Sri Lankan aakkosissa T merkitsi ennen teetä, tamilia ja tsunamia. Nyt se merkitsee teetä, turistia ja toivoa.

Maa, jonka kaltaista ei ole. Intian kyynel. Intian vihreä helmi. Näillä lempinimillä kuvataan Sri Lankan saarivaltiota, jossa matkailijan ulottuvilla on kaksi todellisuutta.

Meren äärellä, hienoilla hiekoilla, voi viettää hemmottelevaa rantaelämää. Saaren sisäosan ylängöillä ja viidakoissa pääsee nauttimaan eksoottisista luontoelämyksistä. Ja kaiken taustana on monipuolinen, ikivanha kulttuuri sekä historialliset nähtävyydet.

Vielä puolitoista vuotta sitten Sri Lanka, entinen Ceylon, toi mieleen vain uutisista tutut tamilikapinallisten taistelut. Tamilien ohella mieleen tunki myös tsunami, joka jouluna 2004 pyyhkäisi myös Sri Lankan rantojen ylitse.

Tulitauko Sri Lankassa oli silloin kestänyt jo kolmisen vuotta ja suomalaiset matkanjärjestäjät olivat juuri alkaneet järjestää sinne taas matkoja. Ne loppuivat alkuunsa, sillä sisällissota syttyi jälleen vuonna 2006 ja kesti vuoden 2009 toukokuuhun.
Turistioppaana Sri Lankassa toimiva, entinen krikettiammattilainen Jeremy Claasz sanoo, ettei hän koskaan unohda kahta päivää elämässään.

– Sitä, kun Sri Lanka 17.4.1996 voitti kriketin maailmanmestaruuden. Ja sitä, kun sisällissodan jälkeen julistettiin rauha 17.5.2009. Väkijoukot tulivat Colombon kaduille, tutut ja tuntemattomat juhlivat ja tarjosivat toisilleen ruokaa.

Keväällä Jeremy juhli kolmattakin merkittävää päivää, kun hänen 8-vuotias Stephanie-tyttärensä vastaanotti presidentti Rajapaksalta suuren kirjoituskilpailun ensipalkinnon. Aiheena oli rauha.

Tsunamin takia Jeremy menetti työnsä pitkäksi aikaa, mutta jäi kotimaahansa. Monet muut turistiammattilaiset lähtivät töiden perässä Malesiaan, Thaimaahan ja Australiaan.

Nyt heitä houkutellaan takaisin. Sri Lankassa eletään jälleenrakentamisen aikaa: hotellit laajentavat, moottoritietä ja uutta lentokenttää valmistellaan saaren eteläosaan. Siirtomaa-aikojen peruna maassa on kuitenkin kattava rautatieverkosto.

Tällainen on paratiisi

Fiuuuu. Ohi kilkattavan junan iloinen vihellys lennättää turistin pystyyn aamuvarhaisella Bentota Beachillä, Sri Lankan länsiosassa.

Ja hyvä, että lennättää. Hollantilaiseen siirtomaatyyliin rakennetun hotellin parvekkeelta aukeaa aamulla huikaiseva näky yli vihreän puutarhan Intian valtamerelle ja ohi virtaavalle Bentota-joelle. Tältä näyttää paratiisissa.

Tsunamin tuhoista ei ole jälkeäkään. Palmut huojuvat korkeina puutarhassa ja pitkin rantaa. Paikalliset sanovat, että monet puista säilyivät, koska ne joustivat ja taipuivat. Palmut ja mangrovet suojelivat osaa rannan rakennuksista aaltojen kovimmilta iskuilta.

Puutarhan uima-allas kannattaa hyödyntää heti aamusta, sillä iltapäivällä sen vesi on lähes 40-asteista ja tuo mieleen kylpylöiden hoitoaltaat.

Lämpöä tässä lomakohteessa riittää muutenkin. Päivisin mittari kipuaa 36 asteeseen, eikä lämpötila yölläkään laske alle 20 asteen. Merivesi on ympäri vuoden noin 27-asteista. Ilman kosteus saa paidan liimautumaan ihoon.

