Sri Lankan aakkosissa T merkitsi ennen teetä, tamilia ja tsunamia. Nyt se merkitsee teetä, turistia ja toivoa.

Maa, jonka kaltaista ei ole. Intian kyynel. Intian vihreä helmi. Näillä lempinimillä kuvataan Sri Lankan saarivaltiota, jossa matkailijan ulottuvilla on kaksi todellisuutta.

Meren äärellä, hienoilla hiekoilla, voi viettää hemmottelevaa rantaelämää. Saaren sisäosan ylängöillä ja viidakoissa pääsee nauttimaan eksoottisista luontoelämyksistä. Ja kaiken taustana on monipuolinen, ikivanha kulttuuri sekä historialliset nähtävyydet.

Vielä puolitoista vuotta sitten Sri Lanka, entinen Ceylon, toi mieleen vain uutisista tutut tamilikapinallisten taistelut. Tamilien ohella mieleen tunki myös tsunami, joka jouluna 2004 pyyhkäisi myös Sri Lankan rantojen ylitse.

Tulitauko Sri Lankassa oli silloin kestänyt jo kolmisen vuotta ja suomalaiset matkanjärjestäjät olivat juuri alkaneet järjestää sinne taas matkoja. Ne loppuivat alkuunsa, sillä sisällissota syttyi jälleen vuonna 2006 ja kesti vuoden 2009 toukokuuhun.
Turistioppaana Sri Lankassa toimiva, entinen krikettiammattilainen Jeremy Claasz sanoo, ettei hän koskaan unohda kahta päivää elämässään.

– Sitä, kun Sri Lanka 17.4.1996 voitti kriketin maailmanmestaruuden. Ja sitä, kun sisällissodan jälkeen julistettiin rauha 17.5.2009. Väkijoukot tulivat Colombon kaduille, tutut ja tuntemattomat juhlivat ja tarjosivat toisilleen ruokaa.

Keväällä Jeremy juhli kolmattakin merkittävää päivää, kun hänen 8-vuotias Stephanie-tyttärensä vastaanotti presidentti Rajapaksalta suuren kirjoituskilpailun ensipalkinnon. Aiheena oli rauha.

Tsunamin takia Jeremy menetti työnsä pitkäksi aikaa, mutta jäi kotimaahansa. Monet muut turistiammattilaiset lähtivät töiden perässä Malesiaan, Thaimaahan ja Australiaan.

Nyt heitä houkutellaan takaisin. Sri Lankassa eletään jälleenrakentamisen aikaa: hotellit laajentavat, moottoritietä ja uutta lentokenttää valmistellaan saaren eteläosaan. Siirtomaa-aikojen peruna maassa on kuitenkin kattava rautatieverkosto.

Tällainen on paratiisi

Fiuuuu. Ohi kilkattavan junan iloinen vihellys lennättää turistin pystyyn aamuvarhaisella Bentota Beachillä, Sri Lankan länsiosassa.

Ja hyvä, että lennättää. Hollantilaiseen siirtomaatyyliin rakennetun hotellin parvekkeelta aukeaa aamulla huikaiseva näky yli vihreän puutarhan Intian valtamerelle ja ohi virtaavalle Bentota-joelle. Tältä näyttää paratiisissa.

Tsunamin tuhoista ei ole jälkeäkään. Palmut huojuvat korkeina puutarhassa ja pitkin rantaa. Paikalliset sanovat, että monet puista säilyivät, koska ne joustivat ja taipuivat. Palmut ja mangrovet suojelivat osaa rannan rakennuksista aaltojen kovimmilta iskuilta.

Puutarhan uima-allas kannattaa hyödyntää heti aamusta, sillä iltapäivällä sen vesi on lähes 40-asteista ja tuo mieleen kylpylöiden hoitoaltaat.

Lämpöä tässä lomakohteessa riittää muutenkin. Päivisin mittari kipuaa 36 asteeseen, eikä lämpötila yölläkään laske alle 20 asteen. Merivesi on ympäri vuoden noin 27-asteista. Ilman kosteus saa paidan liimautumaan ihoon.

