä Via Roman luksuskadulle, kaupungin päänäyttäytymisväylälle. Mutkattomampaa tunnelmaa ja edullisempia hintoja sopii odottaa Via Garibaldin kävelykadulta. Hilpeimmillään meno on joelle johtavalla Po-kadulla sekä baareissa veden partaalla.

Kaupungin perinnekahviloissa tekee huomaamatta siirtymän menneille vuosikymmenille. Tällaisen hienostuneen maailman löydän muun muassa San Carlon aukiolta Caffè San Carlosta. Vanhanajan kahviloiden vastapainoksi on tarjolla toista ääripäätä. Yötaivasta vasten piirtyy 167 metriin venyvän Mole Antonellianan kupoli. Molesta ei tullut synagogaa kuten alun perin piti, vaan loistavan elokuvamuseon ja sen huipulla sijaitsevan panoraamaterassin koti. Alakerroksessa avautuu pelkistettyä tyyliä uhkuva baari-ravintola, jossa vallitsee hiljaisen hienostunut tunnelma. Sellainen, että tekee mieli kuiskata, kun pyydän: - Un Martini, per favore!

Torinon tärppejä:


1. Kuninkaallinen palatsi
, Palazzo Reale, Piazzetta Reale (Piazza Castello). Torinon pääaukion laidalla sijaitseva palatsin ylelliset salit ja salongit johdattavat Savoy-kuninkaiden aikaan 1600-1800-luvuille. Avoinna ti-su klo 8.30-9.30.

2. Elokuvamuseo
, Museo Nazionale del Cinema, Mole Antonelliana, Via Montebello 20. Italian elokuvateollisuus syntyi Torinossa. Avoinna ti-su klo 9-20, la 9-23.

3. Automuseo
, Museo dell'Automobile, Corso Unità d'Italia 40. Fiatin kotikaupungissa vierailu automuseossa kuuluu asiaan. Avoinna ti-su klo 10-18.30.

4. Modernin- ja nykytaiteen museo
, GAM, Via Magenta 31. Pääpaino on italialaisessa taiteessa. Avoinna ti-su klo 9-19.

5. Juventuksen peli
. Kuuluisa jalkapallojoukkue pelaa Delle Alpin stadionilla osoitteessa Strada di Altessano 131. Stadionille pääsee keskustasta raitiovaunulla 9 tai bussilla 72. Lippuja voi ostaa ottelupäivänä stadionilta tai muun muassa keskustan Lottomatica-kioskeista.

Teksti: Mira Jalomies
Kuva: Peppe Mancuso

Lue lisää Matkaopas-lehdestä 8/2005

Lue virolaisen ravintolakriitikon Maris Oravin suositukset Tallinnan baareihin ja ravintoloihin. Niistä löytyy jokaiselle kukkarolle ja moneen makuun.

Tallinna on huipputrendikäs ravintola- ja shoppailukaupunki. Ravintoloiden sisustukset ovat usein kansainvälisen tason helmiä, ja shoppailukierroksen kruunaakin visiitti kauniisti sisutettuun baariin tai päivällinen jossain kaupungin tyylikkäistä ravintoloista.

Tallinnan ravintolat ovat täynnä viikonloppuisin, joten tunnetuimpiin ja kalliimpiin ravintoloihin kannattaa tehdä pöytävaraus.

Kuva Lauri Laan
Kuva Lauri Laan

Parrot minibar

Ravintola-baarin pienet, tapasmaiset annokset tarjoillaan virolaisista käsintehdyistä astioista.

►Vana-Posti 7, facebook.com/parrotminibar

Salt 

Pienessä ja viihtyisässä ravintolassa tarjoillaan välimeren alueen ruokaa. Illallisen kesto viikonloppuisin noin 2,5 tuntia.

►Vase 14, saltrestoran.ee

Umami

Perheystävällinen ravintola tarjoaa hyvää ruokaa vanhassa huvilassa. 

Tunnistaisitko vihannesten maut niitä näkemättä? Neljän ruokalajin illallinen on mahdollista nauttia myös erikseen varattavassa tilassa silmät maskilla peitettyinä. Syömisestä tulee hauskaa ja hiukan jännittävääkin, kun ei näe eikä tiedä, mitä suuhunsa pistää. 