Ja ne rannat! Se, joka on joskus maannut rantalavetilla kahdenkymmenen sentin päässä toisesta turistista, osaa arvostaa Sri Lankan palmurantojen autiutta, rauhaa ja puhtautta. Hiekalla makoillessa ohjelmanumerosta käyvät lenkkeilijät tai paikallisen perheen hiekkalinnan rakennuspuuhat. Kauempaa hotelleista löytää aivan yksinäisiäkin poukamia.

Sri Lankan rannat ovat kaikille avoimia ja paikallistenkin mielestä mukavia kokoontumispaikkoja vaikkapa juhlapäivinä. Sri Lankan sanotaan kuuluvan maihin, joissa on eniten juhlapäiviä. Buddhalaisten, hindujen, muslimien ja kristittyjen juhlapäiviä riittääkin yksi jokaiselle viikolle.

Jos rantaa lenkkeilee riittävän pitkälle, saattaa nähdä vaikuttavan näyn: kaikki kylän miehet kiskovat hiekalle kilometrien pituista jykevää verkkoa. Tällä kertaa saalis on pettymys, vain pieniä ”male fishejä”. Niitä löytyy seuraavana päivänä kuivattuna hotellin seisovasta pöydästä.

Illan pimetessä hotelli tarjoaa hienon elämyksen. Keskelle koristevesiallasta on rakennettu 40-vuotiaan hotellin siunaukseksi pieni buddhalainen temppeli. Kyläläiset tuovat kukkia ja lahjoja temppelin sisällä istuville munkeille. Hyminä ja rummutus jatkuvat pitkälle yöhön ja tunkeutuvat syvälle uneen.

Vihreät teeplantaasit

Viimeistään matkalla saaren keskiosiin ja sen ylängöille ymmärtää, miksi Sri Lankaa kutsutaan Intian vihreäksi helmeksi. Kun katsoo aamuauringossa rehevää viidakkoa, on helppo uskoa, että täällä kasvaa banaanejakin 33:a eri lajia.

Kapea tie ylös vuorille kiemurtelee läpi kumipuuviljelysten ja seuraa hetken Kelani-jokea. Sen maisemissa on filmattu 1950-luvun menetyssotaelokuva Kwai-joen silta. Siellä täällä vuoren seinämissä näkee vesiputouksia, jotka ovat monsuuniaikaan komeimmillaan.

Mitä ylemmäksi noustaan, sitä upeammaksi käy silmien eteen avautuva vihreä matto eri sävyineen. Paikallisen kasvuston lisäksi rinteillä kasvaa akaasioita, eukalyptuksia ja sypressejä. Brittiläiset siirtomaaisännät toivat niitä Australiasta teen lehtien kuivaamiseen tarvittavaksi polttopuuksi.

Erityisen kauniisti rinteitä rytmittävät teeviljelmät, joiden lomassa näkee värikkäitä pilkkuja: tamilinaisia poimimassa teepensaan lehtiä.

Britit toivat aikoinaan hindu-uskovaisia tamileja Etelä-Intiasta maatyöläisiksi, ja maatyötä he tekevät edelleenkin. Teeviljelykset ovat naisten valtakuntaa. Pään ympärille kiedottuun säkkiin pitää päivän aikana kertyä 18 kiloa teen lehtiä. Poimijat tekevät työtä kahden euron päiväpalkalla, joten ei ihme, että he ojentavat kuvia napsiville turisteille kätensä palkkion toivossa.

Tee on Sri Lankan tärkein vientituote, ja teetehtaassa pääsee tutustumaan sen valmistuksen saloihin. Pian valkenee, että teestä löytyy vivahteita kuin viinistä ja laatumerkintöjä on useita. Parasta on FOP-laatuluokiteltu tee, joka on valmistettu silmuista ja nuorista, vaaleista lehdistä. Surkeinta on se, mitä löytyy meidän useimpien kahvinjuojien teepusseista.