Ja ne rannat! Se, joka on joskus maannut rantalavetilla kahdenkymmenen sentin päässä toisesta turistista, osaa arvostaa Sri Lankan palmurantojen autiutta, rauhaa ja puhtautta. Hiekalla makoillessa ohjelmanumerosta käyvät lenkkeilijät tai paikallisen perheen hiekkalinnan rakennuspuuhat. Kauempaa hotelleista löytää aivan yksinäisiäkin poukamia.

Sri Lankan rannat ovat kaikille avoimia ja paikallistenkin mielestä mukavia kokoontumispaikkoja vaikkapa juhlapäivinä. Sri Lankan sanotaan kuuluvan maihin, joissa on eniten juhlapäiviä. Buddhalaisten, hindujen, muslimien ja kristittyjen juhlapäiviä riittääkin yksi jokaiselle viikolle.

Jos rantaa lenkkeilee riittävän pitkälle, saattaa nähdä vaikuttavan näyn: kaikki kylän miehet kiskovat hiekalle kilometrien pituista jykevää verkkoa. Tällä kertaa saalis on pettymys, vain pieniä ”male fishejä”. Niitä löytyy seuraavana päivänä kuivattuna hotellin seisovasta pöydästä.

Illan pimetessä hotelli tarjoaa hienon elämyksen. Keskelle koristevesiallasta on rakennettu 40-vuotiaan hotellin siunaukseksi pieni buddhalainen temppeli. Kyläläiset tuovat kukkia ja lahjoja temppelin sisällä istuville munkeille. Hyminä ja rummutus jatkuvat pitkälle yöhön ja tunkeutuvat syvälle uneen.

Vihreät teeplantaasit

Viimeistään matkalla saaren keskiosiin ja sen ylängöille ymmärtää, miksi Sri Lankaa kutsutaan Intian vihreäksi helmeksi. Kun katsoo aamuauringossa rehevää viidakkoa, on helppo uskoa, että täällä kasvaa banaanejakin 33:a eri lajia.

Kapea tie ylös vuorille kiemurtelee läpi kumipuuviljelysten ja seuraa hetken Kelani-jokea. Sen maisemissa on filmattu 1950-luvun menetyssotaelokuva Kwai-joen silta. Siellä täällä vuoren seinämissä näkee vesiputouksia, jotka ovat monsuuniaikaan komeimmillaan.

Mitä ylemmäksi noustaan, sitä upeammaksi käy silmien eteen avautuva vihreä matto eri sävyineen. Paikallisen kasvuston lisäksi rinteillä kasvaa akaasioita, eukalyptuksia ja sypressejä. Brittiläiset siirtomaaisännät toivat niitä Australiasta teen lehtien kuivaamiseen tarvittavaksi polttopuuksi.

Erityisen kauniisti rinteitä rytmittävät teeviljelmät, joiden lomassa näkee värikkäitä pilkkuja: tamilinaisia poimimassa teepensaan lehtiä.

Britit toivat aikoinaan hindu-uskovaisia tamileja Etelä-Intiasta maatyöläisiksi, ja maatyötä he tekevät edelleenkin. Teeviljelykset ovat naisten valtakuntaa. Pään ympärille kiedottuun säkkiin pitää päivän aikana kertyä 18 kiloa teen lehtiä. Poimijat tekevät työtä kahden euron päiväpalkalla, joten ei ihme, että he ojentavat kuvia napsiville turisteille kätensä palkkion toivossa.

Tee on Sri Lankan tärkein vientituote, ja teetehtaassa pääsee tutustumaan sen valmistuksen saloihin. Pian valkenee, että teestä löytyy vivahteita kuin viinistä ja laatumerkintöjä on useita. Parasta on FOP-laatuluokiteltu tee, joka on valmistettu silmuista ja nuorista, vaaleista lehdistä. Surkeinta on se, mitä löytyy meidän useimpien kahvinjuojien teepusseista.