Vai kokeilisitko perinteisempää brunssia? 

Kuva Toñu Tunnel
Kuva Toñu Tunnel

►Kadaka tee 141, umamiresto.ee/en

Klaus

Illallinen upeiden merimaisemien äärellä. Kokeilemisen arvoinen brunssi, hyviä päivän tarjouksia!

►Kalasadama 8, klauskohvik.ee

Pikaruokaa viidellä eurolla

Burger Box

Kaupungin parhaimmat hampurilaiset!

►Kopli 4a, facebook.com/burgerboxbox

Noodle box

Aasialaista vegaaniruokaa.

►Telliskivi 24, facebook.com/Noodle-Box
 

Kokeile myös näitä!

 

Ravintolat

La Bottega

►labottega.ee

Restaurant Juur 

►restoranjuur.ee

Tuljak 

►tuljak.ee

Mon repos

►monrepos.ee

Leipomot

RostPagar

►facebook.com/RostPagar

Bekker

►facebook.com/bekkerpagariari

Baarit

Whisper Sister

Tyylikäs salakapakka, ►facebook.com/whispersisterbar

Frank

Pariisilaistyylinen baari, erinomaisia cocktaileja ja ruokaa, ►frankbistro.ee 

Pudel 

Baari käsityönä valmistettujen oluiden ystäville, ►pudel.ee

Peatus

Piipahda drinkillä Telliskiven alueelle pysäköidyssä junanvaunussa, ►peatus.eu

Kuva PIa Hollo
Kuva PIa Hollo

Nizza, Pariisi ja Amsterdam ovat Jenny Alexandrovan suosikkikaupunkeja.

Matkustipa Jenni Alexandrova sitten Pariisissa tai Turun saaristossa, onnistuneen reissun ainekset ovat samat.

– Loma on lomaa, kun nukutaan niin pitkään kuin nukuttaa, syödään rauhassa aamiaista eikä suunnitella liikoja.

”Yksi nähtävyys per päivä riittää.”

Raukeaan lomarytmiin ei kuulu loputon museoihin jonottelu tai ympäri kaupunkia säntäily.

– Yksi nähtävyys per päivä riittää. Mieluummin fiilistelen jossain sattumalta löytämässäni kahvilassa ja jätän jotain nähtävää seuraavaan kertaan.

Viime vuosina Jenni on päässyt lomamoodiin helpoiten avopuolisonsa Jussi Heikelän ohjaaman veneen kyydissä Suomen saaristossa. Merellä aika menettää merkityksensä.

– Silloin vain lillutaan ja mennään tuulten mukana, ja välillä rantaudutaan johonkin kivaan paikkaan. Se on tosi ihanaa, Jenni kertoo.

”Unohtumattomimpia ovat hetket, kun makaa veneen keulassa kädessä lasi punaviiniä.”

Saaristoluonto on niin kaunis, että se vetää hiljaiseksi puhealan ammattilaisenkin.

– Unohtumattomimpia ovat hetket, kun makaa veneen keulassa kädessä lasi punaviiniä, auringonlasku värjää koko taivaan purppuraksi, ja on niin tyyntä, että kuulee kalan hyppäävän. 

EUROOPAN TOP 3

  1. Nizzassa parasta on valo, meren väri ja se, että kaupungissa on helppo liikkua. Ranta on aika hulinaranta, ja sieltä kannattaakin lähteä vaikka 40 minuutin ajomatkan päähän Cannesiin, missä on rauhallisempaa. Siellä tosin meikäläisillä on varaa juoda vain yksi mojito puoliksi, sillä siitä saa pulittaa 20 euroa.
  2. Pariisissa minun ei tulisi mieleenkään mennä verkkareissa kauppaan, siellä kopistellaan korkkareilla! Minua viehättää ranskalaisten pieni ylimielisyys ja ylpeys siitä, mitä heillä on: vaikkapa juuri ranskalainen keittiö, johon kaikki muut keittiöt perustuvat.
  3. Amsterdam vain 1,5 tunnin lennon päässä on kuin pikku Venetsia. Kaikki on pientä, suloista ja nättiä. Kaupungissa on paljon taidegallerioita ja hyviä ravintoloita.