Nuwara Eliya on teeplantaasien ympäröimä kaupunki vuorilla, noin 2000 metrin korkeudessa. Siellä lämpötila putoaa rannikon tropiikista toistakymmentä astetta. Aamulla asteita ei ole 
viittätoistakaan ja melkein kaduttaa, ettei tullut illalla ostettua takkia tai hupparia kauppakujalta, jossa niitä myytiin pilkkahinnalla.

Viileä ilmasto ja kauniit maisemat ovat syynä siihen, miksi ylös vuorille kehittyi Pikku-Englanniksikin kutsuttu kaupunki. Yläluokka vetäytyi sinne kuumimpaan aikaan, ja nykyisinkin siellä sijaitsevat esimerkiksi pääministerin ja presidentin vapaa-ajanasunnot.

Hämmentäväksi kaupungin tekee se, että siellä on yhä monia siirtomaa-ajan tyylisiä rakennuksia. Niitä koristavat muotoon leikatut puutarhat ja suorat petuniarivistöt. Kello viiden tee kuuluu asiaan, kuten 18-reikäinen golf-kenttä ja hevoskilpailuareena.

Buddhan kulmahammas

Aamu Nuwara Eliyan Grand-hotellin pihalla tarjoaa yllätyksen. Pihalla on hääpari sekä joukko juhlaviin sareihin pukeutuneita häävieraita. Sri Lankassa häitä vietetään mitä kummallisimpina vuorokauden aikoina, sillä sopivan avioitumisajankohdan määrittelee astrologi. Sari on itsestään selvä juhla-asu, mutta arkisin monet nuoret naiset vetävät jalkaansa farkut.

Kankaaseen pukeutuminen kun on hankalaa ja hidasta.
Järjestetyt avioliitot ovat Sri Lankassa yleisiä, mutta yhä useampi nuori valitsee itse puolisonsa. Sri Lankaan valittiin aikoinaan maailman ensimmäinen naispääministeri, ja edellinen presidentti ennen Rajapaksaa oli nainen. Silti esimerkiksi naisten työskentelyä hotelleissa ei katsota hyvällä. Ei heitä niissä juuri näekään.

Nuwara Eliyasta turistin matka jatkuu pohjoiseen. Pian käden ulottuvilla ovat kolme tärkeää historiallista nähtävyyttä, jotka kaikki kuuluvat Unescon maailmanperintölistalle. Ensimmäisenä tulee vastaan Kandyn pyhä kaupunki, joka on saaren kulttuurinen ja uskonnollinen keskus.

Tarun mukaan Pyhän hampaan temppelissä säilytetään pyhäinjäännöstä, Buddhan kulmahammasta. Kun on käynyt läpi turvatarkastuksen, riisunut kengät ja maksanut kolmen euron pääsymaksun, pääsee aistimaan suitsukkeiden tuoksun ja katselemaan, kuinka perheet kantavat alttareille kukkauhreja.
Myöhemmin illalla näkee toisenlaista palvontaa – perinteisiä kansantansseja, joissa naamareihin sonnustautuneet miehet karkottavat pahoja henkiä. Heidän jälkeensä lavalle astelee isä ja kaksi poikaa, jotka nielevät tulta ja ovat kirjaimellisesti tulisilla hiilillä.

Leijonakuningas viidakossa

Seuraava päivä alkaa vierailulla Dambullan kylään. Siellä voi tutustua luolatemppeleihin, jotka ovat yksi Sri Lankan arvokkaimmista kulttuuriaarteista. Luolatemppelit on koristeltu patsailla ja Buddhan elämästä kertovilla maalauksilla.

Dambullasta matka jatkuu viidakkoon, jossa odottaa mahtava näky. Auringossa punertava Sigiriyan Leijonan kallio, joka kohoaa puutarhan, vallihautojen ja vesialtaiden keskeltä 200 metrin korkeuteen. Sen huipulle kuningas Kashyapa rakennutti 400-luvulla linnoituskaupungin.