Nuwara Eliya on teeplantaasien ympäröimä kaupunki vuorilla, noin 2000 metrin korkeudessa. Siellä lämpötila putoaa rannikon tropiikista toistakymmentä astetta. Aamulla asteita ei ole 
viittätoistakaan ja melkein kaduttaa, ettei tullut illalla ostettua takkia tai hupparia kauppakujalta, jossa niitä myytiin pilkkahinnalla.

Viileä ilmasto ja kauniit maisemat ovat syynä siihen, miksi ylös vuorille kehittyi Pikku-Englanniksikin kutsuttu kaupunki. Yläluokka vetäytyi sinne kuumimpaan aikaan, ja nykyisinkin siellä sijaitsevat esimerkiksi pääministerin ja presidentin vapaa-ajanasunnot.

Hämmentäväksi kaupungin tekee se, että siellä on yhä monia siirtomaa-ajan tyylisiä rakennuksia. Niitä koristavat muotoon leikatut puutarhat ja suorat petuniarivistöt. Kello viiden tee kuuluu asiaan, kuten 18-reikäinen golf-kenttä ja hevoskilpailuareena.

Buddhan kulmahammas

Aamu Nuwara Eliyan Grand-hotellin pihalla tarjoaa yllätyksen. Pihalla on hääpari sekä joukko juhlaviin sareihin pukeutuneita häävieraita. Sri Lankassa häitä vietetään mitä kummallisimpina vuorokauden aikoina, sillä sopivan avioitumisajankohdan määrittelee astrologi. Sari on itsestään selvä juhla-asu, mutta arkisin monet nuoret naiset vetävät jalkaansa farkut.

Kankaaseen pukeutuminen kun on hankalaa ja hidasta.
Järjestetyt avioliitot ovat Sri Lankassa yleisiä, mutta yhä useampi nuori valitsee itse puolisonsa. Sri Lankaan valittiin aikoinaan maailman ensimmäinen naispääministeri, ja edellinen presidentti ennen Rajapaksaa oli nainen. Silti esimerkiksi naisten työskentelyä hotelleissa ei katsota hyvällä. Ei heitä niissä juuri näekään.

Nuwara Eliyasta turistin matka jatkuu pohjoiseen. Pian käden ulottuvilla ovat kolme tärkeää historiallista nähtävyyttä, jotka kaikki kuuluvat Unescon maailmanperintölistalle. Ensimmäisenä tulee vastaan Kandyn pyhä kaupunki, joka on saaren kulttuurinen ja uskonnollinen keskus.

Tarun mukaan Pyhän hampaan temppelissä säilytetään pyhäinjäännöstä, Buddhan kulmahammasta. Kun on käynyt läpi turvatarkastuksen, riisunut kengät ja maksanut kolmen euron pääsymaksun, pääsee aistimaan suitsukkeiden tuoksun ja katselemaan, kuinka perheet kantavat alttareille kukkauhreja.
Myöhemmin illalla näkee toisenlaista palvontaa – perinteisiä kansantansseja, joissa naamareihin sonnustautuneet miehet karkottavat pahoja henkiä. Heidän jälkeensä lavalle astelee isä ja kaksi poikaa, jotka nielevät tulta ja ovat kirjaimellisesti tulisilla hiilillä.

Leijonakuningas viidakossa

Seuraava päivä alkaa vierailulla Dambullan kylään. Siellä voi tutustua luolatemppeleihin, jotka ovat yksi Sri Lankan arvokkaimmista kulttuuriaarteista. Luolatemppelit on koristeltu patsailla ja Buddhan elämästä kertovilla maalauksilla.

Dambullasta matka jatkuu viidakkoon, jossa odottaa mahtava näky. Auringossa punertava Sigiriyan Leijonan kallio, joka kohoaa puutarhan, vallihautojen ja vesialtaiden keskeltä 200 metrin korkeuteen. Sen huipulle kuningas Kashyapa rakennutti 400-luvulla linnoituskaupungin.