Kiipeämisurakka kallion huipulle näyttää alhaalta käsin aikamoiselta ponnistukselta, mutta se sujuukin kepeästi kallion kylkiä kiertävässä kapeassa portaikossa. Puolivälissä matkaa voi ihailla paljasrintaisia tanssijoita kuvaavia kalliomaalauksia, jotka ovat säilyneet jo 1 600 vuotta.

Huipulle kuljetaan jättimäisten leijonankäpälien välistä. Ne ovat ainoat säilyneet osat kaupunkia vartioivasta leijonapatsaasta. Palatsistakin on jäljellä vain uima-allas ja perustuksia, mutta näkymä yli viidakon on mahtava.

Kulttuurinähtävyyksien jälkeen on rentouttavaa syödä lounasta Pinnawelassa, terassilla, josta aukeaa erikoinen näytelmä: norsujen kylpyhetki. Pinnawelan norsuorpola on yksi saaren suosituimmista matkailukohteista. Tällä hetkellä siellä on noin 60 elefanttia, joista moni on löydetty orpoina viidakosta. Osa on loukkaantunut esimerkiksi miinoissa.

Kun norsulauma myöhemmin tömistää kärsänmitan päästä ruokailupaikalle, tuntee itsensä aika pieneksi. Herkimmille on liikaa nähdä, kuinka pikkunorsuja totutetaan kettinkeihin ja kuinka turistit omaksi huvikseen syöttävät norsunpoikasia tuttipulloista.

Hymyilevät kasvot

Srilankalaisen kiertomatkan jälkeen silmissä vilisevät katukuvan buddhalaiset, hindut ja muslimit. Munkit, sareihin pukeutuneet naiset, tytöt leteissään ja koulupuvuissaan, tuktukit, pyramideiksi kootut hedelmäpinot. Kaupungeissa meno näyttää kaoottiselta, mutta ihmisistä huokuu levollisuus. Eniten yllättääkin karuja kokeneiden ihmisten valoisuus ja vilpittömyys. Hymyileviin kasvoihin törmää joka paikassa. Jeremy Glaasz sanoo, että srilankalaiset ovat jo taistelleet irti tsunamista ja sisällissodasta.

– Nyt me taistelemme irti niiden mielikuvista!

Miten matkustaa?

Suuret matkanjärjestäjät, kuten Aurinkomatkat, aloittivat valmismatkat Sri Lankaan tänä syksynä. Tarjolla on rantalomien lisäksi kiertomatkoja saarella. Srilankan Airlines lentää Euroopan kaupungeista Colomboon. Finnairin lomalento Colomboon kestää noin 12 tuntia.

Jätä bilettäjät Rodokselle ja pakene Symin pikkusaarelle. Symppis Symi tarjoaa lepoloman maalauksellisissa maisemissa. 

1. Se on järkyttävän kaunis

Symin rinteisiin kohoavat talot ovat saaren tunnusmerkki. Eri vuorokaudenaikoina aurinko värjää julkisivut vaihtuvin sävyin. Aurinkoisen keskipäivän kirkkaan keltainen vaihtuu asteittain illaksi okraan ja punainen ruskeaan. Turkoosit ovenpielet ja ikkunaluukut muistuttavat kreikkalaisuudesta, vaikka saari on ollut historiansa aikana osa lukuisia valloittajia.

Symin saari on vain kahdeksan kilometriä leveä ja noin 15 kilometriä pitkä. Vakituisia asukkaita on alle 3 000.

2. Tunnet astuneesi postikorttiin

Vilkas satamaelämä tarjoaa katukahvilassa istuskelevalle lomailijalle runsaasti katseltavaa. Päiväretkelle tulevat matkailijat huokailevat näkemäänsä, kalastajaveneet keikkuvat rannalla, minijuna kierrättää turisteja, skootterit puikkelehtivat rantapromenadilla ja katukoirat kerjäävät syötävää.

Satamasta pääsee myös laivaretkille, joiden tauoilla voi pulahtaa Välimereen.

3. Se on herkullinen

Ravintoloiden hintataso on hieman korkeampi kuin monissa muissa kreikkalaisissa lomakohteissa, mutta suomalaisittain silti edullinen: illallisen hinta juomineen on noin 15–20 euroa henkilöltä. Tuoretta lähiruokaa, kalaa ja mereneläviä, on tarjolla eri muodoissaan. Kuorineen paistetut katkaravut ovat symiläinen erikoisuus, jota kannattaa kokeilla.

Baarit ovat auki myöhään, mutta meno on rauhallista. Bilettäjät ovat jääneet Rodokselle.

4. Siellä on mahtavat reippailumaastot

Aivan ehdoton kokemus Symillä on kiivetä Kali Strata -kadun lähes 500 askelmaa ylös Chorion kylään. Matkan varrella on kauniisti entisöityjä uusklassisia taloja ja luhistumassa olevia kartanoita. Mielikuvitus laukkaa parin vuosisadan taakse ylimystön kesänviettoon.

Rakennusten välistä pilkistää kirkas meri ja purjelaivat. Kymmenet kissat seuraavat uteliaina matkailijoiden hikistä kipuamista. Huipulta aukeavat näkymät Egeanmerelle, satamaan ja rantapoukamiin.

Saaren kumpuilevat maastot polkuineen sopivat hyvin patikointiin. Rinteet ovat kuivia ja joskus kivisiäkin. Sypressejä ja oliivipuita kasvaa siellä täällä.

Symin korkein kohta kohoaa yli 600 metriin. Huippua kohti pääsee kipuamaan esimerkiksi matkaamalla saaren eteläosaan Panormitikseen Arkkienkeli Mikaelin luostariin. Retken voi tehdä tilataksin tyyppisellä paikallisbussilla: jännitettävää riittää –varsinkin, jos turisti on istutettu lisäpenkille auton käytävälle.

5. Siellä paistaa varmasti

Symi on yksi Kreikan lämpimimpiä ja aurinkovarmimpia kohteita. Tuulet vilvoittavat, mutta voivat äärimmillään vaikuttaa esimerkiksi laivaliikenteeseen. Hienohiekkaisia uimarantoja ei ole, vaan kaikki uimarannat ovat pikkukiveä.

Symin kaupungissa, keltaisen Ekklisia Evaggelistria -kirkontornin alapuolella, on pieni uimaranta tavernoineen. Satamasta lähtee aamuisin veneitä myös kauempana sijaitseville uimarannoille. Kävelymatkan tai lyhyen bussimatkan päässä Symin kaupungista on Pedin kylä, jonka ranta ja taverna ovat hyvin hoidettuja.

Symin rannat ovat valkoista pikkukiveä. Kuva: Shutterstock
Symin rannat ovat valkoista pikkukiveä. Kuva: Shutterstock

Miten ja milloin?

Symillä ei ole lentoasemaa, mutta noin 50 km päässä sijaitsevalta Rodokselta pääsee Symille helposti yhteisaluksella. Ne lähtevät aamuisin ja saapuvat joko Gialoksen keskustaan tai Panormitikseen Arkkienkeli Mikaelin luostariin.

Matka-aika on pari tuntia, ja yhdensuuntainen lippu on noin 20 euroa henkilöltä. Paikkavaraus on hyvä tehdä etukäteen ainakin kesäaikaan.

Keskikesällä saarella on kuumaa ja ruuhkaista. Keväällä ja syksyllä on rauhallisempaa. Lämpötila nousee päivällä vielä yli 20 asteeseen, ja merivesi on lämmintä.

Haaveiletko ihanasta syyslomareissusta tai hiihtomatkasta? 73 maassa reissannut Tiina Kyllönen vinkkaa, minne juuri nyt kannattaa tähyillä lentoja.