Kiipeämisurakka kallion huipulle näyttää alhaalta käsin aikamoiselta ponnistukselta, mutta se sujuukin kepeästi kallion kylkiä kiertävässä kapeassa portaikossa. Puolivälissä matkaa voi ihailla paljasrintaisia tanssijoita kuvaavia kalliomaalauksia, jotka ovat säilyneet jo 1 600 vuotta.

Huipulle kuljetaan jättimäisten leijonankäpälien välistä. Ne ovat ainoat säilyneet osat kaupunkia vartioivasta leijonapatsaasta. Palatsistakin on jäljellä vain uima-allas ja perustuksia, mutta näkymä yli viidakon on mahtava.

Kulttuurinähtävyyksien jälkeen on rentouttavaa syödä lounasta Pinnawelassa, terassilla, josta aukeaa erikoinen näytelmä: norsujen kylpyhetki. Pinnawelan norsuorpola on yksi saaren suosituimmista matkailukohteista. Tällä hetkellä siellä on noin 60 elefanttia, joista moni on löydetty orpoina viidakosta. Osa on loukkaantunut esimerkiksi miinoissa.

Kun norsulauma myöhemmin tömistää kärsänmitan päästä ruokailupaikalle, tuntee itsensä aika pieneksi. Herkimmille on liikaa nähdä, kuinka pikkunorsuja totutetaan kettinkeihin ja kuinka turistit omaksi huvikseen syöttävät norsunpoikasia tuttipulloista.

Hymyilevät kasvot

Srilankalaisen kiertomatkan jälkeen silmissä vilisevät katukuvan buddhalaiset, hindut ja muslimit. Munkit, sareihin pukeutuneet naiset, tytöt leteissään ja koulupuvuissaan, tuktukit, pyramideiksi kootut hedelmäpinot. Kaupungeissa meno näyttää kaoottiselta, mutta ihmisistä huokuu levollisuus. Eniten yllättääkin karuja kokeneiden ihmisten valoisuus ja vilpittömyys. Hymyileviin kasvoihin törmää joka paikassa. Jeremy Glaasz sanoo, että srilankalaiset ovat jo taistelleet irti tsunamista ja sisällissodasta.

– Nyt me taistelemme irti niiden mielikuvista!

Miten matkustaa?

Suuret matkanjärjestäjät, kuten Aurinkomatkat, aloittivat valmismatkat Sri Lankaan tänä syksynä. Tarjolla on rantalomien lisäksi kiertomatkoja saarella. Srilankan Airlines lentää Euroopan kaupungeista Colomboon. Finnairin lomalento Colomboon kestää noin 12 tuntia.

München on yllättävän ihana, ja jo alle tunnissa sieltä pääsee huikeisiin patikkamaastoihin.

Edellisen kerran kävin Saksassa kaksikymmentä vuotta sitten. Silloin kohteena oli Hampuri, joka tuntui synkältä ja kolholta.

Tällä kertaa koin kuitenkin iloisen yllätyksen. Rakastuin Baijerin pääkaupunkiin, vehreään puolentoista miljoonan asukkaan Müncheniin. Pyöräilin laakeilla puistoalueilla ja kävelin vihreän Isar-joen rannalla. Istahdin olutpuutarhoihin Radlerille ja Prezelille ja vaihdoin kuulumisia paikallisten kanssa.

Münchenin kaupunkisuunnittelussa puistoalueita on kunnioitettu. Suurkaupungiksi München on idyllinen ja ystävällinen, ja siellä riittää tekemistä useammaksikin päiväksi. Mutta kokonaan kaupunkiin ei kannata jumiutua, sillä München sijaitsee keskellä mahtipontista vuoristomaisemaa. Retkiä eri luontokohteisiin voi tehdä helposti.

Junaverkosto on kätevä, raiteet vievät nopeasti paikkaan kuin paikkaan. Vajaassa tunnissa pääsee keskelle alppimaisemaa.