Kesä jatkuu vielä Välimerellä

Syksyllä kannattaa matkustaa niihin eteläisen Euroopan kohteisiin, jotka kesällä ovat tukahduttavan kuumia ja tupaten täynnä turisteja: Roomaan tai Firenzeen, Madridiin tai Mallorcan Palmaan, Ateenaan tai Santorinille, Dubrovnikiin, Nizzaan, Tel Aviviin

Syksyllä kaupunkilomasta saa enemmän irti, kun jaksaa kierrellä kaupungilla ja katsella nähtävyyksiä. Lentohinnat ja majoitus ovat halvempia kuin kesäkuukausina. Sateen riski on mukana, mutta aurinkoiset päivät hellivät ja tuntuvat erityisen ihanilta syksyllä.

Madrid on mahtava syksylläkin

Madridiin löytyy Norwegianilta hyviä lentotarjouksia. Jo muutamassa päivässä ehtii kiertää päänähtävyydet, mutta viikossakaan ei ehdi pitkästyä. Kannattaa tutustua esimerkiksi johonkin huipputaidemuseoista, kuuluisimpina Prado, Reina Sofia ja Thysessen-Bornemisza.

Jos haluat nähdä jotain häikäisevän komeaa ja ylellistä, tee kävelykierros kuninkaanlinnassa, Palacio Realissa, joka on yksi läntisen Euroopan suurimmista palatseista yli 2800 huoneellaan. Etenkin valtava ruokasali loksauttaa leuat.

Sunnuntai-aamuna kannattaa suunnata El Rastron kirpputorille ja paikallisten tapaan sen jälkeen churroille ja kaakaolle. Iltapäivällä matka jatkuu Retiron puistoon, jossa voi vaikka soudella lammella ja ihmetellä katutaiteilijoiden esityksiä.

Madridissa kannattaa käydä maistelemassa paikallisia herkkuja viehättävissä kauppahalleissa, kuten Mercado San Miguelissa Plaza Mayorin kulmilla tai Mercado San Antónissa Chuecan kaupunginosassa.

Mercado San Miguelissa on komeat hedelmätiskit kuin myös viini- ja tapasbaareja herkutteluun.
Mercado San Miguelissa on komeat hedelmätiskit kuin myös viini- ja tapasbaareja herkutteluun.

Jalkapallosta kiinnostuneiden ykköskohde on kierros Real Madridin kotikentällä, Santiago Bernabeulla. Stadionkierroksella pääsee kentän, katsomon ja museon lisäksi myös pelaajien pukuhuoneeseen ja istumaan kentän laidalla vaihtopenkillä. Lippuluukulta voi vielä saada yksittäisiä lippuja illan peliin, jos sellainen osuu kohdalle.

Jos haluat breikin suurkaupungista, tee päiväretki läheisiin pikkukaupunkeihin. Segovia ja Toledo ovat mielenkiintoisia historiallisia kohteita noin tunnin juna- tai bussimatkan päässä Madridista.

Trendikäs Tel Aviv on kaikkea kaikille

Tel Aviv on niitä kaupunkeja, joissa voi mainiosti yhdistää rennon rantaloman ja aktiivisen kaupunkiloman. Kaupungin viehättävä rantabulevardi on lenkkeilijöiden ja pyöräilijöiden suosiossa, ja vieri vieressä olevilta rannoilta löytyy myös aloittelijoille sopivia surffikouluja.

Kaupunki on pullollaan trendikkäitä sekä perinteisiä ravintoloita ja bilepaikkoja. Kävelymatkan päässä oleva Jaffan vanha kaupunki vie kapeille historiallisille kujille: täällä pääsee eksoottiseen Lähi-idän tunnelmaan ruokamarkkinoilla ja antiikkikirpputoreilla. Tel Avivin lomaan kannattaa myös yhdistää päivä Jerusalemissa: kaksi tyystin erilaista kaupunkia vain tunnin ajomatkan päässä toisistaan.

HUOM: Norwegian aloittaa marraskuussa suorat päivälennot Helsingistä Tel Aviviin. Finnair on lentänyt Tel Aviviin jo useamman vuoden, mutta aika ikävillä yölennoilla.