Vaellusreittiä valitessa kannattaa muistaa, että viiden kilometrin lenkki Alpeilla tuntuu kropassa enemmän kuin samanpituinen lenkki suomalaisessa maastossa. Nousut ovat jyrkkiä, ja laskut koettelevat harjaantumattoman jalkalihaksia. Ei ole hullumpi idea ottaa mukaan kävelysauvoja. Tukevat vaelluskengät ovat niin ikään ehdottomat. Jos paikalliset sanovat, että jokin reitti on haastava, se mitä todennäköisimmin on sellainen. Sykkeeni nousi ja polveni tutisivat jo helpoiksi luonnehdituilla reiteillä.

Jos jyrkät nousut ja laskut hirvittävät, Baijerin järvialueiden ympäristössä on tasaista – ja silti taustalla siintää alppimaisema.

Polut ovat hyvin merkittyjä. Valinnanvaraa riittää niin pituudessa kuin haastavuudessakin, sillä esimerkiksi Garmisch-Partenkirchenistä lähtee satoja eritasoisia ja erimittaisia reittejä. Näköalapaikoilta avautuvat huikeat maisemat Alpeille.

Jos jyrkät nousut ja laskut hirvittävät, Baijerin järvialueiden ympäristössä on tasaista – ja silti taustalla siintää alppimaisema. Ympäriltä löytyy historiaa, kulttuuria, kauniita kartanoita ja leppoisia rantaravintoloita. Ei hullumpaa.

Keisarinna Sissin jäljillä

Puolen tunnin junamatkan päässä Münchenistä sijaitsee hulppeiden kartanoiden reunustama Starnbergin järvi. Sen ympäri kulkee 50 kilometrin pituinen pyöräreitti, jolla voi ihastella mahtipontisia huviloita, pysähtyä pienessä terassikahvilassa ja tiirailla alppimaisemaa.

Juna-aseman vieressä on satama, josta pääsee laivalla Possenhofiin, Itävallan keisarinna Elisabethin eli Sissin lapsuudenlinnaan, tai vaikkapa Buchheim-museoon. Pienellä Roseninselin saarella sijaitsee Baijerin kuningas Ludwig II:n kesähuvila. Tarinan mukaan Ludwig II murhattiin hukuttamalla juuri Starnbergin järveen. Kohtaa, josta kuninkaan ruumis vuonna 1886 löydettiin, osoittaa veteen pystytetty risti.

Huikeita järvi­maisemia

BOB eli Bayerische Oberlandbahn -juna kulkee tunnissa Münchenistä Tegernseelle, jonka juna-asemalta lähtee eripituisia vaellusreittejä. Tegernseen järvimaisema Alppien keskellä on kaunis kuin kuva. Voit vaeltaa esimerkiksi Neureuthiin, jonka näköalapaikalla sijaitsee Berggasthof Neureuth -ravintola. Lounaaksi maistuvat omat eväät tai perinteiset saksalaisherkut oluen kera. Neureuthiin vie kaksi eri reittiä, joista toinen seuraa juurakkoista metsäpolkua. Tegernseeltä on mahdollista vaeltaa myös viereiselle Schlierseen-järvelle. Molempien järvien ympäri voi tehdä myös pyöräretken.

Retkeilijän alppiunelma

Itävallan rajan tuntumassa sijaitseva Garmisch-Partenkirchen on tunnettu mäkiviikoistaan, mutta alue on upea vaelluskohde myös kesällä. Kylän tuntumassa sijaitsee Saksan korkein vuori Zugspitze, joka kurottuu lähes 3000 metriin. Ympäristöstä löytyy satoja vaellusmahdollisuuksia.

Voit pysähtyä hetkeksi Garmisch-Partenkirchenin kylässä, jossa riittää toinen toistaan suloisempia kahviloita ja ravintoloita. Perinteiset baijerilaiset rakennukset ovat kuin piparkakkutaloja. Turistikausina kylässä on myös vilkasta iltaelämää.

Kaupungin tuntumassa Schachenissa sijaitsee yksi Ludvig II:n rakennuttamista satumaisista linnoista. Garmisch-Partenkirchenissä sijaitsevat myös säveltäjä Richard Straussin ja kirjailija Michael Enden museot. He syntyivät tällä alueella.