Tel Avivin rantabulevardilla juostaan ja pyöräillään ennen uimaan pulahtamista.
Tel Avivin rantabulevardilla juostaan ja pyöräillään ennen uimaan pulahtamista.

Missasitko Lapin ruskan? Kokeile Koreaa!

Syksyinen Etelä-Korea on luontomatkailijan ja patikoijan unelmakohde. Finnair lentää päivittäin suoralla 9,5 tunnin lennolla pääkaupunki Souliin, jonka läheltä, jopa metroyhteyden päästä, löytyy hyviä vaellusreittejä Bukhansanin kansallispuiston vuorilta. Etkä ole yksin: puistossa vierailee jopa 5 miljoonaa ihmistä vuosittain.

Talviolympialaiset isännöineessä PyeongChangissa, parin tunnin junamatkan päässä Soulista, voi patikoinnin yhdistää temppelivierailuihin Odaesanin kansallispuistossa.

Suosituin ruska-ajan vaelluskohde Koreassa on Seoraksan kansallispuisto maan koilliskulmassa. Etelässä sijaitsevalla Jejun saarella voi nousta hyvin merkattuja reittejä Hallasan-tulivuorelle (1950 m) ja samalla ihailla värikästä luontoa.

Lokakuussa voi lähteä ihailemaan lehtipuiden väriloistoa myös Japaniin tai Yhdysvaltain itärannikolle, esimerkiksi Vermontin osavaltioon, joka on suosittu ruskamatkakohde. Euroopassa komean ruskan voi nähdä Plitvicen satumaisessa kansallispuistossa, Kroatiassa.

Korealaiset ovat innokkaita patikoijia.
Korealaiset ovat innokkaita patikoijia.

Vietnam on freesi vaihtoehto Thaimaalle

Jos Thaimaan-lomailuun haluaa vaihtelua, mene Vietnamiin. Siellä on vieläkin edullisempaa, todella herkullista ruokaa, hyviä rantoja ja mainio tunnelma toreilla ja kujilla.

Hoi An maan keskiosassa on ehkä hurmaavin kaikista Vietnamin kaupungeista. Sieltä puuttuu Hanoin ja Ho Chi Minh Cityn liikennesekamelska, joten turistikin voi ottaa pyörän alleen ja rullailla rennosti Hoi Anin suloisilla kujilla. Tänne kannattaa mennä vasta sadekauden päätyttyä, aikaisintaan helmikuussa.

400 euron edestakaisia tarjouslentoja on ajoittain Qatar Airwaysillä, Air Francella ja Turkish Airlinesilla.

Vietnamin Hoi An on leppoisa pikkukaupunki täynnä erinomaisia ravintoloita ja kahviloita.
Vietnamin Hoi An on leppoisa pikkukaupunki täynnä erinomaisia ravintoloita ja kahviloita.

Thaimaan paratiisimaisin saari

Kun kuitenkin haluat mennä tuttuun ja turvalliseen Thaimaahan, kokeile jotain uutta saarta. Koh Lipe on eteläisin kaikista, lähellä Malesian rajaa.

Saari näyttää kartalla etäiseltä ja yksinäiseltä kolkalta, mitä se onkin, mutta mikään hiljainen autiosaari se ei enää ole. Omatoimimatkailijat ovat sinne löytäneet sankoin joukoin 10 viime vuoden aikana, ja monet palaavat ihanalle saarelle uudestaan ja uudestaan. Rannat ovat paratiisimaiset, vesi turkoosia, tarjolla on paljon hyviä ravintoloita ja rentoja rantabaareja, joogatunteja aamunkoitteessa, hierontaa rannalla... Koh Lipe päihittää muut vastaavat Thaimaan-kohteet palveluillaan, kauneudellaan ja rennolla tunnelmalla. Eikä siellä ole autoja.

Koh Lipen paratiisimainen hiekkasärkkä.
Koh Lipen paratiisimainen hiekkasärkkä.

Futisreissulle Uruguayhin

Suomen alle 17-vuotiaat tytöt lunastivat sensaatiomaisesti paikan jalkapallon MM-kilpailuihin, jotka pelataan Uruguayssa marraskuussa. Euroopasta kisoihin lähtevät Suomen lisäksi vain futiksen mahtimaat Saksa ja Espanja, joten kovassa seurassa ovat. Suomen tytöt kohtaavat isäntämaa Uruguayn 20.11.2018.

Helpoin ja edullisin tapa päästä paikan päälle on ostaa Norwegianin lennot Buenos Airesiin välilaskulla Lontoon kautta: edestakaisen matkan hinnat alkavat 700 eurosta. Buenos Airesista pääsee lyhyellä lauttamatkalla Uruguayn puolelle, vähän kuin Helsingistä Tallinnaan. Argentiinan tangometropoli Buenos Aires on toki käymisen väärti ihan sellaisenaan.

Itävallan Bad Gastein on maalauksellinen laskettelukohde. Kuva: Shutterstock.
Itävallan Bad Gastein on maalauksellinen laskettelukohde. Kuva: Shutterstock.

Suksi rinteeseen! 

Alpeille hiihtoreissua suunnittelevan kannattaa katsastaa STS-Alppimatkojen valikoima. Helppoutta ja sujuvuutta arvostavan hiihtäjän valinta on valmis hiihtopaketti kuljetuksineen ja puolihoitoineen. Suosituin hiihtokohde on Itävallan kaunis Bad Gastein, jossa perinteinen alppihotelli Hotel Salzburger Hof spa-osastoineen on erinomainen valinta.

STS Alppimatkojen ohella valmismatkoja tekee ainakin You Travel. Näillä on tarjontaa Itävallan ohella muun muassa Italiaan, Ranskaan, Sveitsiin ja Andorraan, kaukokohteina löytyy myös Japani ja Kanada.

Jos alppimatkan hinta hirvittää, myös Itä-Euroopasta löytyy hyvän hinta-laatusuhteen hiihtokohteita. Esimerkiksi Slovakian Jasnaan pääsee AirBalticilla Riian kautta. Bulgarian Bansko on sympaattinen tavispaikka sekin.

Kotimaan suurissa kohteissa budjettimatkaajan kannattaa majoittua hitusen kauempana rinteistä. Hyvä, edullinen majapaikka löytyy esimerkiksi Ylläksen vierestä Äkäslompolosta. 7 Fells Hostellissa yö kuuden hengen makuusalissa maksaa vain 30 euroa henkilöltä. Tunnelma majapaikassa on kotoisa ja rento. Hiihtoladut lähtevät vierestä, ja ski-bussit Ylläksen rinteille kulkevat hostellin edestä.

Jos ei halua reissata Lappiin saakka, myös Sotkamon kupeessa sijaitsevaa Vuokattia voi lämpimästi suositella kaiken tasoisille laskijoille ja murtsikoijille – myös meille ikuisille aloittelijoille.

3x edullisesti yläilmoihin

  1. Seikkailijan kannattaa seurata Lentodiilit.fi-sivuston kautta hyviä ja yllättäviä lentotarjouksia, niin voi päätyä matkalle, josta ei osannut edes haaveilla. Tällä hetkellä sivuilla kerrotaan esimerkiksi tarjouslennoista Kööpenhaminasta Tansanian Sansibarille 371 euroa ja reitistä Helsinki – Lima (Peru) – Toronto - Helsinki 690 euroa. 
  2. Qatar Airwaysillä on jatkuvasti erinomaisia kaukolentotarjouksia Kaukoitään, Afrikkaan ja Australiaan. Kannattaa valita pitkä välilasku Dohassa, niin tulee pistäydyttyä eksoottisessa arabikaupungissa.  
  3. Nyt on myös oiva aika tähyillä hyviä lentotarjouksia Los Angelesiin: Finnair aloittaa suorat lennot kaupunkiin maaliskuun lopussa 2019.