Oluella luostaripanimossa

Andechs on Starnbergseen alueella sijaitseva legendaarinen luostaripanimo, joka kuuluu benediktiiniläismunkeille.

Luostarin ravintolasta ja olutpuutarhasta voi ostaa perinteisiä baijerilaisia herkkuja ja totta kai munkkien valmistamaa vahvaa olutta. Panimon tuotteita myydään myös kansainvälisesti. Luostarissa on valmistettu olutta vuodesta 1455 asti. Myös luostarin rokokootyylinen kirkko on näkemisen arvoinen.

Andechsiin pääsee joko autolla tai junalla Münchenistä. Asema sijaitsee läheisessä Herrschingin kylässä, josta kävelee vajaan tunnin Andechsin kukkulalle.

Surffausta kaupunkipuistossa

Englischer Garten on yksi maailman suurimmista kaupunkipuistoista. Sinne mennään piknikille, pyöräilemään, lenkkeilemään tai vaikkapa uimaan puiston läpi kulkevassa Isar-joessa. Puiston eteläpäässä joen virta ja laineet ovat niin voimakkaat, että taitavimmat surffaajat
hyppäävät lainelautojen päälle. Surffareita kannattaa käydä itsekin ihmettelemässä. Tietysti puistossa sijaitsee myös valtava olutpuutarha, jossa täytyy nauttia suolainen Prezel-rinkeli
olutkolpakollisen ohessa.

Alastomia saksalaisia ei kannata pelästyä. Nudismi on puistossa sallittu.

3 x keskellä kaupunkia

Jokireittejä

Itävallasta alkava, lähes 300 kilometrin pituinen Isar-joki kulkee Münchenin läpi. Se on kaunista kävely- tai pyöräilymaastoa. Talkirchenin eläintarhan vieressä on ranta-alue, jonne paikalliset tulevat aurinkoisella säällä grillaamaan.

Miniversio Versaillesista

Nymphenburgin linnaa kutsutaan pikku Versaillesiksi. Sen puisto on suosittua lenkkimaastoa. Linnan lähistöllä sijaitsee Münchenin suurin olutpuutarha Hirschgarten, jossa on tilaa jopa 8000 oluenystävälle.

Olympiahavinaa

Münchenin olympiapuisto rakennettiin vuoden 1972 olympialaisia varten. Sen 291 metriä korkeasta olympiatornista kantaa maisema yli koko valtavan olympiakylän ja olympiastadionin omalaatuisen arkkitehtuurin. Matka huipulle maksaa muutaman euron puuhaa jokaiselle

▶ Sauvakävelyä: Kävelysauvat ovat hyvä idea. Vaellusreitit vuorilla ovat yllättävän jyrkkiä.

▶ Kimppakyytejä: Bayern-junalipulla voi matkustaa päivän ajan minne päin Baijeria tahansa. Mitä useampi matkustaa samalla lipulla (max 5 henkilöä), sitä edullisemmaksi kyyti tulee.

▶ Pyöräretkiä: Kaupunkipyörät ovat Münchenissä yleisiä. Hyvät pyöräreitit vievät ympäri kaupunkia ja läheisiä järvialueita. Kokeile maastopyöräilyä Alpeilla.

▶ Omat eväät: Baijerissa on tapana viedä olutpuutarhoihin omat eväät ja tilata ravintolasta vain juomat. Jos pöydissä ei ole pöytäliinoja, omat eväät ovat sallittuja.

Miten ja milloin Müncheniin?

▶ Finnair ja Lufthansa

lentävät Müncheniin päivittäin suorin lennoin. Hyödynnä kohteessa Bayern-junalippuja.

▶ Lämmin sää saattaa

kestää huhtikuusta lokakuun lopulle.

▶ Olut virtaa Münchenin klassikkomaineen saavuttaneilla Oktoberfesteillä syys-lokakuun vaihteessa.

▶ Etelä-Saksan joulumarkkinat kannattaa kokea Münchenin Marieplatzin lisäksi idyllisessä Regensburgissa ja Nürnbergissä.

▶ Valkoiset alppikylät ovat parhaimmillaan tammi-­helmikuussa.

Maastopyörän selkään?

▶ Hyppää Wolfatshauseniin kulkevaan S7-junaan ja pyöräile takaisin Müncheniin Isar-laaksoa pitkin. Reitin pituudeksi tulee
30 kilometriä.

▶ Ota BOB-juna Fischbachauhin ja pyöräile Rotwandin ympäri. Kaunis 40 kilometrin reitti maastossa on merkitty hyvin.

▶ Tegenseeltä lähtee reitti nimeltä Erzherzog-Johann-Reibn. Piipahda matkalla Wildbad Kreuthin uima-altaalla. Pituutta reitille tulee 43 kilometriä.

Reittivinkit antoi alppiasiantuntija Jonathan O’Leary.

Kaakkois-Aasiasta löytyy saaria sekä
täydellisestä löhölomasta haaveilevalle että
aktiivireissaajalle, joka haluaa saada hien
pintaan tai vatsanpohjan kutisemaan. Siitä vain valitsemaan seuraavan reissun kohdetta!

Pidätän jännittyneenä hengitystäni, kun kurkkaan jyrkän koralliriutan reunalta tummansiniseen syvyyteen. Vaikka vesi on kirkasta kuin juomalasissa, en näe pohjaa. Vierelläni on onneksi kokenut paikallinen snorklausopas, ja ympärilläni ui kaloja kaikissa sateenkaaren väreissä. Unohdan nopeasti jännitykseni ja pystyn rentoutumaan.

Olen Indonesian koillisimmassa kolkassa, Sulawesin kyljessä sijaitsevalla pikkusaarella, Bunakenilla, enkä ole koskaan nähnyt näin hienoja vedenalaisia maisemia. Kaakkois-Aasiaa kierrellessäni olen huomannut, että jokaisella paratiisisaarella on omat parhaat puolensa. Bunaken on vedenalaisen maailman ykköskohde. Indonesian Bali sopii aktiivilomailijalle. Malesian Tiomanilla päivät kuluvat vaalealla hiekkarannalla loikoillen. Monipuolista tekemistä kaipaava suuntaa Filippiinien Boholille.

Akvaariossa Bunakenilla

Jos vedenalainen maailma innostaa, on matka Bunakenille vaivan väärti. Saarelle päästyään tietää olevansa kaukana kaikesta. Ravintoloita on vain pari, eikä kuumakivihierontaa tai banana splitiä tarjoilla täällä. Ruuat kuuluvat usein majoitusten hintoihin, ja listalla on usein mitäpä muutakaan kuin kalaa. Bunaken on yksi maailman parhaista sukelluskohteista, eikä snorklaajakaan jää ilman upeita elämyksiä. Suomalaisomistuksessa olevan Living Colours -resortin edustalla voi nähdä jopa harvinaisia merilehmiä. Päivät kuluvat merellä, ja illalla kokoonnutaan rantabaariin juomaan oluet ja kuuntelemaan musiikkia. Halukkaat voivat rentoutua saunassa. Ihan kuin olisi kesämökillä!

► Bunaken, Indonesia, 2 lentoa Helsinki-Singapore-Manado sekä puolen tunnin laivamatka.

► Myös matkatoimistot, kuten Aventura ja Kaleva Travels.

Bunakenilla näyttää tältä, ihan oikeasti.
Bunakenilla näyttää tältä, ihan oikeasti.

Vaijeriliitoa ja kummituseläimiä Boholilla

Filippiinien Panglao on täydellinen kohde, jos lomalla ei jaksa loikoilla paria päivää pidempään. Panglaon saarella on vitivalkoista hiekkaa, turkoosia vettä ja hienoja vedenalaisia maastoja, mutta kun rantaelämä alkaa kyllästyttää, voi tutustua läheisen emosaaren aktiviteetteihin. Boholilla voi suppailla joessa iltahämärällä, kun tulikärpäset loistavat rannalla seisovien puiden lehvistössä. Täällä voi myös liitää ilmassa puunlatvojen korkeudella vaijerin varassa, viilentyä vesiputouksessa tai nähdä harvinaisen kummituseläimen.

► Bohol ja Panglao, Filippiinit, 2 lentoa Helsinki-Hongkong-Cebu ja 1,5 tunnin laivamatka.

Boholilla voit bongata tämän vekkulin hahmon.
Boholilla voit bongata tämän vekkulin hahmon.

Joogaa ja surffausta Balilla

Vaikka Bali mielletään helposti rantalomakohteeksi, saarella kannattaa suunnata sen keskiosassa sijaitsevaan Ubudiin. Kylä on hyvinvointimatkaajien suosiossa, ja monet saapuvat tänne The Yoga Barn -joogakeskukseen. Tuntien välissä voi haukata raakaruokaa ja ihailla riisipeltomaisemia. Yövy Swasti Eco Cottages -nimisessä keitaassa ja käy Mudra-ravintolassa hienommalla illallisella. Jos jooga ei tunnu omalta lajilta, Ubudista voi lähteä pyöräretkelle tai paeta rannoille surffaamaan. Suomalaisen Asenne Surfin seuraava surffileiri järjestetään Balilla marraskuussa.

► Bali, Indonesia, 2 lentoa Helsinki-Singapore-Bali.

► Myös matkatoimistot kuten Tjäreborg ja TUI.

Jokaisella Balin-kävijällä on muistona ainakin yksi kuva Ubudin riisipelloista.
Jokaisella Balin-kävijällä on muistona ainakin yksi kuva Ubudin riisipelloista.

Tioman on perinteinen paratiisisaari

Kaakkois-Aasiassa on paljon pieniä paratiisisaaria, mutta harvoille niistä on helppoa yhteyttä Suomesta. Malesian itäpuolella sijaitsevalla Tiomanilla on kauniita valkoisia hiekkarantoja, hyvät snorklausnäkymät, puissa hyppiviä apinoita, maassa kömpiviä varaaneja sekä oma lentokenttä, ja siksi tänne on vaivaton tulla. Majoitukseen panostavan ykkösvalinta on Japamala-hotelli, jolla on oma pieni ranta ja tasokkaat bungalowit. Edullisempaa yösijaa etsivän kannattaa suunnata pohjoiseen Salang-rannalle, jossa snorklaaja voi nähdä värikkäiden kalojen lisäksi kilpikonnia.

► Pulau Tioman, Malesia, Helsinki-Singapore-Tioman.

Tiomanin saarella on monta rantaa, joista voi valita mieleisensä. Hiljaisemmilla poukamilla on vähemmän palveluita.
Tiomanin saarella on monta rantaa, joista voi valita mieleisensä. Hiljaisemmilla poukamilla on vähemmän palveluita.

+ 3 suosikkia

Reppureissaajille sopii mainiosti Koh Lipe Thaimaassa. Saarella on valkoisia hiekkarantoja, upeita snorklausmaastoja sekä letkeää iltaelämää.

► Helsinki-Singapore-Langkawi ja tunnin laivamatka.

Perheiden suosikkisaari on Pho Quoc Vietnamissa. Kyseessä on uusi kohde Thaimaan saaret kolunneelle, helpon valmismatkan ystävälle.

► matkatoimistot kuten Aurinkomatkat, Tjäreborg ja TUI.

Omatoimimatkaajat uskaltautuvat Filippiinien Boracaylle. Saari on valkohiekkainen Kaakkois-Aasian “Kanaria” kaikkine palveluineen.

► Helsinki-Hongkong-Manila-Caticlan ja 15 minuutin venematka.

Lue myös Me Naisten toimittajan Annakaisan Adventurista-blogia! Annakaisa on opintovapaalla ja kiertelee Aasiaa ja Australiaa.